Το πόρισμα της ΕΔΕ του υπ. Εργασίας για το «Θεομήτωρ»

«Αθώοι» οι υπάλληλοι για την πυρκαγιά

10/01/2018 - 16:16

Ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ του υπουργείου Εργασίας που πραγματοποίησαν υπηρεσιακά στελέχη της Αθήνας αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 26 Ιανουαρίου 2017 στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (πρ. Ίδρυμα «Θεομήτωρ»). Από την ΑΔΕ προκύπτει ότι «δεν υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα για τους υπαλλήλους του Ιδρύματος», οι οποίοι εμμέσως ή αμέσως καλούνταν να απολογηθούν για τα εγκαύματα δύο τροφίμων που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και ενάμιση με δύο μήνες αργότερα κατέληξαν σε Νοσοκομείο της Αθήνας.

Λίγο πριν από τα μέσα Μαρτίου 2017 κατέληξε ο 62χρονος Ηλίας Μάγγος στο ΚΑΤ. Η ληξιαρχική πράξη θανάτου, σύμφωνα με το δικηγόρο των συγγενών του Παναγιώτη Παπάμαλη, ανέφερε ότι «είχε καεί το σώμα του κατά 50%. Μπορείτε να το διανοηθείτε;». Αρχές Απριλίου του 2017, κατέληξε και ο δεύτερος τρόφιμος, 55 χρόνων, Γιώργος Γιαλαμάς, η νονά του οποίου και ορισμένη δικαστική του συμπαραστάτρια Πέρσα Γιαλαμά τόνισε στο «Ε» ότι την ίδια μέρα νωρίτερα «οι γιατροί στο ΚΑΤ μας έλεγαν ότι θα κάνουμε μαζί Πάσχα!»

 

Τι συνέβη;

Ο τέως πρόεδρος του Ιδρύματος Προκόπης Μαϊστρέλλης, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τα γεγονότα αυτά, είχε αναφέρει στο «Ε» ότι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εργαζομένων, προέκυψε βραχυκύκλωμα από το φωτιστικό του δωματίου που κάηκε και με τη σειρά του έκαψε τα εύφλεκτα στρώματα του θαλάμου των τροφίμων, οι οποίοι κάηκαν. Μάλιστα, είχε σημειώσει ότι οι εργαζόμενοι έσβησαν σε ελάχιστα λεπτά την πυρκαγιά. Αυτό όμως που είχε προκαλέσει εντύπωση ήταν ότι η Πυροσβεστική, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ειδοποιήθηκε τρεις ώρες αφού ξέσπασε η πυρκαγιά και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΑΒ, ειδοποιήθηκε από το ΕΚΑΒ και όχι από το Ίδρυμα.

Μάλιστα εμμέσως είχε κατηγορηθεί και το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του «Βοστανείου» Ευθύμη Ζιώγα να ξεκαθαρίζει στο «Ε»: «Περιθάλψαμε τους ανθρώπους για αρκετές ημέρες. Δεν νομίζω ότι έχει κάποια ευθύνη το Νοσοκομείο, εφόσον οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν με βαριά εγκαύματα και κακώσεις, ενώ ο ένας ήταν ήδη παράλυτος».

Ανεξαρτήτως του πορίσματος της ΕΔΕ, που «αθωώνει» τους υπαλλήλους και η οποία βεβαίως θα παίξει σημαντικό ρόλο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, οι συγγενείς των θανόντων έχουν στραφεί στη δικαιοσύνη κατά του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου «Θεομήτωρ». Θυμίζουμε ότι η νέα πρόεδρος του Κέντρου Κατερίνα Βόλτσιου σε συνέντευξη που παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα μας, σε σχετική μας ερώτηση δεν θέλησε να αναμιχθεί. Ωστόσο, τόνισε ότι εμπιστεύεται το προσωπικό του Κέντρου και δήλωσε: «Δεν παρακολουθούσα το Facebook και τα δημοσιεύματα εκεί. Πήγα εκεί με ανοιχτά χαρτιά. Επειδή ο θάνατος είναι φόβος, τα άφησα όλα πίσω και ήμουν έτοιμη να ξεκινήσω νέα πράγματα».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey