Το πρόγραμμα Αγροτικού τουρισμού με ειδικό πακέτο μέτρων στήριξης για τη Λέσβο, ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η Θεανώ με ειδικό πακέτο για τη Λέσβο και τους σεισμόπληκτους

06/07/2017 - 15:21

Το πρόγραμμα Αγροτικού τουρισμού με ειδικό πακέτο μέτρων στήριξης των σεισμόπληκτων στη Λέσβο, παρουσίασε χθες το πρωί στο κτήριο του ΟΓΑ, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, με τον διοικητή του ΟΓΑ, Στυλιανό Πλιάκη, παρουσία και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρη Καρέλλα.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν, φέτος ο συνολικός προϋπολογισμός για τα προγράμματα αυτά ανέρχεται στα 14,1 εκατομμύρια ευρώ και θα αφορά περισσότερους από 300.000 δικαιούχους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, συνταξιούχους, προστατευόμενα μέλη τους καθώς και ανασφάλιστους υπερήλικες.

Ο σχεδιασμός ουσιαστικά περιλαμβάνει μία δέσμη 6+1 προγραμμάτων. Σε αυτά περιλαμβάνεται ένα πακέτο κοινωνικού/ιαματικού τουρισμού, εκδρομικό πρόγραμμα, δωρεάν παροχή βιβλίων, δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου, χρηματικά βοηθήματα σε πολύτεκνες μητέρες καθώς και επιμορφωτικά σεμινάρια σε νέους αγρότες. Το σημαντικότερο πρόγραμμα, αφορά ένα πακέτο μέτρων στήριξης των αγροτών που επλήγησαν από τους σεισμούς στη Λέσβο. Ουσιαστικά, όπως ανέφερε η κ. Φωτίου, «φέτος επταπλασιάστηκε ο λογαριασμός για τις πληγείσες περιοχές της Λέσβου, αφού από 932 που ήταν μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι, θα ανέλθουν στους 6.500».

 

Για τους σεισμόπληκτους

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους, ο ΟΓΑ αποφάσισε να υπάρξει προτεραιότητα στις αιτήσεις των σεισμόπληκτων για τα οικογενειακά επιδόματα, να χορηγηθεί στις σεισμόπληκτες πολύτεκνες αγρότισσες του Νομού Λέσβου, προσαύξηση 50% στο εφάπαξ βοήθημα που δικαιούνται από το Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας -δηλαδή από 1.000 ευρώ που λάμβαναν μέχρι σήμερα, τώρα θα λαμβάνουν 1.500 ευρώ.
Επιπλέον, ανάμεσα στο πακέτο μέτρων στήριξης, θα είναι κίνητρα για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΓΑ θα διαθέσει 6.500 δελτία κοινωνικού τουρισμού, ειδικά για τους αγρότες της Λέσβου. Από αυτούς θα προηγηθούν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι από τις πληγείσες περιοχές και κυρίως από τα Βρίσα, το Πλωμάρι και το Πολιχνίτο. Οι δικαιούχοι των πληγέντων περιοχών και ειδικά όσων τα σπίτια έχουν κριθεί ακατοίκητα, θα έχουν προτεραιότητα και θα εξαιρεθούν της κλήρωσης.

Ένα ακόμα μέτρο αφορά την αύξηση των δελτίων κοινωνικού τουρισμού -από 5 σε 10 διανυκτερεύσεις- για όσους επιλέξουν τη Λέσβο ως προορισμό αλλά και για τους κατοίκους του νησιού. Για τους πρώτους θα επιδοτεί τα ναύλα μετακίνησης με 50 ευρώ/άτομο και 25 ευρώ το μειωμένο εισιτήριο. Τέλος, θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους του νησιού που θα υποβάλλουν αιτήσεις, να παρέχονται δωρεάν βιβλία αξίας 200 ευρώ. Αυτά τα μέτρα ενίσχυσης θα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από 7/7 μέχρι 25/7 σε όλα τα ΚΕΠ της χώρας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τον αριθμό ΑΜΚΑ, ΑΜ, το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, ενώ σε περιπτώσεις αναπηρίας θα πρέπει να υπάρχουν και τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey