Γ. Μουζάλας: Οι ροές στα νησιά έχουν διπλασιαστεί

Έχει αποδώσει η προσπάθεια, αλλά...

08/02/2018 - 10:17 Ενημερώθηκε 08/02/2018 - 10:43

Για διπλασιασμό των μεταναστευτικών ροών μετά τις 20 Αυγούστου έκανε λόγο μιλώντας στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν έχει καλό καιρό έρχονται 160-180 άτομα την ημέρα στα νησιά. «Αποτέλεσμα ήταν η κατάσταση να γίνει κακή και να προσπαθούμε τώρα να το ξεπεράσουμε. Οι ροές παραμένουν αυξημένες, είναι σημαντικό, όμως, ότι είναι το 97% όσων έρχονταν στο παρελθόν», δηλαδή διπλάσιες, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μουζάλας έκανε λόγο για «σισύφεια» προσπάθεια προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχει αποδώσει, δεν ξέρω αν θα είναι το ίδιο σε ένα μήνα», εννοώντας ότι η όποια διαχείριση της κατάστασης εξαρτάται από τις ροές που καταφθάνουν στα νησιά, κάτι άλλωστε που το έχει επισημάνει και με δηλώσεις του στο πρόσφατο παρελθόν. «Το γεγονός ότι έχει καθυστερήσει η ΕΕ σε όσα έχει υποσχεθεί στην Τουρκία επηρεάζει τη συμφωνία» συμπλήρωσε, καταθέτοντας το παράπονό του γι’ αυτήν την εξέλιξη.

Βολές προς δύο κατευθύνσεις
Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις «διπλής κατεύθυνσης» που δυσκολεύουν την κατάσταση στα νησιά.
Από τη μια «υπάρχει παρεμπόδιση για να βελτιωθούν οι συνθήκες», αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά εκείνων από τους τοπικούς φορείς που αντιδρούν στις κινήσεις για βελτίωση των κέντρων στα νησιά, φτάνοντας μάλιστα και σε ένδικα μέσα και από την άλλη «υστερία ότι πρέπει να πέσει η συμφωνία με την Τουρκία πάση θυσία μεταφέροντας στην ενδοχώρα μετανάστες που δεν προβλέπεται στη συμφωνία». Όμως το ενδεχόμενο αυτό υποτίθεται ότι συζητήθηκε με την τουρκική πλευρά κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν και αναμενόταν το... πράσινο φως, που φαίνεται, μετά την πρόσφατη επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων λόγω κυρίως των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ότι τελικά δεν άναψε με ό,τι αυτό σημαίνει και για την υπόθεση της μεταφοράς μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα. Ο κ. Μουζάλας μάλιστα έσπευσε στην ίδια συνέντευξη να επισημάνει ότι: «Όποιος λέει ότι αν αδειάσουμε τα νησιά θα βελτιωθεί η κατάσταση είναι λάθος και θα φέρει την κατάσταση στο 2015. Το 2017 μεταφέραμε στην ενδοχώρα 27.000 και ήρθαν στα νησιά 29.000».

Δεν πλήττεται ο τουρισμός
Χαρακτήρισε, τέλος, «ψευδές» το παράπονο ότι πλήττεται ο τουρισμός, θεωρώντας δηλαδή ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, κόντρα στην άποψη όλων των φορέων του κλάδου και όχι μόνο ότι η εικόνα αυτή των νησιών μας εκπέμπει λάθος μηνύματα, ενώ προανήγγειλε αλλαγές στις διατάξεις χορήγησης ασύλου «προκειμένου να επιταχύνουμε τις διαδικασίες χωρίς να παραβιάσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey