Συνήγορος του Πολίτη:

«Δεν πληρώνουν τέλη τα ακίνητα χωρίς ρεύμα»

19/01/2018 - 14:37

Απαλλαγή των ακινήτων, που δεν χρησιμοποιούνται και δεν ηλεκτροδοτούνται, από τα δημοτικά τέλη προβλέπει ρητά ο Νόμος, σημειώνει ο Συνήγορος του Πολίτη σε ενημερωτικό του σημείωμα. Ο ΣτΠ καλεί όλους τους δήμους «να εφαρμόζουν ενιαία και ορθά τη διάταξη του άρθρου 5 του Ν.3345/2005 και να μην επιβάλλουν αναδρομικά δημοτικά τέλη σε ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται και δεν ηλεκτροδοτούνται, σε περιπτώσεις υποβολής της προβλεπόμενης υπεύθυνης δήλωσης σε χρόνο μεταγενέστερο αυτού της διακοπής ηλεκτροδότησης».

Όπως επισημαίνεται, ο νόμος με σαφήνεια αναφέρει ότι τα ακίνητα απαλλάσσονται των δημοτικών τελών «για όσο χρόνο παραμένουν κλειστά».

Επίσης, σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, η υπεύθυνη δήλωση μπορεί να αφορά παρελθόντα έτη, αφού ο νόμος δεν προβλέπει συγκεκριμένη προθεσμία για την υποβολή της. Κατά συνέπεια, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν υπεύθυνες δηλώσεις που αφορούν προγενέστερα έτη.

Η μη χρήση του ακινήτου αποδεικνύεται από τη βεβαίωση διακοπής της ηλεκτροδότησης και τη δήλωση του κενού ακινήτου στη φορολογική δήλωση.

Τέλος, το βάρος της απόδειξης ότι το ακίνητο χρησιμοποιούνταν το επίμαχο διάστημα, παρότι δεν ηλεκτροδοτούνταν, ανήκει στον δήμο.

Ο ΣτΠ χαρακτηρίζει «αυθαίρετη» την απαίτηση ορισμένων δήμων για ταυτόχρονη, με τη διακοπή ηλεκτροδότησης, υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey