Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το Λιμενικό Σταθμό Πολιχνίτου

«Όχι» στην κατάργηση - «Ναι» στην αναβάθμιση

24/01/2014 - 16:12

Τη διατήρηση και αναβάθμιση του Λιμενικού Σταθμού της Σκάλας Πολιχνίτου ζητούν, από τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με ψήφισμά τους δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων της Λέσβου.

Τη διατήρηση και αναβάθμιση του Λιμενικού Σταθμού της Σκάλας Πολιχνίτου ζητούν, από τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με ψήφισμά τους δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων της Λέσβου. Με το ψήφισμα αυτό που υιοθετήθηκε ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση της 15ης Ιανουαρίου, οι τοπικοί εκπρόσωποι εκφράζουν την αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη κατάργηση του Σταθμού, εκθέτοντας παράλληλα μια σειρά από επιχειρήματα.

Το θέμα εισηγήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Βαγγέλης Παλαιολόγος, ο οποίος τόνισε ότι η κατάργηση αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής και κατ’ επέκταση έντονες αντιδράσεις.

Στο ψήφισμα αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους δε θα πρέπει να καταργηθεί ο Λιμενικός Σταθμός. Αναλυτικότερα, σημειώνεται ότι εξυπηρετεί το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο μικρομεσαίων σκαφών που οργώνουν το Αιγαίο, γιατί έχει χαρακτηριστεί εμπορικό λιμάνι που υποδέχεται φορτηγά που διακινούν και μεταφέρουν πολλά εμπορεύματα, όστρακα και ψάρια, ενώ μεταφέρεται από το λιμάνι όλη η παραγωγή του αλατιού της Αλυκής Πολιχνίτου. Επιπλέον, ο σταθμός βρίσκεται στην καταλληλότερη γεωγραφική θέση του Κόλπου Καλλονής για τη διεξαγωγή ελέγχων, ερευνών και διασώσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Ακόμη επισημαίνεται ότι τα εμπορεύματα μέσης αλιείας από τα γρι - γρι και τις μηχανότρατες θα πρέπει να εκφορτώνονται σε συγκεκριμένα λιμάνια όπως της Σκάλας Πολιχνίτου, δεδομένου ότι η Καλλονή δε διαθέτει ανάλογες υποδομές, ενώ υπάρχει αδυναμία προσέγγισης από μεγάλα σκάφη.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι λόγοι αυτοί βάσει των οποίων δε θα πρέπει να καταργηθεί ο Λιμενικός Σταθμός Πολιχνίτου, αλλά να διατηρηθεί και να αναβαθμιστεί.
Στο ψήφισμα προτείνεται να μεταστεγαστεί ο Λιμενικός Σταθμός της Σκάλας Πολιχνίτου στο δημόσιο κτήριο του παλιού Τελωνείου για να αποφευχθεί το ενοίκιο.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Υπουργείο θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη ότι ο Κόλπος Καλλονής είναι ένα σπάνιο, κλειστό και ευαίσθητο οικοσύστημα, το οποίο προσφέρει τεράστιες ποσότητες αλιευμάτων και οστράκων, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey