50 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό στο ακριτικό νησί και για πρώτη φορά η προοπτική επανασύστασης του παλιού οικισμού, δείχνει ζωντανή

Ο παλιός οικισμός του Άη Στράτη, αναβιώνει!

20/02/2018 - 18:57 Ενημερώθηκε 21/02/2018 - 13:06

Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από τον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε τον Άη Στράτη αφήνοντας πίσω του 20 νεκρούς, 39 τραυματίες αλλά και εκατοντάδες αστέγους. Το σεισμό εντάσεως 7,1 ρίχτερ, θυμήθηκε η εφημερίδα «Το Βήμα», πιάνοντας μάλιστα μία ενδιαφέρουσα άκρη στο νήμα της… αναβίωσης (στις μέρες μας) της προοπτικής επανασύστασης του παλιού οικισμού του ακριτικού νησιού. Μιας ιδέας -αντίστοιχης με εκείνης για την πρόσφατη περίπτωση του παραδοσιακού οικισμού της Βρίσας, που ισοπεδώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι από το πιο πρόσφατο χτύπημα του Εγκέλαδου- η οποία σύμφωνα με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, ξεκινά άμεσα. Με χρηματοδότηση που θα ξεπεράσει τα τρία εκ. ευρώ…
Στο ρεπορτάζ της Ελένης Κωνσταντάτου στο «Βήμα», ξετυλίχθηκε ξανά η τραγωδία της 20ης Φλεβάρης του 1968. «Σεισμός έντασης 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει το Βόρειο Αιγαίο και ισοπεδώνει τον Άγιο Ευστράτιο. Ο Εγκέλαδος άφησε στο πέρασμά του 20 νεκρούς, 39 τραυματίες και εκατοντάδες αστέγους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΠ, στο ακριτικό νησί και στη Λήμνο κατέρρευσαν 175 οικήματα, ενώ περισσότερα από 2.000 υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Το μέγεθος του σεισμού ήταν τόσο μεγάλο, που σπίτια κατέρρευσαν στην Πέργαμο της Μ. Ασίας -ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του-, ενώ θαλάσσιο κύμα ύψους 1,2 μέτρων «χτύπησε» το λιμάνι της Μύρινας», γράφει η ίδια θυμίζοντας την καταστροφή του Άη Στράτη… Για να σταθεί στη συνέχεια στο ότι ο σεισμός αυτός σε συνδυασμό με την πολύ έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, συνέβαλε σταδιακά στην συρρίκνωση του πληθυσμού του ακριτικού νησιού.

Επανασύσταση αλά… Βρίσα
Ακριβέστερα θα πρέπει να πούμε ότι πριν από τον σεισμό, ο πληθυσμός έφτανε τους 1.060 κάτοικους, ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 1971, η μείωση ξεπέρασε το 50% -έμειναν 422 κάτοικοι. Το 1981 ήταν 296, το 1991 ήταν 286 και το 2017 ο πληθυσμός ήταν κάτω από 200 άτομα…
Με αφορμή όμως αυτή τη θλιβερή επέτειο για το Νομό Λέσβου, το ρεπορτάζ μέσω και της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, αναδεικνύει την ιδέα επανασύστασης του παλιού οικισμού του Άη Στράτη με την επανακατασκευή των δημόσιων και ιδιωτικών κτισμάτων, εφαρμόζοντας τα ίδια αρχιτεκτονικά στοιχεία που είχε ο οικισμός πριν από την καταστροφή του. Με την ιδέα αυτή να θυμίζει την δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης να γίνει το αντίστοιχο στον ισοπεδωμένο από πέρυσι οικισμό της Βρίσας, που είναι και το τελευταίο «θύμα» της μήνης του Εγκέλαδου που ξυπνά ανά τακτά διαστήματα στο Βόρειο Αιγαίο. Για την ιδέα αυτή εκδόθηκε και σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (13/1/2005 ΦΕΚ 171/16-2-2005 Δ΄) με το οποίο τμήμα του οικισμού χαρακτηρίζεται ως παραδοσιακό για να μπορέσει ακριβώς να επανασυσταθεί όπως (ελπίζεται) να γίνει και με την έτσι κι αλλιώς «παραδοσιακή» Βρίσα.

«Όταν κανείς θυμάται, αντιμάχεται τη λήθη»
«Η ιδέα της επανασύστασης του παλιού ερειπωμένου οικισμού είναι κατά κυριολεξία μια ζωοφόρος ιδέα για την επανακατοίκηση και την αξιοποίησή του. Αναζωογονούμε τον ερειπωμένο τόπο και δίνουμε αναπτυξιακή ώθηση στο ακριτικό νησί. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε έναν νέο κύκλο ζωής στον χρόνο. Μια νέα ζωντάνια που υπό κάποια έννοια αποτελεί την αδιατάρακτη ιστορική του συνέχεια», είπε σχετικά η κ. Καλογήρου δίνοντας το δικό της στίγμα επάνω σε αυτή την προοπτική. «Γίνεται σήμερα μια νέα αφετηρία, 50 χρόνια μετά, γιατί οι κοινωνίες που θυμούνται βρίσκουν πάντα τη δύναμη και συνεχίζουν. Όταν κανείς θυμάται και αντιμάχεται τη λήθη, μπορεί να κάνει βήματα δημιουργίας».
Ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου τώρα από τη μεριά του, διαμόρφωσε ένα πρόγραμμα υποστήριξης επανακατοίκησης και αξιοποίησης του ερειπωμένου χωριού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Βήματος», η μελέτη κτηματογράφησης του απαλλοτριωμένου χώρου του παλαιού οικισμού έγινε τον Νοέμβριο του 2008 και το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου ήταν η αποκάλυψη και αποκατάσταση των κοινόχρηστων χώρων και η κατασκευή υπόγειων δικτύων.

Το έργο
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα μπούμε στη διαδικασία της αποκάλυψης κοινόχρηστων χώρων, όπου συγχρόνως θα φανούν και τα οικόπεδα - ιδιοκτησίες των ανθρώπων, γιατί ύστερα από τόσα χρόνια δεν φαίνεται τι υπήρχε εκεί. Μόνο από φωτογραφίες μπορεί να καταλάβει κάποιος τι υπήρχε στο βουνό κάποτε. Υπάρχουν κάποια σπίτια που σώθηκαν κοντά στο λιμάνι και δείχνουν την αρχιτεκτονική του τόπου, οπότε μπορεί κανείς να πάρει μια πολύ μικρή γεύση τού τι θα μπορεί να γίνει στην πορεία», δήλωσε για την προοπτική ουσιαστικά αποκατάστασης της ιστορίας, η δήμαρχος του Άη Στράτη, Μαρία Κακαλή. Το έργο της οποίας δύναται να ξεκινήσει άμεσα με χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 εκατομμύρια προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους, σε μια έκταση περίπου 18.200 τετραγωνικών μέτρων και έχει ως αντικείμενο αρχικά την απομάκρυνση των οικοδομικών υλικών που έχουν καθαιρεθεί και καταπλακωθεί μετά τον σεισμό, ώστε να καταστεί δυνατή η αποκατάσταση των κοινόχρηστων χώρων που θα αποκαλυφθούν με στόχο τη διάσωση παραδοσιακών στοιχείων αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάδειξη και αποκατάσταση του παραδοσιακού οικισμού. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, σύμφωνα με την εκτίμηση του ρεπορτάζ, πως η αποκατάσταση του οικισμού θέτει τις βάσεις για την προσέλκυση των παλαιών ιδιοκτητών αλλά και νέων που θα ενδιαφερθούν για την πραγματοποίηση επενδύσεων αξιοποίησης σε έναν χώρο που θα διαθέτει όλα τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά και την αισθητική του παλαιού οικισμού, αλλά και τις σύγχρονες υποδομές για κατοικία και επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα του τουρισμού.

 

Η εκδήλωση για τα 50 χρόνια

Ανήμερα τώρα της συμπλήρωσης των 50 χρόνων από το σεισμό του Αγίου Ευστρατίου, πραγματοποιήθηκε χθες στο νησί σχετική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Παρόντες ήταν η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, η δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Μαρία Κακαλή, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, ο διοικητής της 88ης Στρατιωτικής Διοίκησης, ταξίαρχος Γρηγόρης Ρουμάνης, ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο έπαρχος Λήμνου, Βαγγέλης Γιαρμαδούρος και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του Ο.Α.Σ.Π., Πλούταρχος Κέρπελης.
«Πενήντα χρόνια μετά από τον καταστροφικό αυτό σεισμό, άνθρωποι εμείς του τόπου, δεμένοι μαζί του, μέρος της ιστορίας και μέρος του παρόντος, καλούμαστε να δώσουμε ζωή με τη δύναμη μιας μνήμης που ενεργεί, με την απόφαση μιας βούλησης που πράττει και δημιουργεί», είπε στην ομιλία της η κ. Καλογήρου για την θλιβερή επέτειο και συνέχισε: «Η ιδέα της “επανασύστασης” του παλιού ερειπωμένου χωριού με την επανακατασκευή κτισμάτων, κτισμάτων δημόσιων και ιδιωτικών, με την αρχιτεκτονική που χαρακτήριζε τον οικισμό πριν από την καταστροφή, είναι κατά κυριολεξία μια ζωοφόρος ιδέα. Το πρόγραμμα του Δήμου Αγίου Ευστρατίου για επανακατοίκηση και αξιοποίηση, εγγράφεται σε αυτή τη λογική της αναζωογόνησης του ερειπωμένου τόπου. […] Χαίρομαι που ενταγμένο το έργο στο ΠΔΕ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία είναι και ο φορέας υλοποίησης, ξεκινάει η διαδρομή του νέου κύκλου της ζωής εδώ στον Άγιο Ευστράτιο».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey