Ημερίδα με πρωτοβουλία εθελοντών της «Rebuild Vrissa» και ομάδας εργασίας του ΕΜΠ

«Ένα όραμα για τη Βρίσα» με προτάσεις και παρατηρήσεις

21/07/2017 - 10:40 Ενημερώθηκε 21/07/2017 - 10:47

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα έγινε στο Πολυτεχνείο στις 19 Ιουλίου, με την πρωτοβουλία της εθελοντικής ομάδας Βρισαγωτών «Rebuild Vrissa», με τη συμβολή της εθελοντικής ομάδας εργασίας του ΕΜΠ για τη Βρίσα και της αρχιτεκτονικής ομάδας «Arch Points». Πολλοί οι Βρισαγώτες της Αθήνας που την παρακολούθησαν και τα σχόλια που ακούστηκαν ήταν πολύ θετικά, καθώς δόθηκε η δυνατότητα στο ευρύ κοινό να ενημερωθεί από ειδικούς επιστήμονες. Η ημερίδα δεν ήταν διεπιστημονική, δεν συμμετείχαν δηλαδή σεισμολόγοι ή γεωλόγοι, αλλά αφορούσε αμιγώς ζητήματα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά.

Στη συνάντηση, εκτός από την εθελοντική ομάδα καθηγητών του ΕΜΠ για τη Βρίσα, ήταν παρόντες ο βουλευτής Γιώργος Πάλλης και από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων η Μαρία Κλεάνθη, που έχει καλή γνώση της κατάστασης της Βρίσας μετά τον σεισμό, ενώ από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο συνεργάτης του κ Σπίρτζη, ο κος Γεώργιος Μουτεβελής.

Το κοινό καλωσόρισαν και σύστησαν τους εισηγητές από τη νέα γενιά του χωριού οι Βρισαγώτες Πέλη Γεωργή και ο αρχιτέκτονας Γιώργος Κουρμαδάς. Στις εισηγήσεις που ακολούθησαν, σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημερίδας, μίλησαν από το ΕΜΠ: η καθηγήτρια δρ. Ειρήνη Εφεσίου, ο επίκουρος καθηγητής δρ. Χάρης Μουζάκης, η επίκουρη καθηγήτρια δρ. Ανδρονίκη Μιλτιάδου, η επίκουρη καθηγήτρια δρ. Ελευθερία Τσακανίκα και η ομότιμη καθηγήτρια δρ. Ελένη Μαΐστρου.

 

Παρατηρήσεις και χρήσιμη εμπειρία

Καταρχάς έγινε αποτίμηση της κατάστασης. Επισημάνθηκαν τα κατασκευαστικά προβλήματα των οικοδομημάτων στη Βρίσα, που φαίνεται ότι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη μεγάλη έκταση της καταστροφής. Υπογραμμίστηκε η έλλειψη συνδετικών στοιχείων και στηριγμάτων στην τοιχοποιία και στις κεραμοσκεπές, οι χωρίς στατική μελέτη προσθήκες, η χρήση σαθρών υλικών για την οικοδόμηση των τοίχων. Τονίστηκαν, όμως, και τα εξαιρετικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των κτισμάτων του χωριού, όπως τα σκαλιστά υπέρθυρα και οι γωνιόπετρες, οι θολωτές είσοδοι, η κομψότητα της κατασκευής.

Στα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης επισημάνθηκε η ανάγκη να διατηρηθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας του χωριού και υποστηρίχθηκε απ’ όλους τους εισηγητές ότι δεν πρέπει να μιλάμε για ανοικοδόμηση των κτηρίων, αλλά για υποστύλωση και αποκατάσταση. Τονίστηκε, ωστόσο, ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα απαιτήσει αρκετό χρόνο, καθώς θα χρειαστεί μελέτη και αποκατάσταση του κάθε κτίσματος ξεχωριστά.

Στη συνέχεια, περιγράφτηκε από τον Δημήτρη Ραφτόπουλο, υπεύθυνο του προγράμματος ανοικοδόμησης των Λιοσίων μετά τον σεισμό του 1999, το παράδειγμα της ανάπλασης των Άνω Λιοσίων στα γενικά του χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε ότι εκεί κινητοποιήθηκε ο Δήμος, έγινε κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός που διαρκώς αναπροσαρμοζόταν στα δεδομένα που προέκυπταν, υπήρξε συναίνεση των κατοίκων, απορρόφηση και αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και ανάθεση σε εβδομήντα (70) αρχιτεκτονικά γραφεία, καθένα από τα οποία ανέλαβε ένα τμήμα του έργου της ανοικοδόμησης της πληγείσας περιοχής. Στη συνέχεια, η Έλενα Ζερβουδάκη, αρχιτέκτονας, έχοντας και αυτή εμπειρία από τα Λιόσια, έκανε μια πρόταση ανάπλασης για τη Βρίσα, υποστηρίζοντας ότι, αν αναλάβουν το έργο αρχιτεκτονικά γραφεία, θα υπάρξει μείωση του κόστους και αποτελεσματικότερη εργασία.

Ακολούθησε, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΙ Χαλκίδας Μιχάλης Βραχόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της γεωθερμικής ενέργειας της περιοχής μας και στην ανάγκη εξαρχής σχεδιασμού με ενιαίο τρόπο για την αξιοποίησή της στη Βρίσα και στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, ο Βρισαγώτης στην καταγωγή Γιάννης Κράλλης υποστήριξε την ανάγκη σύστασης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Ένταξης (ΚΟΙΝΣΕΠ) για τη συνολική προώθηση των έργων και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων.

 

 

Μαρία Κλεάνθη, υπηρεσιακό στέλεχος του Υπ. Υποδομών:

 

«Θα επιδοτηθούν όλα τα σπίτια»

 

Η κυρία Μαρία Κλεάνθη από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, που κλήθηκε να μιλήσει ως υπηρεσιακός παράγοντας, επεσήμανε την πολυπλοκότητα και τις ιδιαίτερες συνθήκες του σεισμού στη Βρίσα και, έχοντας καλή γνώση της σημερινής κατάστασης στη Βρίσα αλλά και τι δρομολογείται εν αναμονή της ΚΥΑ, είπε τα παρακάτω:

1) Θα επιδοτηθούν όλα τα σπίτια που χτυπήθηκαν από τον σεισμό και όχι μόνο οι πρώτες κατοικίες, δεδομένου ότι υπάρχουν κάτοικοι του χωριού που έχουν πέρα από την κατοικία τους και άλλα κτήρια που έχουν πληγεί.

2) Όλη η τοιχοποιία στα χαρακτηρισμένα «κίτρινα» και ανεξαρτήτως τετραγωνικών θα επιδοτηθεί.

3) Τα 250 πρωτόκολλα για τα κατεδαφιστέα είναι ήδη στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο.

4) Η ΚΥΑ που αναμένεται για έκδοση είναι στις Βρυξέλλες -γιατί έτσι προβλέπεται λόγω και της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης- και στο Εθνικό Τυπογραφείο ώστε, μόλις, εγκριθεί να δημοσιευθεί.

5) Μόλις δημοσιευθεί, θα γίνουν αναλυτικές ενημερώσεις στις τοπικές κοινωνίες από την πλευρά του Υπουργείου για το τι μέλλει γενέσθαι.

6) Για την ενίσχυση της επανακατοίκησης της πληγείσας Βρίσας και ως αντίμετρο θα ισχύσει 40% επιδότηση και 60% δάνειο για όποιον κατασκευάσει σπίτι εκτός του οικισμού στη θέση αυτού που καταστράφηκε. 

 

 

Και η παρέμβαση του συλλόγου

 

Τονίστηκε από τους συμμετέχοντες στον εκπρόσωπο του Υπουργείου κο Μουτεβελή ότι μεγάλο πρόβλημα για την τοπική κοινωνία είναι η παντελής έλλειψη αποθηκευτικών χώρων και εκεί πρέπει να δοθεί αυτήν τη στιγμή προτεραιότητα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια.

Ο Σύλλογος Βρισαγωτών της Αθήνας εξέφρασε τα συγχαρητήρια κι ευχαριστήρια στους διοργανωτές που είχαν την πρωτοβουλία αυτής της ημερίδας και σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε τόνισε: «Ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες, γιατί όσο περισσότερο είμαστε ενήμεροι, τόσο σωστότερα συμμετέχουμε και φτάνουμε στις κατάλληλες αποφάσεις». Και πρόσθεσε σχολιάζοντας:

«Εκτός από τις επιστημονικές διαπιστώσεις και επισημάνσεις, αυτό που σίγουρα πρέπει να κρατήσουμε ως κοινότητα είναι η ανάγκη ομόνοιας, συνεργασίας και κινητοποίησης, καθώς τα προβλήματα είναι πολλά και ο χρόνος το σημαντικότερο απ’ όλα. Όσο αναγκαίο όμως είναι να υπάρξει χρόνος για να γίνουν οι μελέτες, η αποκατάσταση ή η υποστύλωση, τόσο περισσότερο αναγκαίο είναι να βρεθούν λύσεις, ώστε οι άνθρωποι να μπουν στα σπίτια τους. Γιατί, αν η υπόθεση τραβήξει χρόνια, ο καθένας θα προσπαθήσει να ξαναφτιάξει τη ζωή του όπου βρεθεί μετά τον σεισμό. Ποιος τότε θα ενδιαφερθεί και θα ξαναγυρίσει για να κατοικήσει στο χωριό; Και τι παραδοσιακό χωριό θα είναι χωρίς τους κατοίκους του;»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey