Δύο δεκαετίες οι ψαράδες ζητούν μέτρα προστασίας και οι κυβερνήσεις περί άλλων τυρβάζουν

Ξανά από τον Γ. Πάλλη η διαχείριση των κόλπων

26/01/2017 - 14:43

Πριν από δύο δεκαετίες, οι ψαράδες του Κόλπου Καλλονής και οι σύλλογοι τους, διατύπωσαν για πρώτη φορά το αίτημα να εφαρμοστεί ειδικό σχέδιο διαχείρισης του Κόλπου. Το αίτημα περιλάμβανε συγκεκριμένες προτάσεις, θα λέγαμε ότι ήταν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία των αλιευμάτων που υπάρχουν στον Κόλπο.

Πριν από δύο δεκαετίες, οι ψαράδες του Κόλπου Καλλονής και οι σύλλογοι τους, διατύπωσαν για πρώτη φορά το αίτημα να εφαρμοστεί ειδικό σχέδιο διαχείρισης του Κόλπου. Το αίτημα περιλάμβανε συγκεκριμένες προτάσεις, θα λέγαμε ότι ήταν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία των αλιευμάτων που υπάρχουν στον Κόλπο.

Τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας για τον Κόλπο ήταν πολύ πιο αυστηρά από αυτά που είχαν θεσπιστεί από το τότε Υπουργείο Γεωργίας και τα οποία αφορούσαν όλη τη χώρα. Οι ψαράδες από τότε αντιλαμβάνονταν τον κίνδυνο της υπεραλίευσης στον Κόλπο. Το σχέδιο αυτό δεν υιοθετήθηκε ποτέ, παρότι οι ψαράδες το θέτουν ως πρόταση σε κάθε ευκαιρία.

Το θέμα συζητήθηκε κατ’ επανάληψη και με διάφορες αφορμές στο πρώην Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, αλλά και στη Βουλή. Για παράδειγμα, το 2011, το ΚΚΕ είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τον Κόλπο Καλλονής.

Την προηγούμενη εβδομάδα κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, είχε δηλώσει σχεδόν ενθουσιασμένος, από το ενδιαφέρον των ψαράδων να εκπονηθούν και να εφαρμοστούν διαχειριστικά σχέδια για τους δύο κόλπους, Καλλονής και Γέρας, ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα υπεραλίευσης, να αποκατασταθεί η οικολογική ισορροπία και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αειφορικής ανάπτυξης των κόλπων. Ο κ. Τσιρώνης, στην συνέντευξη που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τόνισε πως για κλειστούς κόλπους, όπως είναι της Γέρας και της Καλλονής, απαιτούνται ειδικά πλαίσια διαχείρισης και δεν μπορούν να εφαρμόζονται γενικοί κανόνες. Η εκπόνηση και η εφαρμογή ειδικών σχεδίων διαχείρισης των κόλπων, είναι απαραίτητη και από την στιγμή που οι δύο κόλποι είναι χαρακτηρισμένες περιοχές Natura.

 

Αρνητικές συνέπειες

Η μη εκπόνηση ως σήμερα, των προαναφερόμενων ειδικών διαχειριστικών σχεδίων, έχει σειρά αρνητικών συνεπειών για τους κόλπους. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ότι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τα χτένια από τον Κόλπο Καλλονής, η υπεραλίευση ολοθούριου στους κόλπους Καλλονής και Γέρας, το συνεχιζόμενο μπάζωμα του Κόλπου Γέρας και φυσικά ότι συνεχίζουν τα αστικά λύματα πολλών οικισμών να καταλήγουν στους κόλπους χωρίς επεξεργασία.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να εκπονηθούν και να εφαρμοστούν διαχειριστικά σχέδια στους δύο κόλπους.

Η ερώτηση του βουλευτή σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του κ. Τσιρώνη, δείχνουν πως υπάρχουν περισσότερες ελπίδες από κάθε άλλη φορά για την εκπόνηση και εφαρμογή ειδικών διαχειριστικών σχεδίων. Ωστόσο από την έκφραση της πολιτικής βούλησης ως την υλοποίηση, υπάρχει πάντα σημαντική απόσταση.

 

Η ερώτηση Πάλλη

Μεταξύ άλλων, στην ερώτηση του, ο κ. Πάλλης τονίζει πως η τοπική κοινωνία ζητά:

α) Την επανεξέταση και την τροποποίηση του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες.

β) Το πάγωμα κάθε ενέργειας για την εγκατάσταση νέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας στους κόλπους Καλλονής και Γέρας.

γ) Την αναστολή της λειτουργίας της υφιστάμενης οστρακοκαλλιέργειας στον Κόλπο Καλλονής ή τουλάχιστον τη λειτουργία της υπό τη στενή και αποτελεσματική επίβλεψη των αρμόδιων υπηρεσιών.

δ) Τη σύνταξη μελέτης σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση των κόλπων, την αλιευτική παραγωγή, τις υποδομές, τις επιπτώσεις των υδατοκαλλιεργειών, τα ιχθυοαποθέματα και τα αποθέματα οστράκων, τις επιπτώσεις της εισαγωγής ξένων ειδών στη θαλάσσια πανίδα των κόλπων (π.χ. χάβαρα), στην οποία θα βασιστούν τα αναπτυξιακά σχέδια για τους κόλπους Γέρας και Καλλονής στο μέλλον.
Σε άλλο σημείο της ερώτησης του, ο κ. Πάλλης αναφέρει πως ένα αναπτυξιακό σχέδιο πρέπει να σκοπεύει στην ολοκληρωμένη και ισόρροπη ανάπτυξη σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο, ώστε εντέλει να επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα. Τονίζει την ανάγκη να ληφθεί σοβαρά υπόψη η υφιστάμενη κατάσταση, η άποψη των τοπικών επαγγελματιών και ο ανθρώπινος παράγοντας.

Ο βουλευτής ζητά από την κυβέρνηση να ξεκινήσει διαβούλευση με τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις, ώστε να διασφαλιστεί η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας στα επικείμενα αναπτυξιακά σχέδια για τους κόλπους Γέρας και Καλλονής. Ζητά την επανεξέταση του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού. Τέλος, στην ερώτηση του, θέτει θέμα και για τη λειτουργία των τοπικών υπηρεσιών, διότι αφήνει υπαινιγμούς πως δεν ασκούν επαρκώς τις αρμοδιότητες τους. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey