343 κτήρια μη κατοικήσιμα στις 587 αυτοψίες που έγιναν - Τι πρέπει να ξέρει κάθε πολίτης που υπέστη ζημιές από τον σεισμό

Έτσι θα δηλώνουν τις ζημιές τους

16/06/2017 - 17:23 Ενημερώθηκε 16/06/2017 - 18:16

Οι συσκέψεις συντονισμού των κλιμακίων ελέγχου και καταγραφής των ζημιών στις πληγείσες περιοχές της Λέσβου είναι αλλεπάλληλες προκειμένου να προχωρήσουν σύντομα και οι διαδικασίες που θα φέρουν τους σεισμόπληκτους πολίτες πιο κοντά στην προοπτική καταγραφής των ζημιών και της αποζημίωσής τους.

Προχθές στο γραφείο του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη, παρουσία των γενικών γραμματέων Υποδομών και Μεταφορών Γιώργου Δέδε και Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Βλαζάκη, όπου παρέστη και ο βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης, έγινε άλλη μια προπαρασκευαστική συνάντηση, με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου να αναλαμβάνει την καταγραφή των αιτημάτων των πολιτών για τη διενέργεια αυτοψιών στα σπίτια τους.

 

Τα τηλέφωνα δήλωσης

Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, δημιουργήθηκε και έκτακτο τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο λειτουργεί στα τηλέφωνα: 22513 50280, 22513 50281, 22513 50282, 22513 50283, 22513 50284 και από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ. Οι πολίτες, επίσης, μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα αποζημίωσης οικοσκευών, εκτάκτων βοηθημάτων, επιδότησης δαπάνης στέγασης κ.λπ., τα οποία άμεσα θα διαβιβάζονται στις κατά νομό αρμόδιες υπηρεσίες για έγκριση και υλοποίηση. Για τη διευκόλυνση των πολιτών κυκλοφόρησε χθες και το σχετικό έντυπο αίτησης.

 

Οι αυτοψίες

Πέραν αυτού, ωστόσο, στη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι ο έλεγχος των μηχανικών γίνεται με γοργούς ρυθμούς και ήδη τις δύο πρώτες μέρες πραγματοποιήθηκαν 587 αυτοψίες σε ολόκληρο το νησί, οι οποίες συνεχίζονται. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι 343 κτήρια είναι μη κατοικήσιμα και 244 μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ειδικότερα, για τις εκκλησίες Αγίας Παρασκευής (Ακράσι), Αγ. Νικολάου (Πλωμάρι), Μεταμόρφωσης (Μεγαλοχώρι), Αγίας Τριάδος (Πλαγιά), Κοιμήσεως Θεοτόκου (Αφάλωνας), Ζωοδόχου Πηγής (Βρίσας), που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, δόθηκε εντολή από τον κ. Γιαννέλλη στον επιθεωρητή Βορείου Αιγαίου της Ελληνικής Αστυνομίας κο Ζησιμόπουλο να μεριμνήσει για τον αποκλεισμό πρόσβασης των πολιτών στον περιβάλλοντα χώρο των παραπάνω εκκλησιών για αποφυγή τυχόν ατυχημάτων.

 

Δηλώσεις για ενοικιαζόμενα

Την ίδια ώρα, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας στη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε την πρόσκληση των πολιτών που διαθέτουν σπίτια προς ενοικίαση αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην ευρύτερη περιοχή του Πολιχνίτου να το δηλώσουν στο γραφείο που λειτουργεί στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου και στο τηλέφωνο 22520 42843. Στη σχετική ανακοίνωση του ΣΟΠ τονίζεται πως, λόγω της τουριστικής κίνησης και της δυσκολίας εύρεσης καταλυμάτων, οι πολίτες των οποίων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα από τις αρμόδιες επιτροπές να διερευνήσουν και οι ίδιοι για την εξεύρεση κατάλληλης κατοικίας προς ενοικίαση. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα δοθεί επιδότηση ενοικίου στους πληγέντες από τον σεισμό…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey