Η επιστολή των Βρισαγωτών στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να παρέμβει και να βρεθεί λύση με την περιβόητη δωρεά που δεσμεύει η Μητρόπολη Μυτιλήνης

«Μακαριότατε… φώτισέ μας»!

07/10/2017 - 15:26

Όπως είχε προαναγγείλει με δήλωσή του στο «Ε» από τις αρχές της εβδομάδας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βρισαγωτών της Αθήνας  Κώστας Σταυρινός απέστειλε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο για να καταφέρει να βγάλει… άκρη με την τύχη των χρημάτων της δωρεάς (150.000 δολαρίων) των Ελλήνων της Αυστραλίας, υπέρ των σεισμόπληκτων της Λέσβου. Ο κ. Σταυρινός, δεδομένης της άρνησης της Μητρόπολης Μυτιλήνης εδώ και περίπου ένα μήνα να προβεί σε μία ενημέρωση για του που βρίσκονται καταρχήν τα χρήματα της δωρεάς, αλλά και για το πώς σκοπεύει τελικά να αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά, ζήτησε και επίσημα την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου «με την ελπίδα ότι με τη δική του διαμεσολάβηση θα διευθετηθούν τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο…».

 

«Απευθυνόμαστε στην Αγιοσύνη σας, καθώς δεν γνωρίζουμε με ποιον άλλον τρόπο μπορούμε να επιλύσουμε τα ζητήματα που έχουν προκύψει όσον αφορά την αντιμετώπιση των σεισμοπαθών από την Μητρόπολη Μυτιλήνης μετά τον πρόσφατο σεισμό της 12ης Ιουνίου», γράφει στην επιστολή που έστειλε ο σύλλογος και υπογράφεται από τον πρόεδρο του Κ. Σταυρινό και τη γενική γραμματέα Κατ. Σκιά, προς τον Αρχιεπίσκοπο για να εξηγήσουν στη συνέχεια αναλυτικά το… αδιέξοδο που έχει προκύψει με τη στάση του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου, να μην έρχεται σε επαφή με τους φορείς της Βρίσας που διεκδικούν τα χρήματα της δωρεάς. 

 

«Όπως γνωρίζετε, ο εγκέλαδος υπήρξε καταστροφικός για το χωριό μας, τη Βρίσα Λέσβου, την οποία σχεδόν ισοπέδωσε. Έχετε και ο  ίδιος επίγνωση της κατάστασης, καθώς επισκεφθήκατε προσωπικά τη Βρίσα, γεγονός για το οποίο σας είμαστε ευγνώμονες.  Στην προσπάθειά της να βοηθήσει τους σεισμοπαθείς, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας διενήργησε έρανο ανά εκάστη ενορία - κοινότητα, από τον οποίο συγκεντρώθηκε το ποσόν των 150.000 ευρώ.  Το χρηματικό αυτό ποσόν απέστειλε στην Μητρόπολη Μυτιλήνης. Επίσης, ιδιώτες αλλά και φορείς έκαναν δωρεές για τον ίδιο σκοπό. Καμία όμως χορηγία, έρανος ή δωρεά δεν έφτασε ποτέ στους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας. Με επιστολές  μας στις 12 Σεπτεμβρίου και στις 26  Σεπτεμβρίου 2017 παρακαλέσαμε τον  Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης  κ.κ. Ιάκωβο να μας ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά, αλλά ως τώρα δεν είχαμε καμία απάντηση…».

Στην επιστολή του, ο Σύλλογος των Βρισαγωτών της Αθήνας, αναδεικνύει ωστόσο και μία ακόμη διάσταση της προβληματικής συνεργασίας με την τοπική Εκκλησία για θέματα που αφορούν στη μετά σεισμόν εποχή. Αφού όπως υποστηρίζει η Μητρόπολη Μυτιλήνης αρνήθηκε να κατασκευάσει ένα στέγαστρο στο μικρό Ναό του Αγίου Ευσταθίου στα Βατερά, όπου εκκλησιάζονται πλέον οι κάτοικοι της Βρίσας!

 

Ούτε ένα στέγαστρο δεν εδέησαν να φτιάξουν!

«Ο σεισμός έπληξε επίσης σοβαρά τις εκκλησίες του χωριού μας, με αποτέλεσμα οι πιστοί να εκκλησιάζονται στον ναΐσκο του Αγίου Ευσταθίου στα Βατερά, οποίος έχει πολύ μικρή χωρητικότητα. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι πρέπει να στέκοντα όρθιοι και στο κρύο κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Αν συνυπολογιστεί ότι πολλοί από αυτούς είναι ηλικιωμένοι, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του προβλήματος, ιδιαίτερα όταν στις παρούσες συνθήκες η Πίστη και η Εκκλησία αποτελούν σημαντικά ή και τα μόνα ηθικά στηρίγματά τους. Ως προσωρινή λύση ζητήσανε οι κάτοικοι Βρίσας και Βατερών  από την Ιερά Μητρόπολης Μυτιλήνης να κατασκευάσει ένα στέγαστρο, αλλά το αίτημά τους αυτό απορρίφθηκε».

 

«Ακατανόητη η στάση του Μητροπολίτη…»

Κλείνοντας την επιστολή του ο κ. Σταυρινός ζητά και επίσημα μία συνάντηση κατ΄ ιδίαν με τον Αρχιεπίσκοπο, ευελπιστώντας στην διαμεσολάβησή του να βρεθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας με την τοπική ηγεσία της Εκκλησίας: «Η εκκλησία υπήρξε πάντοτε στην Ελλάδα προστάτης και αρωγός των αδυνάτων. Ως εκ τούτου, αδυνατούμε να κατανοήσουμε την στάση αυτή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μυτιλήνης, όταν μάλιστα ο σεισμός ευαισθητοποίησε και κινητοποίησε ανθρώπους άγνωστους σε μας, ίσως και άπιστους ή αλλόθρησκους, από πολλές χώρες του κόσμου. Για τον λόγο αυτό αιτούμαστε να μας δεχθείτε, με την ελπίδα ότι με τη δική σας διαμεσολάβηση θα μπορέσουμε να διευθετήσουμε τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey