Πλήθος παρόντων και συμπαραστατών στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Ηταν όλοι εκεί και απαίτησαν "αποσυμφόρηση τώρα"!

21/11/2017 - 16:28

Η αντιδήμαρχος Αναστασία Αντωνέλλη καλωσόρισε τον κόσμο στην πλατεία: «Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής σας καλωσορίζουμε στο κάλεσμα του Δημάρχου, Σπύρου Γαληνού σε αυτή την παλλαϊκή εκπληκτική μαζική συμμετοχή. Σε μια μάζωξη που είναι όλος ο λαός της Λέσβου μαζί, είμαστε όλοι ενωμένοι και διεκδικούμε για τον τόπο μας. Συμμετέχουν και στηρίζουν πέρα από όλους τους πολίτες οι φορείς και τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας. Η κ. Αντωνέλλη διάβασε και το ψήφισμα που απευθύνεται στους φορείς προς υπογραφή.

Ενός λεπτού σιγή τήρησαν οι ομιλητές και οι συγκεντρωμένη μετά την προτροπή του Δημάρχου και της Περιφερειάρχη, Χριστιάνας Καλογήρου, «στη μνήμη όλων των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην ακραία φυσική καταστροφή στη δυτική Αττική».

Παρόντες…

To παρών, υπογράφοντας την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής έδωσαν το Επιμελητήριο Λέσβου, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, ο Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων, το Οικονομικό Επιμελητήριο Λέσβου, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Λογιστών, η Ένωση Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων, το Τεχνικό Επιμελητήριο Βορείου Αιγαίου, ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Ένωση Λιμενικών Υπαλλήλων, η Ένωση Πυροσβεστικών υπαλλήλων, ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, αλλά και η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λέσβου.

…και συμπαραστάτες

Συμπαράσταση στην κινητοποίηση έκαναν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, οι Δήμαρχοι που συναποτελούν την ομάδα των πέντε διεκδικητών «για ένα καλύτερο μέλλον των νησιών μας» (Σάμου, Χίου, Κω και Λέρου), ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης, η ΝΟΔΕ Λέσβου και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Ψηφίσματα συμπαράστασης έστειλαν και άλλοι φορείς.

 

 

 

Το ψήφισμα προς έγκριση

«Ο Λεσβιακός Λαός με τη σημερινή του διαμαρτυρία εκφράζει την αγανάκτησή του για την πολιτική που ακολουθείται και εφαρμόζεται από την Ε.Ε. και την Ελληνική Κυβέρνηση στο προσφυγικό - μεταναστευτικό και η οποία μετατρέπει τη Λέσβο από νησί του πολιτισμού και της Δημοκρατίας σε νησί φυλακή.

-Απαιτούμε την άμεση και ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας του νησιού μας.

 -Δεν επιτρέπουμε τη δημιουργία οποιασδήποτε νέας δομής, ούτε τη χρήση πλωτών κέντρων.

 -Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να αποφασίζει χωρίς εμάς και να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, την κοινωνική συνοχή και το μέλλον του τόπου μας.

-Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο και μέσο στα σχέδια που καταστρατηγούν τη βούληση του Λεσβιακού Λαού.

-Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, είμαστε τόπος ανθρωπιάς και όχι εξορίας.

 

 

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου

«Δεν υπάρχει συμφωνία»

Ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου τόνισε στον χαιρετισμό του ότι η κατάσταση στο νησί είναι απόρροια της «ανερμάτιστης πολιτικής της κυβέρνησης» και πρόσθεσε: «Οι αγώνες του λαού της Λέσβου και ειδικότερα του λαού της Μυτιλήνης, της Μόριας και της Παναγιούδας δικαιώνονται». Παράλληλα ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει το νησί μας σε ένα απέραντο Hot-Spot και ενώ άφησε αιχμές ότι η κινητοποίηση ίσως καθυστέρησε, αμέσως συμπλήρωσε ότι «τώρα πρέπει να αγωνιστούμε με ομοψυχία και ομόνοια». Ανέλυσε ιδιαίτερα το «άλλοθι» της κυβέρνησης, τη «συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας» που επικαλείται και τόνισε: «Δεν υπάρχει συμφωνία, οι συμφωνίες έχουν συμβαλλόμενα μέρη αλλά δήλωση καλής θελήσεως από ορισμένα κράτη- μέλη της ΕΕ και της Τουρκίας. Με τη δήλωση αυτή καταστήσαμε την Τουρκία θεσμικό συνομιλητή, ενώ στην ουσία απεδείχθη αναξιόπιστος συνομιλητής. Πέρα απ’ αυτό όμως, εφόσον αυτή η δήλωση είναι ανυπόγραφη, δεν μπορεί να δεσμεύει την Ελλάδα. Πολύ περισσότερο εφόσον αυτή έγινε 18 Μαρτίου 2016 και στις 3 Απριλίου 2016, με νόμο της ελληνικής κυβέρνησης και με ευρεία πλειοψηφία, ψηφίστηκε ότι δίνεται η δυνατότητα στους διοικητές των Hot Spots, όταν υπάρχει υπερπληθυσμός, να μεταφέρουν στην ενδοχώρα κόσμο- πράγμα το οποίο δεν έγινε. Εξάλλου οι διεθνείς συμβάσεις κυρώνονται από το κοινοβούλιο» Τέλος αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν ενισχύει τις δομές ασύλου.

 

 

 

Η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου

«Κανένα περιθώριο για καθυστερήσεις και ολιγωρίες»

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσαν σήμερα στη Μυτιλήνη φορείς του νησιού για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, είπε τα ακόλουθα:

«Βρισκόμαστε μπροστά- το γνωρίζουμε όλοι και το ζούμε όλοι αυτό- σε  ένα πρωτόγνωρο ζήτημα, εξαιρετικής και ακραίας συνθετότητας, που απαιτεί κοινή αντίληψη και ενότητα.

Έχουμε υποχρέωση όλοι, ο καθένας από τη θέση του και ο καθένας με τον ρόλο του, να σταθούμε απέναντί του με την επιβαλλόμενη εγρήγορση και σοβαρότητα, προσανατολισμένοι πάντα στην εξεύρεση λύσεων.

Σταθερά προσηλωμένοι πάντα σε αυτό, εργαζόμαστε ώστε και λύσεις να δοθούν από τους αρμόδιους στην κυβέρνηση και διάρκεια αυτές να έχουν.

Η θέση μας από την πρώτη στιγμή στο ζήτημα αυτό είναι σταθερή και συγκεκριμένη:

  • Αποσυμφόρηση των νησιών μας.
  • Ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου.

 

Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για ολιγωρίες και καθυστερήσεις».

 

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Β. Μυρσινιάς

«Ετοιμάζουν με θράσος πλωτές δομές, θα μας βρουν απέναντι»

«Δεν θέλουμε να παραδώσουμε τον τόπο μας σε κανέναν, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, όση ισχύ κι αν έχει» τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυρσινιάς. «Εδώ και δύο χρόνια είμαστε μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης κατάστασης που δημιούργησε η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ, σε βάρος του νησιού, μετατρέποντάς το σε φυλακή ανθρώπων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο. Η τοπική κοινωνία έχει δείξει ανθρωπιά, τεράστιο σεβασμό στον συνάνθρωπο και βρίσκεται πλέον στα όριά της. Και εισέπραξε σαν απάντηση να έχει πολίτες δεύτερης κατηγορίας χωρίς τουριστική ανάπτυξη, κοινωνική ειρήνη, τουρισμό, ασφάλεια και ευημερία. Σε ένα νησί που η πρωτεύουσά του είναι 32.000 κάτοικοι και φιλοξενεί πάνω από 8000 πρόσφυγες και μετανάστες τίποτα δεν μπορεί να είναι φυσιολογικό. Είναι προφανές ότι ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που ούτε οι ίδιοι δεν θέλουν να μείνουν εδώ, είναι μη διαχειρίσιμο. Η κατάσταση επιδεινώνεται, οι ροές αυξάνονται και οι αναχωρήσεις μειώνονται. Είναι προφανές ότι κάποιοι έχουν αποφασίσει να μετατρέψουν το νησί της Λέσβου σε φυλακή, αλλιώς δεν εξηγείται η στάση των κυβερνώντων. Μας εκβιάζουν με απίστευτο θράσος με τις ροές να αυξάνονται να δεχτούμε νέες δομές.»

Επίσης τόνισε: «Πληροφορηθήκαμε ότι ο υπουργός ετοιμάζει σάπια και παροπλισμένα επιβατικά πλοία χωρίς μηχανές για να τα κάνει πλωτά κέντρα φιλοξενίας, ενώ πριν από δύο χρόνια έλεγε ότι είναι επικίνδυνα. Πώς περιμένει ο υπουργός τη συναίνεση της ντόπιας κοινωνίας;»

 

 

 

«Εδώ Μόρια, εδώ Παναγιούδα»

«Είμαστε εμείς που έχουμε σηκώσει και σηκώνουμε το μεγαλύτερο βάρος», τόνισε το ψήφισμα των κατοίκων της Μόριας και της Παναγιούδας. «Τα προβλήματά μας είναι γνωστά, αλλά τα καθημερινά είναι άγνωστα», πρόσθεσε. Οι κάτοικοι απαιτούν άμεση αποσυμφόρηση, ταυτοποίηση και μεταφορά εκτός Λέσβου, άμεση λήψη μέτρων για τα λύματα και τις συνθήκες υγιεινής, άμεση ενίσχυση αστυνομικών δυνάμεων. Διαφωνούν με την επέκταση δομών και την έλευση πλωτής δομής. Επίσης ζητούν άμεσα αποζημιώσεις στους κατοίκους που έχουν δεχτεί καταπάτηση, εμπρησμό και υποβάθμιση των περιουσιών τους.

Εκπρόσωποι της Μόριας και της Παναγιούδας διαβάζουν το ψήφισμα των χωριών  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey