Εξοντωτικό πρόστιμο για λίγη… κοπριά!

06/12/2017 - 12:42

Η κρίση που βιώνει ο τόπος μας, εκτός από οικονομική είναι και μια κρίση αξιών. Πώς αλλιώς θα μπορούσε, άλλωστε, να ερμηνευθεί η μέγιστη σκληρότητα που επιδεικνύει το κράτος απέναντι σε αδύναμους να αντισταθούν ανθρώπους, είτε πρόκειται για κάποιον φτωχό με πρόβλημα υγείας, είτε για κάποιον χρόνια άνεργο, είτε για τον πλανόδιο καστανά που δεν διατηρεί ταμειακή μηχανή, είτε εσχάτως για ένα κτηνοτρόφο από την Άγρα της Λέσβου που πιάστηκε στα… δίχτυα του ΣΔΟΕ!

Το περιστατικό είναι πέρα για πέρα αληθινό (σ.σ. τα πλήρη στοιχεία είναι στη διάθεση του «Ε») και σημειώθηκε στο βόρειο τμήμα του νησιού μας, έχοντας ως αποτέλεσμα ένα εξοντωτικό πρόστιμο, που δεν περιορίστηκε μόνο σ αυτό αλλά τιμωρήθηκε και με αφαίρεση της πινακίδας του αγροτικού του για 15 μέρες, έτσι για να υπάρξει εξοντωτική τιμωρία ,αφού πιάστηκε στα πράσα ο μεγάλος ...φοροφυγάς! Όσο για το «έγκλημα» που συντελέστηκε; Ήταν απλώς η μη συμπλήρωση ενός δελτίου αποστολής για τη μεταφορά ...κοπριάς!

Το σκληρό πρόσωπο του κράτους!

Ένας κτηνοτρόφος από την Άγρα αντιμετώπισε αυτές τις μέρες το σκληρό πρόσωπο του κράτους. Δεν ήταν κάποιος μεγαλοεισοδηματίας φοροφυγάς. Έκανε μόνο το λάθος να μεταφέρει με το αγροτικό του όχημα 39 τσουβάλια κοπριάς, χωρίς όμως να έχει συμπληρώσει στο σχετικό μπλοκ το δελτίο αποστολής τους. Στη διαδρομή του προς την Καλλονή στάθηκε διπλά άτυχος. Γιατί όχι μόνο κλιμάκιο του ΣΔΟΕ τον σταμάτησε για έλεγχο, αλλά ο υπάλληλος της συγκεκριμένης υπηρεσίας εξάντλησε πάνω του όλη την αυστηρότητα του ελεγκτικού μηχανισμού. Ενός μηχανισμού, όμως, που φαίνεται να εξαντλεί την αυστηρότητα του  σε φτωχούς και αδύναμους ως τους πιο προσηνείς στόχους προς παραδειγματισμό.

Παρότι η κοπριά ήταν ευτελούς αξίας, την οποία ήθελε να μεταφέρει σε άλλη περιοχή του νησιού προκειμένου να καθαρίσει το χώρο του και όχι για να κερδοσκοπίσει, αφού η αξία της άγγιζε μετά βίας τα 60€, το πρόστιμο που του επιβλήθηκε ήταν 500€. Μάλιστα, επειδή η διοικητική πράξη καθυστέρησε να του κοινοποιηθεί, ο κτηνοτρόφος από την Άγρα κλήθηκε να πληρώσει και έξτρα 13€, ήτοι 513€ στο σύνολο, τα οποία αν προσπαθήσει κανείς να τα αναγνώσει ανάποδα, θα έπρεπε να τα αντιστοιχήσει σε περίπου 340 τσουβάλια κοπριάς, δεδομένου ότι η τιμή τους ανέρχεται κοντά στο 1,5€. Σα να μην έφτανε το εξοντωτικό χρηματικό πρόστιμο, τού επιβλήθηκε και επιπρόσθετη ποινή για αφαίρεση των πινακίδων του αγροτικού οχήματος έως τις 19 Δεκεμβρίου, στερώντας του έτσι ένα πολύτιμο εργαλείο δουλειάς, για την εξυπηρέτηση της μονάδας του σε ζωοτροφές και μετακίνηση  του στα ζώα του.

Δυστυχώς την πλήρωσε ο αδύνατος

Ο κτηνοτρόφος εξόφλησε το πρόστιμο, ωστόσο το συγκεκριμένο συμβάν αποδεικνύει περίτρανα πως σε μια χώρα που αδυνατεί να ελέγξει σε ουσιαστικό βαθμό την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα υπάρχει πάντοτε ένας φουκαράς που θα κληθεί να «πληρώσει το μάρμαρο». Είναι γεγονός, εξάλλου, πως σε πολλές περιπτώσεις -ειδικά όταν δεν πρόκειται για κάποιον μεγαλοεισοδηματία- ο ελεγκτικός μηχανισμός προσπαθεί αγωνιωδώς να λειτουργήσει με πάσα αυστηρότητα, για να μη χαρακτηριστεί επιεικής, οδηγούμενος αρκετές φορές στο εντελώς αντίθετο άκρο.

Ο θυμόσοφος λαός μας ισχυρίζεται πως η δικαιοσύνη είναι σαν το φίδι, δαγκώνοντας όποιον είναι ξυπόλητος. Στην περίπτωση του κτηνοτρόφου από την Άγρα μπορεί να θυμηθεί κανείς και μια άλλη λαϊκή ρήση. Τα λεφτά είναι σαν την κοπριά. Αν τα σκορπίσεις τριγύρω, κάνουν καλό. Αν τα μαζέψεις σ’ ένα σωρό, βρωμάνε απαίσια…

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey