Στη διαχείριση του hotspot της Μόριας

Κατασπατάληση χρημάτων για ακατάλληλα θερμαντικά και λύματα...

09/02/2018 - 10:59 Ενημερώθηκε 09/02/2018 - 11:11

Ασυνεννοησία και γραφειοκρατία φέρνουν κατασπατάληση κονδυλίων για το προσφυγικό, ενώ οι βεβιασμένες κινήσεις της τελευταίας στιγμής κάτω από την πίεση των αναγκών που δημιουργούνται διογκώνουν το υπαρκτό πρόβλημα, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης στα hot spots ή ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στα νησιά για χιλιάδες ανθρώπους παραμένουν πολύ κακές. Από τον περασμένο Ιούνιο έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την αναβάθμιση του δικτύου αποχέτευσης στο ΚΥΤ στη Μόρια ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν λόγω υπερπληθυσμού, ωστόσο ακόμα δεν έχει βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης του έργου. Το συνολικό κόστος για την αναβάθμιση εκτιμούνταν, με βάση τα τότε δεδομένα, σε σχέση με τον κόσμο που θα στέγαζε στις 390.000 ευρώ, όμως στο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει το άδειασμα των λυμάτων με βυτία έχει ήδη κοστίσει πολλές χιλιάδες ευρώ, ενώ η αλλαγή των δεδομένων σε σχέση με τη χωρητικότητά του διαφοροποιεί προς τα πάνω και τον προϋπολογισμό του έργου.

Είναι ακατάλληλα

Ταυτόχρονα, στα ΚΥΤ στα νησιά έφτασαν -ήδη καθυστερημένα αφού ήδη βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα- κλιματιστικά τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από τους 7 βαθμούς Κελσίου, οπότε για τις συνθήκες του χειμώνα στις δομές αποδεικνύονται ακατάλληλα, όπως σημειώνεται σε υπηρεσιακό σημείωμα του Υπουργείου Μετανάστευσης προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο οποίο έχουν διατεθεί τα παραπάνω κονδύλια για τις σχετικές προμήθειες. Τα παραπάνω περιστατικά αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία κατασπατάλησης κονδυλίων, όπως προαναφέρουμε στο ρεπορτάζ, που αποδεικνύουν ότι μέσα στην... αναμπουμπούλα πετιούνται χρήματα δεξιά και αριστερά, που υποτίθεται ότι επιχειρούν να αντιμετωπίσουν υπαρκτά προβλήματα στα ΚΥΤ, αλλά κάθε άλλο τελικά συμβαίνει στο βαθμό που ενδεχομένως θα ήθελαν και οι αρμόδιοι. Γιατί όπως προείπαμε πολλά, αν όχι όλα, γίνονται βιαστικά, πρόχειρα χωρίς τον αναγκαίο σχεδιασμό που επιβάλλει πλέον η κατάσταση διαχείρισης του προσφυγικού μετά από τρία σχεδόν χρόνια!

Τεράστια σπατάλη

Όταν φτιάχτηκε το hot spot στη Μόρια, επί κυβέρνησης ΝΔ, οι προδιαγραφές αφορούσαν τη φιλοξενία 1.000 ατόμων το ανώτερο και μάλιστα για χρονικό διάστημα λίγων ημερών, γι’ αυτό και δεν υπήρξε καμιά πρόβλεψη φιλοξενίας τόσων ανθρώπων που κλήθηκε τελικά να υποστηρίξει. Όμως, μετά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας στο νησί εγκλωβίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι, ενώ πριν από δύο μήνες η Μόρια έφτασε να «φιλοξενεί», σε άθλιες συνθήκες φυσικά, 7.000 άτομα. «Τα λύματα από το ΚΥΤ μεταφέρονταν με σωλήνα στο αποχετευτικό δίκτυο του κοντινού χωριού», αναφέρει εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο «επειδή δεν επαρκούσε η υποδομή, ανατέθηκε μελέτη επέκτασης στη ΔΕΥΑΛ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Λέσβου), η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο». Ακόμα όμως αναζητούνται τα κονδύλια για να αναβαθμιστεί το αποχετευτικό δίκτυο του ΚΥΤ της Μόριας, ενώ στο μεταξύ λυματοφόρα οχήματα πραγματοποιούν καθημερινά 10 δρομολόγια με κόστος 20.000 ευρώ μηνιαίως. Πρόκειται για τεράστια σπατάλη που προφανώς όσο οι μόνιμες παρεμβάσεις στο αποχετευτικό καθυστερούν θα εκτινάξουν το σχετικό κονδύλι στα ύψη.

Προχειρότητες

Παράλληλα, τον περασμένο Οκτώβριο η Γενική Γραμματεία Υποδοχής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε υπηρεσιακά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ενεργήσει ώστε να αγοραστούν 340 ηλεκτρικά φορητά κλιματιστικά κατάλληλα και για ψύξη και για θέρμανση, για τις ανάγκες των ΚΥΤ σε Χίο, Κω, Σάμο, Λέσβο και Λέρο. Μάλιστα καθώς, όπως φαίνεται, έχει προϋπάρξει αίτημα για την αγορά ηλεκτρικών καλοριφέρ λαδιού, η Γενική Γραμματεία Υποδοχής αναφέρει ότι τα κλιματιστικά ενδείκνυνται, δεδομένου ότι απαιτούν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν.
Σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα (στις 29 Ιανουαρίου 2018) η Γενική Γραμματεία Υποδοχής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ενημερώνει τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα ότι τα φορητά κλιματιστικά που έφτασαν στα νησιά λειτουργούν ως θερμαντικά όταν η εσωτερική θερμοκρασία ξεπερνά τους 7 βαθμούς Κελσίου. Όμως η θερμοκρασία στις σκηνές στη Μόρια πέφτει κάτω από 7 βαθμούς και άρα «τα φορητά κλιματιστικά που έχουν παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθούν στα ΚΥΤ για αντιμετώπιση των χειμερινών συνθηκών δεν είναι κατάλληλα για θέρμανση προσωρινών καταλυμάτων π.χ. σκηνών, όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες», επισημαίνεται στο σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα.Κατά τ΄άλλα όπως πρόσφατα δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας έχουν αποδώσει οι κινήσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης στα κέντρα όπως της Μόριας, μόνο που τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι και κρέμονται από μια ...κλωστή αν οι ροές αυξηθούν και οι εγκλωβισμένοι ξεχειλούν από τους καταυλισμούς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey