Εκδήλωση ευαισθητοποίησης στον «Ταρλά» (25/6), που πλαισιώνεται από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες της τελετής λήξης του Προπαιδικού πρωταθλήματος

«Κόκκινη κάρτα στις εξαρτήσεις»

22/06/2017 - 17:02

Αθλητική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, διοργανώνουν αυτή την Κυριακή 25 Ιουνίου, ο Δήμος Λέσβου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο ΟΚΑΝΑ, το Κέντρο Πρόληψης «Πνοή», το ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης και η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λέσβου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Μυτιλήνης, με ώρα έναρξης τις 18:00, στο πλαίσιο της τελετής λήξης του Προπαιδικού πρωταθλήματος.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι διοργανωτές, έγινε εκτενής αναφορά στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, ώστε να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση των νέων και των οικογενειών τους για τη μάστιγα των ναρκωτικών, με παράλληλη στήριξη μέσω του ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης στα άτομα και τις οικογένειες όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαρτήσεων. Η εκδήλωση φέρει τον τίτλο «Κόκκινη κάρτα στις εξαρτήσεις» και έχει συμβολικό, αλλά επίσης ουσιαστικό χαρακτήρα, αφού ο αθλητισμός γενικότερα, αποτελεί μία ιδιαίτερα δημιουργική διέξοδο για τους νέους ανθρώπους, ώστε να μείνουν μακριά από τους κινδύνους των εξαρτήσεων.

 

Συνένωση δυνάμεων και σχεδιασμός

Αναφερόμενη στην προσπάθεια που γίνεται, η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, η κ. Κ. Πρωτογεράκη, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι οι νέοι χρειάζονται διεξόδους που θα τους κρατήσουν μακριά από τα ναρκωτικά και η κοινωνία, μαζί με την πολιτεία, οφείλει να τους στηρίξει στην προσπάθεια αυτή. «Οι νέοι πάντα αποτελούν τον πιο ευάλωτο στόχο. Έτσι και σήμερα, στην εποχή της κρίσης, της αβεβαιότητας και της μειωμένης ελπίδας, χρειάζονται διεξόδους που θα τους βοηθήσουν να μείνουν μακριά από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και καθημερινή συμπαράσταση και ενίσχυση από τις οικογένειές τους και το σχολείο. Δυστυχώς, το φαινόμενο έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις και οφείλουμε όλοι, Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, φορείς, πολίτες, αλλά και κεντρική πολιτεία, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με σχεδιασμό μέσα από συλλογικές δράσεις, δημιουργώντας ένα ενιαίο μέτωπο αντιμετώπισης του φαινομένου».

 

Πρόληψη, το βασικό όπλο

Στη συνέχεια, η κ. Μ. Χατζέλλη, κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Πρόληψης «Πνοή» Μυτιλήνης, πρόσθεσε: «Η πρωτογενής πρόληψη είναι το βασικό όπλο στην αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών και αφορά το σύνολο των παραμέτρων που οριοθετούν τον κοινωνικό άνθρωπο. Ξεπερνά τα όρια της παθητικής ενημέρωσης, ενώ έχει στόχο την ανάπτυξη και την καλλιέργεια στάσης ζωής χωρίς εξαρτήσεις, η οποία σέβεται τον άνθρωπο και την ανάγκη της ικανοποιητικής ένταξης στην κοινωνία και στη θωράκιση των νέων, ώστε να λένε όχι στα ναρκωτικά. Η σημερινή οικογένεια θα πρέπει να μιλά για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ με τα παιδιά, να μάθει να ακούει, να μπορεί να υποστηρίζει το παιδί, να νοιώθει καλά με τον εαυτό του. Είναι σημαντικό οι γονείς να είναι θετικά πρότυπα για τα παιδιά, βοηθώντας τα να αντιμετωπίζουν την πίεση των φίλων, να αναδεικνύουν τα θετικά χαρακτηριστικά των παιδιών και να δημιουργούν τους κανόνες της οικογένειας».

 

Στοχευμένη επιλογή ο αθλητισμός

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, κ. Αν. Αντωνέλλη, με τη σειρά της, αναφέρθηκε στην ανάγκη πνευματικής θωράκισης των νέων ανθρώπων απέναντι στις εξαρτήσεις μέσω της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού. «Στην εκδήλωση που κάνουμε την Κυριακή, επιλέξαμε το χώρο του αθλητισμού, γιατί ακριβώς θεωρούμε ότι αποτελεί μία σημαντική αντιπρόταση, μαζί με τις τέχνες και τον πολιτισμό, στην αρρώστια των ναρκωτικών. Ο δρόμος όμως που μπορεί να σώσει έναν νέο από τα ναρκωτικά, είναι η ενημέρωση, η παιδεία και η πρόληψη. Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό, προϋπήρχε της κρίσης, ωστόσο πλέον λόγω των ακραίων καταστάσεων που βιώνει η νεολαία, είναι ακόμη πιο έντονο. Οι φορείς οφείλουν να συνεργαστούν αποτελεσματικά για την καταπολέμηση της μάστιγας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι».

 

Ανοικτή πρόσκληση

Κλείνοντας, η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης, κ. Αθ. Παραστατίδου, προσκάλεσε όλη τη φίλαθλη κοινότητα στην εκδήλωση. «Σας περιμένουμε, ώστε να δώσουμε κόκκινη κάρτα στις εξαρτήσεις. Ο στόχος μας είναι να στείλουμε το μήνυμα ενάντια στο στίγμα και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο στιγματισμός κρατάει τους εξαρτημένους μακριά από τη θεραπεία και εμποδίζει την επανένταξή του στην κοινωνία. Η εξάρτηση δεν κάνει διακρίσεις. Ο εξαρτημένος ζητά μια δεύτερη ευκαιρία. Στηρίζουμε το δικαίωμά του σε θεραπεία και επανένταξη, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην αξιοπρέπεια. Στηρίζοντας τέτοιες δράσεις, οι τοπικές κοινωνίες δίνουν διέξοδο σε όσους έχουν ανάγκη και γίνονται λιγότερο ευάλωτες απέναντι στο πρόβλημα των ναρκωτικών».

 

Το αγωνιστικό σκέλος

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λέσβου έχει ετοιμάσει αγώνες επίδειξης, διάρκειας μισής ώρας, με επίλεκτους ποδοσφαιριστές από όλες τις ομάδες, που έλαβαν μέρος στη φετινή διοργάνωση. Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων θα δοθούν μετάλλια και κύπελλα. Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν τα σωματεία: ΑΕΛΚ, Αετός Λουτρών, Αιγέας Πλωμαρίου, Αιολικός, Αλκιβιάδης Κ. Τρίτους, Αναγέννηση Αγιάσου, Ανδρονικάς Παρακοίλων, Απόλλων Βουναρακίου, Αστέρας Νίκης, Αστέρας Περάματος, Αχιλλέας Πέτρας, Διαγόρας Αγ. Παρασκευής, Ερμής Παμφίλων, Λιονταράκια, Μεσότοπος, Οδυσσέας Ελύτης, Πολιχνίτος, Τριφυλλάκια.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey