Τι προβλέπει η Υπουργική Απόφαση για την επιδότηση στους ιδιοκτήτες των "κόκκινων" κτηρίων

Η επιδότηση κατεδάφισης ορίστηκε στα 10 ευρώ το κυβικό!

07/10/2017 - 10:14

Αν και ακόμα υπάρχουν πτυχές που χρήζουν εξειδικευμένης και  επεξήγησης, η ΚΥΑ που αφορά στους δικαιούχους της επιδότησης για την κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κτηρίων (για τα οποία έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα Αυτοψίας Επικινδύνων Ετοιμόρροπων Κτηρίων), λύνει ένα ακόμη βασικό ζήτημα που αφορά στους σεισμόπληκτους της Λέσβου.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση οι δικαιούχοι, στους οποίους χορηγείται η εν λόγω επιδότηση κατεδάφισης, υποχρεούνται, εντός ενός μηνός από την ημερομηνία χορήγησης (πίστωσης στο λογαριασμό του δικαιούχου) της 1ης δόσης της επιδότησης, να ολοκληρώσουν τις εργασίες κατεδάφισης των Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτιρίων, σύμφωνα με τους όρους που τίθενται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Η επιδότηση κατεδάφισης θα υπολογιστεί σύμφωνα με τον όγκο του υπερκείμενου του εδάφους κτιρίου, όπως από το Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικίνδυνα Ετοιμόρροπου Κτίσματος (Π.Α.Ε.Ε.Κ.) που εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) και ορίζεται στο ποσό των 10 €/m3. Σε περίπτωση που τίθενται ειδικοί όροι από συναρμόδιες Υπηρεσίες που αφορούν διατήρηση όψεων ή λοιπών στοιχείων κτιρίου, το ανωτέρω ποσό προσαυξάνεται σε ποσοστό 20%.

 

Η επιδότηση κατεδάφισης χορηγείται σε δύο ισόποσες δόσεις. Η χορήγηση της 1ης δόσης εγκρίνεται με την έκδοση της απόφασης καθορισμού του δικαιούχου και η 2η δόση μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατεδάφισης, με την Βεβαίωση κατεδάφισης του κτιρίου, που εκδίδεται από τη ΔΑΕΦΚ.

Σε ότι αφορά στις προθεσμίες, ορίστηκαν οι 15 ημέρες από τη νόμιμη επίδοση του Πρωτοκόλλου Αυτοψίας για την υποβολή, από τους/τις ιδιοκτήτες των επικινδύνως ετοιμόρροπων των κτηρίων, αίτησης στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) για τη χορήγηση επιδότησης κατεδάφισης.

 

Διαδικασία Χορήγησης Επιδότησης

 

Καθορισμός δικαιούχου επιδότησης κατεδάφισης

- 1η δόση Ο ιδιοκτήτης υποβάλει αίτηση για καθορισμό δικαιούχου επιδότησης κατεδάφισης του κτιρίου του, συνοδευόμενη από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  • Αντίγραφο τίτλων ιδιοκτησίας
  • Πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας από το αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό φύλλο από το αρμόδιο Κτηματολογικό γραφείο
  • Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
  • Έγγραφο από την αρμόδια Υ.ΔΟΜ., σύμφωνα με τα οριζόμενα στη παρ. 4, άρθρο 4, του ν. 4067/2012 (Ν.Ο.Κ.)
  • Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής) του ιδιοκτήτη όπου θα δηλώνεται ότι οι εργασίες κατεδάφισης θα ολοκληρωθούν εντός ενός (1) μηνός από τη χορήγηση (πίστωση στο λογαριασμό του) της 1ης δόσης
  • Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 του ιδιοκτήτη που θα δηλώνεται ο λογαριασμός τραπέζης με τον αριθμό ΙΒΑΝ όπου θα πιστωθεί το ποσό της επιδότησης

κατεδάφισης και φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης.

 

Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσκομίσει Υ.Δ. του ν. 1599/1986 (με θεωρημένο το γνήσιο υπογραφής) του ιδίου και δύο μαρτύρων περί εικοσαετούς νομής και κατοχής του ακινήτου. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται και πρόσφατο αντίγραφο μερίδας από το υποθηκοφυλακείο ή αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου από το αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας τα ανωτέρω δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβληθούν από όλους τους ιδιοκτήτες.

Στη συνέχεια η Δ.Α.Ε.Φ.Κ. εκδίδει απόφαση δικαιούχου επιδότησης κατεδάφισης και εγκρίνεται η χορήγηση της 1ης δόσης της επιδότησης κατεδάφισης.

2ο στάδιο: Βεβαίωση κατεδάφισης πληγέντος κτηρίου

 

Η 2η δόση

Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να υποβάλει αίτηση μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατεδάφισης το αργότερο εντός ενός (1) μηνός από τη χορήγηση (πίστωσης στο λογαριασμό του) της 1ης δόσης της επιδότησης κατεδάφισης για την έκδοση Βεβαίωσης Κατεδάφισης του κτιρίου συνοδευόμενη από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  • Υπεύθυνες Δηλώσεις του ν. 1599/1986 (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής) στις οποίες θα δηλώνεται από τον δικαιούχο και τον επιβλέποντα μηχανικό του έργου ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατεδάφισης του κτηρίου έως του φυσικού εδάφους
  • Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας του έργου
  • Αριθμό Μητρώου έργου του Τ.Ε.Ε. και παραστατικά αμοιβής επιβλέποντα μηχανικού.

Η κατεδάφιση του κτιρίου θα διαπιστώνεται μετά από αυτοψία που θα διενεργείται από δύο (2) μηχανικούς της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. και θα εκδίδεται Βεβαίωση κατεδάφισης

σεισμόπληκτου κτιρίου έως του φυσικού εδάφους και στη συνέχεια θα εγκρίνεται η χορήγηση της 2ης δόσης της επιδότησης κατεδάφισης.

Τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται από τον ιδιοκτήτη - δικαιούχο, κατ’ εφαρμογή της παρούσας απόφασης, θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να κριθούν δικαιούχοι στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey