Αναλυτική ενημέρωση για τα έργα και ημέρες τού δυστυχώς επίκαιρου στις μέρες μας Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου

Ευτυχώς υπάρχει και στηρίζει!

29/12/2017 - 11:04

Απολογισμός δράσης και προσφοράς

22.800 δημότες συνολικά εξυπηρετήθηκαν μέσα στο 2017 από όλες τις δομές και γενικά παροχές του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, όπως αποτυπώνεται στον αναλυτικό απολογισμό που προέβη η αρμόδια αντιδήμαρχος Αναστασία Αντωνέλλη. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο Οργανισμός υλοποίησε το 2017 προϋπολογισμό ύψους 9,7 εκ. ευρώ. Με τα 2,5 εκ. ευρώ εξ αυτών να προέρχονται από κρατική χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα από υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και εισφορές μελών.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο
Πιο συγκεκριμένα, από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Οργανισμού μοιράστηκαν συνολικά 115 τόνοι τροφίμων (67.000 κιλά φρούτων και 48.000 κιλά τροφίμων) σε απόρους δικαιούχους του ΤΕΒΑ και στους ωφελούμενους του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο στήριξε ειδικότερα με παροχή ειδών διατροφής: τα Κοινωνικά Παντοπωλεία της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης και του Ιερού Ναού Πλωμαρίου, το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, το Ίδρυμα «Θεομήτωρ» Αγιάσου, τα Γηροκομεία Μυτιλήνης, Πλωμαρίου και Αγίας Παρασκευής, το Σύνδεσμο Πολυτέκνων Λέσβου, το «Σιτίζω» Καλλονής, το Σωματείο Περίθαλψης Σίτισης «Ο Καλός Σαμαρείτης» Άντισσας, το Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου, τον Σύλλογο με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, το Μικτό Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για ΑΜΕΑ «Η Κυψέλη» κ.λπ. Στο Δωρεάν Συσσίτιο Απόρων Δημοτών Δήμου Λέσβου υλοποιήθηκε παροχή καθημερινών γευμάτων για 130 άπορους δημότες. Προσφέρθηκαν με τη βοήθεια εθελοντών ιατρών και οδοντογιατρών δωρεάν παροχές υγείας (εξετάσεις ιατρών, εμβολιασμούς παιδιατρικούς και ενηλίκων, μικροβιολογικοί- ακτινογραφικοί έλεγχοι, υπέρηχοι, τεστ παπ, μαστογραφίες, οδοντιατρικές εργασίες κ.λπ.) σε ανασφάλιστους και άπορους κατοίκους, στο Κοινωνικό Ιατρείο-Οδοντιατρείο. Επίσης, πραγματοποιήθηκε δωρεάν παροχή φαρμάκων από το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Το Κοινωνικό φροντιστήριο
Στο Κοινωνικό τώρα Φροντιστήριο, με την εθελοντική διδασκαλία 15 καθηγητών κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017, φοίτησαν 92 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Απ’ αυτούς, οι 14 μαθητές ήταν μαθητές της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι και σημείωσαν επιτυχία κατά το 100% στις εισαγωγικές τους για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθολικά.
Ακόμη η λειτουργία Τμήματος Ομάδων Γονέων και Εφήβων, στήριξε 98 γονείς και εφήβους και στην «Τράπεζα Εργασίας» του Οργανισμού, απευθύνθηκαν 128 ανειδίκευτοι δημότες, εκ των οποίων οι 56 απόκτησαν εργασία. Το 2017 για τους άπορους δημότες πραγματοποιήθηκαν δωρεάν λογιστική, ψυχολογική και νομική υποστήριξη.

Ευρωπαϊκά προγράμματα
Ένας άλλος μεγάλος τομέας δράσης για τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας ήταν η υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Λέσβου στον τομέα πάντα της Κοινωνικής Πολιτικής.
Όπως προκύπτει στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου, συνολικά εισρέουν ή θα εισρεύσουν από τη διεκδίκηση και υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στο ταμείο του Οργανισμού και του δήμου, περί τα 4,1 εκ. ευρώ. Χάριν επίσης των Προγραμμάτων αυτών δημιουργήθηκαν 43 θέσεις εργασίας στον τόπο μας, οι οποίες συνέχισαν να υφίστανται και το 2017.
Στο ίδιο πλαίσιο, κατόπιν διεκδίκησης, ο δήμος είναι δικαιούχος των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, τα οποία και υλοποιεί:
1) Του Προγράμματος ΤΕΒΑ- Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, προϋπολογισμού για τον Δήμο Λέσβου, 1.210.486 (προς υλοποίηση).
2) Του Ξενώνα Γυναικών και των Παιδιών τους, που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, με ένταξη πράξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου και χρηματοδότηση μέχρι 30/11/2018 με συνολικό προϋπολογισμό 579.722,88 ευρώ.
3) Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής. Με τη συμμετοχή του Οργανισμού «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου» στο Πρόγραμμα αυτό, εξασφαλίστηκε η δωρεάν φοίτηση σε 157 βρέφη και νήπια στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου μας και την χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ με 392.500 ευρώ.
4) Λειτουργούνε ακόμη τα Κέντρα Κοινότητας του Δήμου Λέσβου, από τον Μάιο του 2017, προϋπολογισμού 599.280,00 ευρώ και αφορά την εξυπηρέτηση και διασύνδεση όλων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού του Δήμου με κρατικές-δημοτικές κ.λπ. παροχές και υπηρεσίες. Εξυπηρετήθηκαν σε ένα εξάμηνο λειτουργίας του 545 δημότες. Μέσα από το Κέντρο λειτούργησε και το Θερινό Σχολείο για παιδιά Ρομά, τα οποία εγγράφηκαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στηρίζονται με ενισχυτική διδασκαλία από ανάλογο τμήμα που λειτουργεί στο Κέντρο.
5) «Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Λέσβου»: Η πράξη αφορά στη δημιουργία και λειτουργία για τρία έτη των Δομών παροχής βασικών αγαθών και συγκεκριμένα Κοινωνικού Φαρμακείου και Κοινωνικού Παντοπωλείου προϋπολογισμού 243.360,00 ευρώ.
6) Αναβάθμιση του 1ου Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού Μυτιλήνης προϋπολογισμού 730.580 ευρώ, οι εργασίες του οποίου θα δημοπρατηθούν εντός του 2018.
7) Αναβάθμιση «Τραγάκειου» Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Πλωμαρίου, προϋπολογισμού 186.500,00 ευρώ, οι εργασίες του οποίου θα δημοπρατηθούν εντός του 2018.
8) Προμήθεια Εξοπλισμού Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών Δήμου Λέσβου, προϋπολογισμού 240.765,95 ευρώ, ενώ διεξήχθη διαγωνισμός προμήθειας ο οποίος είναι σε εξέλιξη.

Δράσεις για ΑΜΕΑ
Ο Οργανισμός με πρωτοβουλία του και έξοδά του τοποθέτησε το καλοκαίρι του 2017 εγκατάσταση Μηχανισμού Αυτόνομης Πρόσβασης στη Θάλασσα για Α.Μ.Ε.Α (SETRAC) στις παραλίες Πλαζ Τσαμάκια Μυτιλήνης και Βατερών του Δήμου Λέσβου, συνολικού προϋπολογισμού 80.000 ευρώ, σε μια ουσιαστική παρέμβασή του στο να γίνει καλύτερη η ζωή των ανθρώπων με αναπηρίες που ζουν στο Δήμο μας.
Πέραν όλων των ανωτέρω, ο Δήμος Λέσβου στάθηκε στο ύψος της ανάγκης που δημιούργησε ο σεισμός που έπληξε το νησί μας τον περασμένο Ιούνιο, αναλαμβάνοντας την άμεση στέγαση σε ξενοδοχεία και σίτιση σε εστιατόρια όλων των σεισμοπαθών για το πρώτο διάστημα των 18 ημερών πληρώνοντας με χρήματα του Οργανισμού, 180.000 ευρώ και τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει από την κυβέρνηση.
Κατά τη διάρκεια του 2017 διοργανώθηκαν από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας μια σειρά εκδηλώσεων-ενημερωτικών ημερίδων με θέματα πολλαπλού ενδιαφέροντος όπως την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του τραχήλου κ.λπ.

Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Λέσβου
Πέραν του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, σημαντικό έργο επιτελεί τo Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου, οι εργαζόμενοι του οποίου σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της δουλειάς που απαιτούσε η έκτακτη ανάγκη στην οποία βρέθηκε ο Δήμος μας λόγω του Σεισμού της 12ης Ιουνίου. 1350 αιτήσεις σεισμοπαθών ελέγχθηκαν σε ένα δίμηνο για να μπορέσουν να πληρωθούν οι δικαιούχοι σεισμοπαθείς το Επίδομα Άμεσης Βοήθειας των 586,94 ευρώ, πραγματοποιώντας επίσης αυτοψίες με κλιμάκια του Δήμου προκειμένου η Υπηρεσία να είναι έτοιμη για τη χορήγηση του Επιδόματος αποζημίωσης Οικοσυσκευής στους σεισμοπαθείς, όταν χορηγηθεί από την κυβέρνηση το ανάλογο αιτηθέν από τον Σεπτέμβριο ποσό. Συγχρόνως, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους το προσωπικό του Τμήματος Πρόνοιας του Δήμου υλοποίησε τις κατά αρμοδιότητα υποχρεώσεις του άψογα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της κας Αντωνέλλη, ελέγχθηκαν τα δικαιολογητικά και συντάχθηκαν κατάλογοι δικαιούχων για 1274 δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, συνολικού ποσού 5.366.126,62 ευρώ, τα οποία και καταβλήθηκαν στους εν λόγω δικαιούχους το 2017.
Πραγματοποιήθηκαν εκδόσεις νέων βιβλιαρίων υγείας για ανασφαλίστους δημότες μας και ανανεώσεις απόρων δημοτών μας για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Εκδόθηκαν Πιστοποιητικά Οικονομικής Αδυναμίας για την δωρεάν έκδοση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Επιχορηγήθηκαν από τον Δήμο μας άποροι δημότες μας με σοβαρά προβλήματα, όπως υγείας που δεν αντιμετωπίζονταν στο νησί μας, πυρκαγιών κ.λπ. Εκδόθηκαν άδειες λειτουργίας και επαναλειτουργίας για ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς.
Ως σημαντική σημείωση και αντί επιλόγου, ο απολογισμός της Αν. Αντωνέλλη για τη δράση και λειτουργία του Οργανισμού ισχυρίζεται ότι «πέρα από τη διοίκηση του Οργανισμού και τους εργαζόμενους σε αυτόν και στο Τμήμα Πρόνοιας του Δήμου που έβαλαν “πλάτη” για να πραγματώσουμε την πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής, στο μεγαλύτερο μέρος της πραγματοποίησης του έργου μας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Λέσβου, Μεγάλοι μας χορηγοί ήταν οι ίδιοι οι δημότες μας, τους οποίους και ευχαριστούμε από καρδιάς για το μεγαλείο της εθελοντικής τους προσφοράς»!

Το «δυναμικό» του Οργανισμού

Η Κοινωνική Πολιτική του Δήμου ασκείται από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας διαμέσου του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου. Ο Οργανισμός διαθέτει 40 ενεργές δομές σε όλη την Λέσβο, για την άσκηση της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, στις οποίες εργάζονται 175 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων. Οι δομές αυτές είναι εξής:
17 Παιδικοί Σταθμοί, 2 ΚΑΠΗ, 13 Δομές του Προγράμματος ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών και των παιδιών τους που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Λέσβου, Κοινωνικό Ιατρείο- Οδοντιατρείο- Φαρμακείο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Συσσίτιο 130 Απόρων, Κοινωνικό Φροντιστήριο, Τράπεζα Εργασίας Ανειδίκευτου Προσωπικού και δομή Στήριξης Γονέων και Εφήβων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey