Με την παράνομη μετανάστευση να χτυπάει «κόκκινο», οι αστυνομικοί ανησυχούν για την πιθανότητα… Έμπολα

Όχι πανικός και υπερβολές…

17/10/2014 - 21:48

Για το μείζον ζήτημα προβληματισμού στη Λέσβο, που αποτυπώνεται απλά και μόνο στη διαπίστωση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος πως μόνο τον Οκτώβριο έχουν εντοπιστεί 1.200 μετανάστες, οι Ενώσεις Λιμενικών και Αστυνομικών Υπαλλήλων της Λέσβου πραγματοποίησαν χθες σχετική σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. 

Για το μείζον ζήτημα προβληματισμού στη Λέσβο, που αποτυπώνεται απλά και μόνο στη διαπίστωση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος πως μόνο τον Οκτώβριο έχουν εντοπιστεί 1.200 μετανάστες, οι Ενώσεις Λιμενικών και Αστυνομικών Υπαλλήλων της Λέσβου πραγματοποίησαν χθες σχετική σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Παρουσιάζοντας τις μεγάλες διαστάσεις που λαμβάνει η παράνομη μετανάστευση, οι αστυνομικοί έθεσαν μεταξύ όλων των άλλων «ανοιχτών» υποθέσεων για το ζήτημα στο νησί, και τους υγειονομικούς κινδύνους που προκύπτουν για τους ίδιους και κατ’ επέκταση για την κοινωνία.

Είναι πράγματι ο ιός Έμπολα μία σοβαρή πιθανότητα, άρα και ανησυχία, με την όλη κατάσταση που διαμορφώνεται με τους μετανάστες στη Λέσβο; Η σύσκεψη εν πολλοίς αποκρίθηκε πως «όχι», εφιστώντας ωστόσο την αναγκαιότητα πρόληψης και τη στήριξη με υγειονομικό υλικό των αστυνομικών.

Στη σύσκεψη έδωσαν το παρών μεταξύ δεκάδων αστυνομικών και λιμενικών, οι βουλευτές Λέσβου Παύλος Βογιατζής και Γιάννης Ζερδελής, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, και ο αντιδήμαρχος Στρατής Τζιμής, η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη, εκπρόσωποι του Τελωνείου, αλλά και εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, η ηγεσία της οποίας δεν παρευρέθηκε, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά.

Ιατρική γνώμη

Σημαντικότερη, ωστόσο, παρουσία, από τη στιγμή που η σύσκεψη πραγματευόταν τους υγειονομικούς κινδύνους που προκύπτουν από το μεγάλο αριθμό συλλήψεων μεταναστών, ήταν εκείνη του προέδρου της Επιτροπής Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Χαράλαμπου Ανιτσάκη.

Για μία ακόμη φορά, ο κ. Ανιτσάκης ήταν καθησυχαστικός ως προς την πιθανότητα κατ’ αρχήν εισβολής του ιού Έμπολα στη Λέσβο μέσω των παράνομων μεταναστών, ενημερώνοντας ωστόσο διεξοδικά τους αστυνομικούς για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κάποιο ύποπτο κρούσμα.

Τονίζοντας πως το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ο βασικός φορέας ενημέρωσης και αναμεταδότης των ειδικών οδηγιών για την περίπτωση του Έμπολα, ο κ. Ανιτσάκης τόνισε πως οι υγειονομικές μονάδες είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο, με εξοπλισμό και υλικό, δίνοντας πολύτιμες συμβουλές για την πρόληψη των αστυνομικών στις επαφές τους με τους μετανάστες. Πάντως ,ο κ. Ανιτσάκης ξεκαθάρισε ξανά πως ο ιός είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεταφερθεί από τη δυτική Αφρική.

Καθησυχαστική ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή Γιάννη Ζερδελή, που μίλησε και… εξ αντικειμένου, ως γιατρός, καταθέτοντας στη σύσκεψη τα πρακτικά της ειδικής συνεδρίασης για τον περίφημο ιό, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή και όπου συμμετείχε.

Ο κ. Ζερδελής σχολίασε για τον ιό πως μεγαλύτερος είναι ο πανικός που δημιουργεί ο Τύπος, αλλά δεν παρέλειψε να σημειώσει πως δεν πρέπει να υπάρξει και εφησυχασμός. Η εισήγηση η δική του και κατ’ επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων των αντρών ειδικά του Λιμενικού, με ένα πλωτό ουσιαστικά ασθενοφόρο.

«Σκοτώνει ο ιός…»

Παρ’ όλα αυτά, οι αστυνομικοί δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για τους υγειονομικούς κινδύνους που σαφώς αναδεικνύονται από την καθημερινή επαφή τους με ανθρώπους άγνωστης προέλευσης.

Μιλώντας συχνά με παραδείγματα για το πώς έρχονται σε επαφή με τους μετανάστες και προβάλλοντας και ένα χαρακτηριστικό βίντεο του Γιώργου Παπαδόπουλου με επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη θάλασσα, εξέφρασαν ανοιχτά το ότι νιώθουν εκτεθειμένοι σε οποιαδήποτε νόσο. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικών Υπαλλήλων, Φώτης Γαρουφαλιάς, τόνισε στη διάρκεια της ημερίδας: «Μιλάμε για έναν ιό που σκοτώνει και δικαίως φοβούμαστε και για τη ζωή μας και για την πιθανότητα να μετατραπούμε εμείς οι ίδιοι σε υγειονομική βόμβα για όλο το νησί… Για όλες τις άλλες μεταδιδόμενες ασθένειες, είναι ξεκάθαρο το πνεύμα αυτοθυσίας των αστυνομικών στις επαφές τους με τους πρόσφυγες.

Όμως ο Έμπολα είναι θανατηφόρος…» Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης των Λιμενικών Υπαλλήλων, Γιώργος Κουτρομπίλας, για να αποτυπώσει την ένταση του προβλήματος σήμερα, ανέφερε πως μόνο το 2014 έχουν καταγραφεί από το Λιμενικό μέχρι σήμερα 7.500 συλλήψεις, τη στιγμή που όλο το 2013 είχαν καταγραφεί 12.000.

Πολύ πιο ουσιαστική, ωστόσο, αποδείχθηκε η τοποθέτηση του κεντρικού λιμενάρχη της Λέσβου, Εμμανουήλ Μαργωμένου, ο οποίος ανέδειξε το γεγονός πως το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος στη Λέσβο δεν έχει δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακα. Τονίζοντας πως τούτο παρατηρείται μόνο στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος της Λέσβου, ζήτησε από τις τοπικές αρχές την ενίσχυση του έργου τους με υγειονομικό υλικό και φάρμακα.

«Απούσα η κυβέρνηση…»

Περισσότερο «πολιτική» ήταν η προσέγγιση του ζητήματος που πραγματευόταν η σύσκεψη, από το βουλευτή Λέσβου Παύλο Βογιατζή και πολύ περισσότερο από το δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό. Ο Παύλος Βογιατζής, αφού διηγήθηκε τη δική του εμπειρία ως νομάρχη από τη λειτουργία του Κέντρου της Παγανής και τους αριθμούς-ρεκόρ στην παράνομη μετανάστευση του 2009, στάθηκε στη σημασία της λειτουργίας του Κέντρου της Μόριας.

«Αν υπάρξει καλή διαχείριση αυτού του Κέντρου, με την παράλληλη λειτουργία υγειονομικής μονάδας εκεί, πιστεύω πως συνολικά θα γίνει μία πολύ καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος», είπε χαρακτηριστικά. Αντίθετα, ο δήμαρχος, αφού συνεχάρη τους λιμενικούς και αστυνομικούς για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά, έστρεψε τα βέλη του προς την κυβέρνηση…

«Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μου, ουδείς κυβερνητικός παράγοντας δεν μπήκε μέχρι σήμερα στον κόπο να επικοινωνήσει μαζί μου. Δεν μπορούμε να λύσουμε τίποτα με ευχολόγια. Απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός από την κυβέρνηση, ο οποίος δεν υπάρχει. Απαιτείται πραγματικό ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ως σήμερα μας χρησιμοποιεί ως ανάχωμα για την προστασία των συμφερόντων της».

Ο δήμαρχος Λέσβου, μάλιστα, δε δίστασε να εκτιμήσει πως αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική σε κεντρικό επίπεδο, σε ό,τι αφορά πάντα στη μετανάστευση, πολύ σύντομα θα αποδειχθεί πως δε θα επαρκούν ούτε οι εγκαταστάσεις στη Μόρια…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey