Στο «Θεομήτωρ» παραχωρήθηκε ο χώρος των κατασκηνώσεων από το υπουργείο Εργασίας, προκαλώντας την αντίδραση του Δήμου, αλλά και των σημερινών χρηστών!

Αυξάνονται οι μνηστήρες για το ΠΙΚΠΑ

02/12/2017 - 12:31

Οι εποχές που οι πρώην δημοτικές κατασκηνώσεις του ΠΙΚΠΑ μαράζωναν, εγκαταλειμμένες για χρόνια έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ολοένα και περισσότεροι μνηστήρες διεκδικούν τον χώρο στη Νεάπολη που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί δεκάδες περιπτώσεις ευάλωτων προσφύγων και οικογενειών και λόγω δωρεών και της δράσης του «Lesvos Solidarity» έχει υπερσύγχρονες κουζίνες και πολλούς χώρους δραστηριοτήτων. Ο τελευταίος «μνηστήρας» που μάλλον θα είναι και ο επισημότερος είναι το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου (πρ. Ίδρυμα Θεομήτωρ) στο οποίο παραχωρήθηκε ο χώρος του ΠΙΚΠΑ από το υπουργείο Εργασίας. Αυτό ήταν ένα ακόμα γεγονός που ενόχλησε τον δήμαρχο Λέσβου που απέστειλε σχετική έγγραφη διαμαρτυρία προς τον Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας, Δημήτρη Καρέλλα. Άφησε όμως «ξερούς» και τους τωρινούς νοικάρηδες του ΠΙΚΠΑ, κάποιοι από τους οποίους βλέπουν την κίνηση του υπουργείου ως «εκδίκηση» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για την κατάληψη των γραφείων του στη Λέσβο από πρόσφυγες και αλληλέγγυους.

Η έκπληξη του Δημάρχου

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε για την παραχώρηση του χώρου των παιδικών κατασκηνώσεων ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης από το Υπουργείο  Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο  Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Β. Αιγαίου (πρώην Θεομήτωρ) για αποκλειστική χρήση πέντε ετών» αναφέρει ο δήμαρχος. Μάλιστα επισημαίνει ότι ενώ ο συγκεκριμένος χώρος είχε παραχωρηθεί αρχικά στον Δήμο Λέσβου ώστε να λειτουργούν παιδικές κατασκηνώσεις, έπειτα από την κρίση του 2015, χρησιμοποιήθηκε από συγκεκριμένη οργάνωση ως χώρος φιλοξενίας εξαιρετικά ευάλωτων ομάδων αιτούντων άσυλο. «Η συγκεκριμένη παραχώρηση χρήσης έγινε υπό την ανοχή προηγούμενων Δημοτικών αρχών και υπό το βάρος των συνθηκών κρίσης, που προήλθαν από τις αυξημένες προσφυγικές ροές και τις ανάγκες  φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Έπειτα από σχεδόν δύο έτη και με την κρίση του 2015 να έχει παρέλθει, ο Δήμος Λέσβου ενημέρωσε τόσο την οργάνωση που δραστηριοποιείται στο χώρο όσο και το Υπουργείο για τον προγραμματισμό του να λειτουργήσουν εκ νέου οι παιδικές κατασκηνώσεις» προσθέτει.

Αντ’ αυτού «και χωρίς να έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση, πληροφορούμαστε ότι ο χώρος παραχωρείται με συνοπτικές διαδικασίες αλλού. Εύλογα διερωτόμαστε λοιπόν, ποιες υπόγειες διαδρομές ακολούθησε η συγκεκριμένη διαδικασία για την οποία δεν ερωτηθήκαμε ούτε ενημερωθήκαμε αλλά και ποιος είναι ο στόχος της παραχώρησης του συγκεκριμένου χώρου που έχει δημιουργηθεί ως παιδικές κατασκηνώσεις στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Β. Αιγαίου (Πρώην Θεομήτωρ)», συμπλήρωσε.  Τέλος εκφράζει την εντονότατη διαμαρτυρία του για τη συγκεκριμένη απόφαση, «η οποία επήλθε χωρίς καμία ενημέρωση ή έστω διαβούλευση για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης, ενώ ουσιαστικά υποδαυλίζει με τον χειρότερο τρόπο την προσπάθειά μας να προσφέρουμε ξανά το συγκεκριμένο χώρο στα παιδιά της Λέσβου.»

Το «Θεομήτωρ»

Χτες λόγω της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας δεν κατορθώσαμε να μιλήσουμε με την πρόεδρο, Κατερίνα Βόλτσιου. Ωστόσο, όπως δείχνουν όλα, το Ίδρυμα θέλει να αξιοποιήσει τον χώρο του ΠΙΚΠΑ για να το λειτουργήσει για κατασκηνώσεις και όχι για να δημιουργηθεί εκεί μονάδα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Εξάλλου αυτή, (το παλιό κτήριο στην Αγιάσο όπου έμεναν οι τρόφιμοι πριν μετακομίσουν στο ανακαινισμένο) έχει παραχωρηθεί «αντίστροφα», από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας στο υπουργείο Εργασίας. Το θέμα είναι στο ΠΙΚΠΑ, αν θα χρειαστεί και πώς θα συνυπάρξουν οι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο με τους τρόφιμους του «Θεομήτωρ». Βέβαια ο χώρος προορίζεται για καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, και τίποτα ακόμα δεν είναι σαφές σε σχέση με το αν θα μείνουν ή θα φύγουν ή θα συγκατοικήσουν όλοι αυτοί μαζί, στο «χωριό του Όλοι μαζί».

Το ΠΙΚΠΑ

Έντονα, πάντως, κυκλοφορεί το σενάριο που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να «εκδικείται» τους χρήστες του ΠΙΚΠΑ για την κατάληψη των γραφείων του απέναντι από την πρώην Νομαρχία από τους πρόσφυγες «της πλατείας». Ως γνωστόν, οι πρόσφυγες διαμαρτύρονταν στην πλατεία επί ένα μήνα, ενώ είχαν ξεκινήσει και απεργία πείνας. Πριν από 10 ημέρες η πλατεία εκκενώθηκε από δυνάμεις της Αστυνομίας και ακολούθησε το συλλαλητήριο αλληλεγγύης που κατέληξε με την κατάληψη στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Τις τρεις μέρες που μεσολάβησαν από την εκκένωση έως την κατάληψη τα μέλη της δομής του ΠΙΚΠΑ ανέλαβαν να «ανακουφίσουν» την ένταση με τη φιλοξενία των προσφύγων, και με τον όρο ότι η αστυνομία θα απαντούσε στους πρόσφυγες για την πορεία των αιτημάτων ασύλου. Εκδόθηκαν 13 τρίπτυχα, δηλαδή έγγραφα για 13 από τους 32 πρόσφυγες ώστε να αναχωρήσουν για την Αθήνα. Όμως οι πρόσφυγες, περί τους 35, μαζί με αλληλέγγυους, κυρίως του αντιεξουσιαστικού χώρου βρίσκονται εδώ και μία εβδομάδα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με την κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε στο «Ε» η Έφη Λατσούδη από το ΠΙΚΠΑ. «Εξαρχής που είχε προταθεί να αναλάβουμε τη φιλοξενία αυτών των προσφύγων είχαμε διαφωνήσει γιατί θα διαταράσσονταν το πρόγραμμα του ΠΙΚΠΑ. Όμως όταν η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη στην πλατεία, πιεστήκαμε και για να βοηθήσουμε στην εκτόνωση αναλάβαμε τη φιλοξενία μόνο για τρεις μέρες μέχρι να τους απαντήσει η αστυνομία,» πρόσθεσε. Και επισημαίνει: «Διαφωνούμε με την εν λόγω διαμαρτυρία, θεωρούμε ότι δεν βγάζει πουθενά και δεν μπορεί να έχει ως σκεπτικό το ότι πρέπει να είναι σε προτεραιότητα έναντι άλλων προσφύγων που περιμένουν μήνες μόνο τα συγκεκριμένα άτομα. Λόγο στη διαμαρτυρία δεν είχαμε, μόνοι τους την αποφάσισαν και την πραγματοποίησαν», σημειώνει καταθέτοντας τη δική της άποψη.

 

ΦΩΤΟ ΠΙΚΠΑ

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey