«Φτου κι από την αρχή» για τα προγράμματα και ψίχουλα στους δικαιούχους

Επιστολή της Αν. Αντωνέλλη στην αν. υπουργό Εργασίας, Θ. Φωτίου, για τα πάνω - κάτω του επισιτιστικού προγράμματος, που φέρνουν οι επιχειρούμενες αλλαγές του Υπουργείου Επιστολή της Αν. Αντωνέλλη στην αν. υπουργό Εργασίας, Θ. Φωτίου, για τα πάνω - κάτω του επισιτιστικού προγράμματος, που φέρνουν οι επιχειρούμενες αλλαγές του Υπουργείου

Εμπαιγμός για 4.744 ωφελούμενους!

27/04/2017 - 10:39

Μια τρύπα στο νερό και με πολλές απώλειες σε βάρος των 4.744 ωφελουμένων του ΤΕΒΑ συμπολιτών μας, ετοιμάζεται να κάνει το Υπουργείο Εργασίας, φέρνοντας τα πάνω - κάτω στα σχετικά προγράμματα που τα «έτρεχε» μήνες ώστε να εγκριθούν οι προϋπολογισμοί, ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου.

Επιστολή με θέμα την επικείμενη κατάργηση των έως τώρα ωφελουμένων ΤΕΒΑ (του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους) και ένταξη σε αυτό των ωφελουμένων Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), απέστειλε η αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη, στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Θεανώ Φωτίου.

 

Η ενημέρωση

Η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής ΤΕΒΑ, Ε. Λαμπριτζή, με ηλεκτρονικό γράμμα προς τον Οργανισμό, τον ενημέρωνε τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι από 1/6/2017, σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση που πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα στην Εφημερίδα Κυβερνήσεως, καταργούνται οι υφιστάμενες λίστες ωφελούμενων του ΤΕΒΑ, στο πλαίσιο της εναρμόνισης του προγράμματος με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Θα δημιουργηθούν νέες λίστες στις οποίες θα περιλαμβάνονται όσοι δηλώσουν στην υπάρχουσα πλατφόρμα του ΚΕΑ ότι επιθυμούν να είναι και ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενημερωθούν τόσο οι Δήμοι όσο και οι δυνητικά ωφελούμενοι για την διαδικασία ένταξης. Δεδομένης της νέας διαδικασίας θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι δεν θα είναι δυνατόν να γίνουν διανομές στο διάστημα 1-20 Ιουνίου».

 

Από «Δόξα τω Θεώ»...

Η κ. Αντωνέλλη διευκρινίζει ότι οι μέχρι τώρα διανομές που έγιναν στον Δήμο στους ωφελούμενους του Προγράμματος, προέρχονταν από προμήθειες του Υπουργείου «και δεν κάλυπταν ούτε κατ’ ελάχιστον τις ανάγκες των ενταγμένων στο Πρόγραμμα, αλλά ούτε και τους στόχους του Προγράμματος αυτού». Λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Δήμων, ο Οργανισμός κατάφερε μόλις την περασμένη Δευτέρα να βγει «στον αέρα» ο διαγωνισμός του, ο οποίος συντάχθηκε σύμφωνα με την μελέτη που εκπόνησε -με πλήρη επίγνωση των αναγκών τροφοδοσίας κ.λπ. των ωφελουμένων-, συνολικού προϋπολογισμού 1.071.472 ευρώ. Έτσι, «είπαμε “Δόξα τω Θεώ” μιας και επιτέλους θα έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε ουσιαστική βοήθεια, με τρόφιμα όλων των ειδών, απορρυπαντικά, χαρτικά, είδη ατομικής υγιεινής, ρούχα και υπηρεσίες στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και οι οποίοι από το 2015, περιμένουν για μια πραγματική και όχι σποραδική στήριξη των βιοτικών τους αναγκών, εκ μέρους μας, δια μέσου του προγράμματος», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Αντωνέλλη.

 

…στο «Βόηθα Παναγιά»!

Όταν όμως ελήφθη το μήνυμα της προϊσταμένης της Διαχειριστικής Αρχής ΤΕΒΑ, τα πράγματα άλλαξαν: «Αν πράγματι ισχύσουν τα όσα η κ. Λαμπριτζή μάς ενημερώνει, οι έως τώρα ωφελούμενοι του ΤΕΒΑ, απόλυτα δικαιολογημένα κατά την γνώμη μου, θα έχουν υποστεί έναν εμπαιγμό άνευ προηγουμένου, μιας και μπήκαν στην διαδικασία να υποβάλλουν αίτηση στο ΤΕΒΑ, προσδοκώντας τα όσα είχαμε εξαγγείλει ότι θα ελάμβαναν ως παροχές, όπως αυτές περιγράφονταν από το Πρόγραμμα και για το οποίο υπήρξε έγκριση προϋπολογισμού! Δηλαδή τώρα τι θα τους πούμε; “Εντάξει βολευτείτε με κάποια πακέτα που σας δώσαμε, μερικά κιλά φρούτα, λίγα κοτόπουλα και λίγο κρέας”; Ή μήπως θα ζητήσουμε την κατανόηση τους γιατί τα προϊόντα και τα είδη βασικής υλικής συνδρομής θα πάνε σε πιο φτωχούς;».

 

Πρακτικά προβλήματα

Τα πρακτικά προβλήματα για την υλοποίηση του εν λόγω Προγράμματος, έτσι όπως αυτή προτείνεται, είναι τα εξής:

α) Οι αποκεντρωμένες προμήθειες του Προγράμματος, δηλαδή οι εκ μέρους του Δήμου, έχουν γίνει με βάση τις μέχρι τώρα υφιστάμενες λίστες των ωφελουμένων του ΤΕΒΑ. Αν αλλάξει μέσα στο 2017 ο αριθμός των ωφελουμένων, θα διαφοροποιηθεί η βάση κατανομών.

β) Οι δικαιούχοι που θα περιλαμβάνονται στις νέες λίστες, θα είναι πολύ περισσότεροι, με αποτέλεσμα την διανομή ελαχίστων ποσοτήτων προϊόντων ανά οικογένεια, με διεύρυνση της ήδη υπάρχουσας δυσαρέσκειας.       

 

Έκκληση Αντωνέλλη

«Θεωρούμε απολύτως αναγκαίο, έστω και την ύστατη τούτη ώρα, να αναλάβετε πρωτοβουλία προκειμένου να μην γίνει πράξη ο επιχειρούμενος εμπαιγμός και η διάψευση των προσδοκιών των 4.744 ωφελουμένων του ΤΕΒΑ του Δήμου μας, αλλά και άλλων πολλών δικαιούχων ανά την επικράτεια όπως έχω πληροφορηθεί, οι οποίοι και έχουν πραγματικά την ανάγκη στήριξης του εν λόγω Προγράμματος, αφού είναι αδιανόητο να ζήσει κάποιος με 250 ευρώ και να ανταποκριθεί και στα λειτουργικά έξοδα του σπιτιού του και στις ανάγκες τροφής και ένδυσης του», τονίζει η κ. Αντωνέλλη. Και καταλήγει: «Είμαι σίγουρη, από την μέχρι τώρα δράση σας και την αποδεδειγμένη δυνατότητα παρεμβάσεων σας, για την κατανόηση και την επίλυση του ως άνω προβλήματος, καθώς επίσης και για την εξεύρεση άλλης λύσης προκειμένου να βοηθηθούν περαιτέρω και οι δικαιούχοι του ΚΕΑ, που πράγματι έχουν ανάγκη. Όχι όμως εις βάρος των ωφελουμένων του ΤΕΒΑ. Θα ήταν άδικο και κατά την γνώμη μου, μη ηθικό».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey