Συνεχίζεται η αλληλογραφία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου με το αρμόδιο Υπουργείο για το επίδομα στους σεισμόπληκτους

Διάσταση απόψεων για τα πιστοποιητικά μόνιμης κατοικίας

26/10/2017 - 14:06 Ενημερώθηκε 26/10/2017 - 11:10

Τελειωμό δεν έχει η αναστάτωση που προέκυψε μετά τις απορριπτικές αποφάσεις της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου για περιπτώσεις σεισμόπληκτων κατοίκων της Βρίσας, που διεκδικούσαν το κοινωνικό επίδομα των 586,94€ ανά οικογένεια, αλλά δεν εμφανιζόταν στο Ε1 που τους ζητήθηκε ως μόνιμη κατοικία τους εκείνη που υπέστη τις σημαντικές ζημιές από το φονικό σεισμό της 12ης Ιουνίου.

Την περασμένη εβδομάδα είχε σταλεί προς τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου σχετικό έγγραφο του Γ.Γ. Πρόνοιας Δημ. Καρέλλα, στο οποίο δίνονταν κατευθύνσεις για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την απόρριψη των αιτήσεων των σεισμόπληκτων, με την προτροπή να ερευνάται η πραγματική κατάσταση των πληγέντων, πριν την τελική εξέταση των δικαιολογητικών. Μάλιστα, είχε δοθεί στη δημοσιότητα και η ερμηνεία του συγκεκριμένου εγγράφου από τον Συντονιστή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου, Βασίλη Τεντόμα. Για την ίδια υπόθεση συνεχείς ήταν και οι επαφές του κυβερνητικού βουλευτή Γιώργου Πάλλη με το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Αλληλεγγύης.

 

Σύσκεψη για το θέμα

Μετά την επιστολή του Γ.Γ. Πρόνοιας προς τον Δήμο Λέσβου, η Αντιδήμαρχος Πρόνοιας κα Αντωνέλλη συγκάλεσε σύσκεψη στο δημαρχείο τη Δευτέρα (23/10), στην οποία συμμετείχαν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Πρόνοιας, αλλά και της Οικονομικής Υπηρεσίας και ακολούθως απεστάλη επιστολή προς τον Γ.Γ. Πρόνοιας κ. Δημ. Καρέλλα, στην οποία επισημαίνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου ακολούθησαν όλα όσα προβλέπονται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, όπως είχε γνωστοποιηθεί από το έγγραφο της Διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται «σε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου, τέθηκαν προφορικά ακριβώς οι ίδιες διατάξεις και ακριβώς τις ίδιες εφάρμοσαν και άλλοι Δήμοι που υπέστησαν προγενέστερα φυσικές καταστροφές, όπως ακριβώς τα ίδια εφαρμόζει και η αντίστοιχη υπηρεσία Πρόνοιας στον Δήμο Κω, μετά τον πρόσφατο σεισμό που υπέστη».

Η επιστολή καταλήγει στο συμπέρασμα πως «δεν συνάγεται από πουθενά ότι μπορούμε να πράξουμε κάτι διαφορετικό πέραν των αυστηρών διατάξεων του νόμου, αν και όλοι μας έχουμε την ίδια βούληση -πρόθεση για συνεισφορά προς τους δοκιμαζόμενους πολίτες. Όπως γνωρίζετε, οι δαπάνες των ΟΤΑ ελέγχονται σε βαθμό νομιμότητας, σκοπιμότητας και ουσίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κάθε άλλη ερμηνεία του νόμου, πέραν των αυστηρά οριζόμενων από τις κείμενες διατάξεις, καταλογίζεται εις βάρος των υπαλλήλων, οπότε για να ισχύσει κάτι διαφορετικό πέραν του ισχύοντος νόμου, χρήζει νέας νομοθετικής ρύθμισης».

 

Αντιδράσεις

Την επιφυλακτικότητα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου δεν αφήνει ασχολίαστη ο Συντονιστής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου, Βασίλης Τεντόμας, που επισημαίνει ότι «η Διεύθυνση Πρόνοιας και η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου επιμένουν να θεωρούν ως θεσμικό πλαίσιο, που όπως ισχυρίζονται δεν μπορούν να παρακάμψουν, ένα έγγραφο του Γ.Γ Πρόνοιας κ. Καρέλλα στις 30.6.2017, μη λαμβάνοντας υπόψη τους το ΦΕΚ του 2001, που αναφέρει ως παραδείγματα δικαιολογητικών μόνιμης κατοικίας και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, καθώς επίσης και την πρόσφατη απαντητική επιστολή του κ. Καρέλλα, η οποία ξεκαθαρίζει τα πράγματα, ώστε να αρθούν οι όποιες αδικίες».

Όπως τονίζει ο κ. Τεντόμας, επικαλούμενος και σχετικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, από το οποίο «αποδεικνύεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Λέσβου σφάλλει», η Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου «θα πρέπει να κωδικοποιήσει τα αιτήματα που απέρριψε και να δημοσιοποιήσει κατά κατηγορίες τους λόγους απόρριψης αυτών. Με αυτόν τον τρόπο θα προκύψει εάν έγινε σωστή δουλειά ή αν υπάρχουν καταφανείς περιπτώσεις που η προσήλωση στον ιερό κανόνα του Ε1 προ σεισμού, γενικώς και αδιακρίτως, βγάζει μάτι».

Στις παραπάνω παρατηρήσεις και ερμηνείες του Συντονιστή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου διατυπώνουν την ένσταση ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί να παρακαμφθεί από τις υπηρεσίες αφού κάτι τέτοιο δεν διατυπώνεται ξεκάθαρα ούτε με την απάντηση του Γ.Γ. Πρόνοιας , ώστε να... λύσει τα χέρια των υπηρεσιών και γι’ αυτό με νέα επιστολή τους ζητούν να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που να θεσμοθετεί την ερμηνεία σε τελική ανάλυση του συντονιστή για τον σεισμό Β. Τεντόμα. Με δεδομένο ότι όλοι συνηγορούν ότι θέλουν να δοθεί λύση στην εκκρεμότητα αυτή, απλά οι υπηρεσίες που έχουν και την ευθύνη δεν μπορούν να αναλάβουν τέτοιο ρίσκο, θα μπορούσε το θέμα να λυθεί με πρωτοβουλία και του κυβερνητικού βουλευτή Γ. Πάλλη.

 

Με παρέμβαση ο Συντονιστής για το σεισμό  δίνει συνέχεια στη διαμάχη  για το κοινωνικό επίδομα 

Καλεί να καταθέσουν νέα αίτηση στο Δήμο

 

Όσοι σεισμόπληκτοι πάντως θεωρούν ότι απορρίφθηκαν αδίκως από τη Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Λέσβου, αναφορικά με τη χορήγηση του κοινωνικού επιδόματος και του επιδόματος οικοσυσκευής, ανά οικογένεια, μπορούν να συγκεντρώσουν όσα αποδεικτικά στοιχεία θεωρούν επαρκή, όπως λογαριασμούς ΔΕΥΑΛ και ΔΕΗ των σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» ή «κόκκινα», αλλά και του σπιτιού που εσφαλμένα φαίνεται στο έντυπο Ε1 ως πρώτη κατοικία και να τα καταθέσουν με αίτηση τους στη Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Λέσβου , σύμφωνα με την προτροπή- πρόταση του Συντονιστή για τις επιπτώσεις του σεισμού Β. Τεντόμα ,που έδωσε στη δημοσιότητα στα πλαίσια της τακτικής ενημέρωσης του και μετά το αδιέξοδο που προέκυψε από την εμμονή των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου σε σχέση με το πρόβλημα που αναδείχτηκε και από τη σχετική αλληλογραφία για τα δικαιολογητικά της πιστοποίησης της πρώτης κατοικίας των σεισμοπλήκτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συντονιστή , ένα αντίγραφο  της παραπάνω αίτησης, αλλά και των δικαιολογητικών (με τον αριθμό πρωτοκόλλου της Διεύθυνσης Πρόνοιας) μπορούν να το παραδώσουν και στον ίδιο στα γραφεία της ΔΑΕΦΚ, στη Γ. Γ. Αιγαίου, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω του Προέδρου της Τοπικής  Κοινότητας , προφανώς  και για να υπάρξει η δική του παρέμβαση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας που έχουν λόγο για τη διευθέτηση αυτής της εκκρεμότητας . Και μακάρι απ΄όλη αυτήν την προσπάθεια να βρεθεί λύση που να νομιμοποιεί τη χορήγηση του κοινωνικού αυτού επιδόματος .

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey