Αγανακτούν οι φαρμακοποιοί με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο:

Αλαλούμ με το ωράριο και «στοχοποίηση» του μικρού φαρμακείου

17/01/2018 - 12:00

Κάθετα διαφωνεί τόσο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου, όσο και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για τις νέες ρυθμίσεις στο ωράριο των φαρμακείων που ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο το βράδυ της Δευτέρας. Οι φαρμακοποιοί βλέπουν ότι «στοχοποιείται» το μικρό φαρμακείο έναντι των μεγάλων, ενώ την ίδια ώρα προβλέπουν ότι θα προκληθεί σύγχυση στους πολίτες.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση προβλέπει υποχρεωτικό minimum ωράριο για όλα τα φαρμακεία, υποχρεωτική συμμετοχή των «διευρυμένων» στις εφημερίες, υποχρεωτική δήλωση του διευρυμένου ωραρίου, υποχρεωτικά κλειστά φαρμακεία τις Κυριακές, απαγόρευση των «εποχικών» φαρμακείων και απαγόρευση της χρήσης «παραπλανητικών» συμβόλων ή όρων από μη φαρμακεία. Ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του ΦΣΛ και αντιπρόεδρος του ΠΦΣ εξηγεί στο «Ε» τι ίσχυε μέχρι πρότινος και τι ανατροπές έρχονται.

Οι εξηγήσεις Βαλτά

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «διευρυμένα» φαρμακεία (στη Λέσβο δεν έχουμε τέτοιου τύπου) μέχρι πρότινος δήλωναν το ακριβές ωράριο λειτουργίας τους και πολλές φορές αυτό εκτείνονταν έως τις 11 το βράδυ. Πλέον ο νόμος τους δίνει τη δυνατότητα, να παραμένουν «διευρυμένα», επιλέγοντας τα ίδια το ωράριό τους. «Πριν υποχρεωτικώς δούλευαν τις αργίες, τώρα μπορούν να επιλέγουν», εξηγεί ο κ. Βαλτάς, ενώ τονίζει ότι «για πρώτη φορά μπαίνει ο όρος “επιχείρηση- φαρμακείο”. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το φαρμακείο δεν είναι επιχείρηση, αλλά χώρος διακίνησης κοινωνικού αγαθού. Και αυτό μας κάνει άνετα να υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση προτίθεται τα φαρμακεία να μη δίνονται σε φαρμακοποιούς- που μέχρι τώρα ήταν οι νόμιμοι εκπρόσωποι. Αυτά οδηγούν σε απορρύθμιση». Παράλληλα προσθέτει: «Φαίνεται ότι υπήρχαν άνωθεν πιέσεις είτε ξένων συμφερόντων ή μη φαρμακευτικών, κατά πάσα πιθανότητα όμως επιχειρήσεων που θέλουν να εξαφανίσουν το μικρό φαρμακείο. Και αυτές οι πιέσεις βρήκαν εν τέλει πρόσφορο έδαφος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ».

Με άλλα λόγια, ο κ. Βαλτάς εξηγεί ότι ο ήδη υφιστάμενος ανταγωνισμός μεταξύ συμβατικών φαρμακείων και διευρυμένων θα ενταθεί σε βάρος των πρώτων και συνήθως μικρότερων. Κι αυτό γιατί ενώ τα «μικρά» φαρμακεία έχουν συγκεκριμένο ωράριο και πρέπει να διανυκτερεύουν συγκεκριμένες ημέρες και ώρες με τον φόβο της επιβολής προστίμου ή και πειθαρχικής δίωξης, τα «διευρυμένα»… «θα κάνουν ό,τι γουστάρουν»!

Ο ΠΦΣ

«Τα μικρά φαρμακεία της γειτονιάς θα οδηγηθούν σε ένα άνισο αγώνα με τα μεγάλα κεντρικά φαρμακεία. Θα ακολουθήσει η ερημοποίηση των απομεμακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών γιατί τα φαρμακεία που υπάρχουν σήμερα εκεί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Οι διανυκτερεύσεις και οι εφημερίες θα απαξιωθούν πλήρως», υποστηρίζει ο ΠΦΣ.

Τέλος, κάνει λόγο για αύξηση της γραφειοκρατίας στις περιφέρειες και τους φαρμακευτικούς συλλόγους λόγω των συνεχών δηλώσεων που θα μπορούν να κάνουν τα φαρμακεία που θα ακολουθήσουν το διευρυμένο ωράριο, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για θεσμοθέτηση της ατιμωρησίας για συγκεκριμένη κατηγορία φαρμακείων που θα λειτουργούν όπως και όποτε θέλουν.

«Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναθεωρήσει την στάση της προς όφελος της Φαρμακευτικής Περίθαλψης και της Υγείας ασθενών και πολιτών», σημειώνει ο ΠΦΣ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey