Νέο ενημερωτικό σημείωμα με χρήσιμες διευκρινίσεις από τον Βασίλη Τεντόμα

Ο Βασίλης Τεντόμας παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη της μετά σεισμόν εποχής ,χαιρετίζοντας και την επαναλειτουργία του σχολείου της ισοπεδωμένης Βρίσας. Ο Βασίλης Τεντόμας παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη της μετά σεισμόν εποχής ,χαιρετίζοντας και την επαναλειτουργία του σχολείου της ισοπεδωμένης Βρίσας.

Διευκρινίσεις για την επιδότηση κατεδάφισης

10/10/2017 - 18:04

Διευκρινίσεις επί της ΚΥΑ που αφορά στην κατεδάφιση κτηρίων, καταθέτει με ενημερωτικό του σημείωμα ο Συντονιστής για το σεισμό Βασίλης Τεντόμας. Στα πιο ενδιαφέροντα επισημαίνεται ότι η έκδοση της επίμαχης απόφασης δεν σημαίνει ότι ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να αρχίζει να κατεδαφίζει, έστω και με δικά του χρήματα από… αύριο. Θα πρέπει να περιμένει καταρχήν να του αποσταλεί από την ΔΑΕΦΚ το σχετικό Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτιρίων (Π.Α.Ε.Ε.Κ.).

«Στο ΠΑΕΕΚ θα υπάρχει ένα σχέδιο των προς κατεδάφιση κτισμάτων με βάση το οποίο θα καθοριστεί και το ύψος της επιδότησης κατεδάφισης και θα υπάρχουν οι όποιες δεσμεύσεις που τυχόν θα έχουν επιβληθεί από τις αρχιτεκτονικές επιτροπές, πχ να γίνει περισυλλογή και φύλαξη των αξιόλογων αρχιτεκτονικών μελών (γωνιόλιθοι, περιθυρώματα, διακοσμητικά στοιχεία κ.λπ.) ή να διατηρηθεί κάποιο τμήμα - όψη του κτίριου. Σε προθεσμία 15 ημερών από τη νόμιμη επίδοση του (Π.Α.Ε.Ε.Κ.) για την υποβολή, από τους/τις ιδιοκτήτες των επικινδύνως ετοιμορρόπων κτιρίων, αίτησης στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) για τη χορήγηση επιδότησης κατεδάφισης».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η συνολική επιδότηση ανέρχεται στο ποσό των 10€/κυβικό μέτρο κτιρίου. Δηλαδή σύμφωνα με τη διευκρίνιση, αν έχουμε π.χ. ένα «κόκκινο» διώροφο με κάτοψη 50 τμ και αν ληφθεί σαν ύψος ορόφου 3,0 μ., τότε η συνολική επιδότηση κατεδάφισης θα είναι Α=2 Χ 50 Χ 3 Χ 10€/μ3=3000€ (η αμοιβή του επιβλέποντα μηχανικού βαρύνει τον ιδιοκτήτη).

Σημαντική παρατήρηση

Σαν τελευταία παρατήρηση, υπογραμμίζεται από τον κ. Τεντόμα , ότι όλα τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται σαν υπερβολικές γραφειοκρατικές και πολύπλοκες διαδικασίες που είναι δύσκολο να διεκπεραιωθούν από τους ιδιοκτήτες. Δεν είναι όμως έτσι. Είναι διαδικασίες σύμφωνα με τις διευκρινίσεις, που με την βοήθεια του επιβλέποντα μηχανικού, γίνονται απλά. Και είναι διαδικασίες που πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθηθούν για τους εξής λόγους: Για τη διασφάλιση καταρχήν των περιουσιακών στοιχείων των ιδιοκτητών μέσα στα χαλάσματα, για τη διασφάλιση των συνόρων των ιδιοκτησιών, για τη διασφάλιση πολύτιμων μορφολογικών στοιχείων του παραδοσιακού οικισμού και για λόγους ασφαλείας εργαζομένων και διερχομένων.Απαραίτητη δηλαδή είναι η παρουσία μηχανικού που θα αναλάβει ένα μεγάλο μέρος των γραφειοκρατικών που απαιτούνται για να μπορεί με ασφάλεια να γίνει η κατεδάφιση και ο δικαιούχος της επιδότησης κατεδάφισης τελικά να μπορεί να την πάρει.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey