Αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τη λειτουργία των «Κτιριακών Υποδομών»

Γιατί το κλιμάκιο έφτασε κατόπιν… σεισμού

28/06/2017 - 16:16

Το ότι από θαύμα σώθηκαν μαθητές από την κατάρρευση του Δημοτικού Σχολείου Βρίσας μετά τον δολοφονικό εγκέλαδο της 12ης Ιουνίου, επισημάνθηκε ξανά, αυτή τη φορά στον αθηναϊκό Τύπο και μάλιστα από την «Καθημερινή», όπου με αναφορά στο συμβάν, αποκάλυψε τη -μη- λειτουργία των «Κτιριακών Υποδομών» (ΚΤΥΠ), ενός οργανισμού του δημοσίου, που έσπευσε κατόπιν εορτής και σεισμού να μετρήσει ζημιές.

«…αντί όποιος έχει την πολιτική ευθύνη να συναισθανθεί την ανάγκη να εξηγήσει πώς ακριβώς κατέρρευσε ένα σχολείο, και γιατί δεν γίνονται οι περιβόητοι προσεισμικοί έλεγχοι, δόθηκε εντολή στις ΚΤΥΠ να στείλει κλιμάκιο κατόπιν εορτής για να καταγράψει τις ζημιές!», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του άρθρου, Κωνσταντίνος Ζούλας. Οι ΚΤΥΠ είναι ο μόνος κατασκευαστικός οργανισμός του Δημοσίου που προέκυψε το 2013 -με πίεση της τρόικας- από τη συγχώνευση τριών παρεμφερών κρατικών εταιρειών: Του ΟΣΚ (είχε την ευθύνη ανέγερσης και συντήρησης των σχολείων), της ΔΕΠΑΝΟΜ (νοσοκομεία) και της «Θέμις Κατασκευαστική» (φυλακές, δικαστικά μέγαρα).

 

Περίμεναν πρόσκληση!

Στις ΚΤΥΠ μέχρι τον Δεκέμβριο εργάζονταν 330 άτομα. Τα οποία κατά γενική ομολογία υπερπλεόναζαν, καθώς στα χρόνια της κρίσης δεν υπάρχει βέβαια σοβαρό κατασκευαστικό αντικείμενο. Τι έκανε όμως γι’ αυτό το αρμόδιο υπουργείο; Αντί να μετακινήσει αλλού το πλεονάζον προσωπικό προσέλαβε επιπλέον 213 υπαλλήλους που εργάζονταν παλιότερα στις ΚΤΥΠ. Και το έκανε παρά το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος είχε κρίνει τελεσίδικα ότι οι εν λόγω υπάλληλοι δεν κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, απορρίπτοντας τις αιτήσεις τους να επαναπροσληφθούν. Το σχετικό σκάνδαλο ανέδειξε η «Καθημερινή» τον Δεκέμβριο και δέχθηκε την οργίλη απάντηση της κ. Κοντούλη και του εποπτεύοντος υπουργού κ. Χρ. Σπίρτζη, οι οποίοι χαρακτήρισαν απαραίτητους τους 213 υπαλλήλους. Μεταξύ άλλων, για να γίνουν -όπως είπαν- και προσεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια κτίρια, με προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία. Εδώ και επτά μήνες όμως δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα απ’ αυτά, καθώς στις ΚΤΥΠ δεν έχει καν καταρτιστεί επιχειρησιακό σχέδιο. Με συνέπεια, στη συντριπτική τους πλειονότητα, τόσο οι νέοι όσο και οι παλιότεροι υπάλληλοι να μην έχουν κανένα αντικείμενο εργασίας, εξ ου και κάποιοι πλέον στέλνουν ακόμη και επιστολές διαμαρτυρίας στην κ. Κοντούλη μήπως και δώσει κάποιο αντικείμενο εργασίας. Στη Λέσβο μάλιστα ήρθαν κατόπιν ...σεισμού για να κάνουν τους ελέγχους. Πρόκειται για την υπηρεσία που η πρόσκληση της από το Δήμο, για τον έλεγχο των παιδικών σταθμών που παρέμειναν για μέρες κλειστοί γιατί δεν είχαν γίνει οι έλεγχοι στα κτήρια τους, αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων επί συζητήσεων αν στάλθηκε έγκαιρα η πρόσκληση ή όχι. Μήπως όμως, με δεδομένο και το σχετικό ρεπορτάζ, θα έπρεπε οι «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.» να είχαν σπεύσει απρόσκλητες στο νησί για να ελέγξουν τα δημόσια κτήρια και τα σχολεία αμέσως μετά το σεισμό και όχι να περιμένουν να τις καλέσουν; Ζητάμε πολλά όμως!

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey