Περιφερειακή Διοίκηση στη Μυτιλήνη

10/01/2014 - 14:25

Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος Βορείου Αιγαίου συστήνεται με έδρα τη Μυτιλήνη, σύμφωνα με σχετική δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των περιφερειακών διοικήσεων και των λιμενικών αρχών.

Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος Βορείου Αιγαίου συστήνεται με έδρα τη Μυτιλήνη, σύμφωνα με σχετική δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των περιφερειακών διοικήσεων και των λιμενικών αρχών. Ο υπουργός τόνισε ότι η ΠΕΔΙΛΣ Βορείου Αιγαίου δημιουργείται για την ενίσχυση της παρουσίας σε ακριτικά σημεία και τη θωράκιση των θαλασσίων συνόρων. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού αναμένεται να καταργηθεί ο Λιμενικός Σταθμός Πολιχνίτου και να αναβαθμιστεί εκείνος της Σκάλας Καλλονής, που γίνεται Λιμενικό Τμήμα.

Τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου πρόκειται να έχει στεγαστεί, στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και να ξεκινήσει τη λειτουργία της η Περιφερειακή Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος (ΠΕΔΙΛΣ) Βορείου Αιγαίου. Αυτό που αναμένεται σύμφωνα με το λιμενάρχη Μυτιλήνης, Εμμανουήλ Μαργωμένο, είναι η δημοσίευση της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος σε ΦΕΚ. Όπως τόνισε, όλα είναι έτοιμα από τεχνικής άποψης στη Γενική Γραμματεία για να φιλοξενηθεί αυτή η υπηρεσία και ήδη έχουν διαμορφωθεί οι αίθουσες.

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πόσα άτομα θα στελεχώσουν την ΠΕΔΙΛΣ, ωστόσο εκτιμάται ότι οι θέσεις θα καλυφθούν μέσω μεταθέσεων.

Τα κριτήρια…
Στόχος της σύστασης της νέας υπηρεσίας είναι ο αποτελεσματικότερος συντονισμός των υπηρεσιακών θεμάτων, για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στον Έλληνα πολίτη.

Θα ήταν παράλειψη να μη σημειωθεί ότι η παροχή οδηγιών και ο γενικότερος συντονισμός των στελεχών του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης ως προς το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, μέχρι σήμερα γίνεται από την Καβάλα, καθώς το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης υπάγεται προς το παρόν στην 1η ΠΕΔΙΛΣ, που έχει έδρα τη μακεδονική πόλη, η απόσταση, αλλά και η γεωγραφική θέση της οποίας δε βοηθούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος. Σε κάθε περίπτωση, βασικό κριτήριο για τη σύσταση της ΠΕΔΙΛΣ Βορείου Αιγαίου είναι το γεγονός ότι οι λιμενικές αρχές της περιοχής μας παρουσιάζουν αυξημένη δραστηριότητα.

Κλείνει ο Λιμενικός Σταθμός Πολιχνίτου
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Λιμενικός Σταθμός που πρόκειται να κλείσει είναι αυτός του Πολιχνίτου, το κτήριο του οποίου ενοικιάζεται και μάλιστα είχαν γίνει προσπάθειες να βρεθεί νέο, δημοτικό, στο πλαίσιο εξοικονόμησης πόρων.

Εδώ να αναφέρουμε ότι βάσει σχεδίου, οι λιμενικοί σταθμοί από 107 που είναι σε όλη την επικράτεια, περιορίζονται σε 43. Βέβαια για την κάλυψη των αναγκών της θαλάσσιας περιοχής του Πολιχνίτου, ενισχύεται ο Λιμενικός Σταθμός της Σκάλας Καλλονής, ο οποίος αναμένεται να μετατραπεί σε Λιμενικό Τμήμα. Η αναβάθμιση αυτή σημαίνει περισσότερες αρμοδιότητες, που απαιτείται σύμφωνα με τους αρμοδίους να συνοδευτούν και από αύξηση του προσωπικού. Μάλιστα δεν αποκλείεται κάποια από τα άτομα που στελεχώνουν το Λιμενικό Σταθμό του Πολιχνίτου, να μεταφερθούν στο Λιμενικό Τμήμα της Σκάλας Καλλονής.

Σε κάθε περίπτωση, για τις αλλαγές που έγιναν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης αξιολογήθηκε η δραστηριότητα των λιμενικών σταθμών, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Υπουργείο δόθηκε βαρύτητα στους τομείς ασφάλειας ναυσιπλοΐας, έρευνας και διάσωσης, της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της έκδοσης διοικητικών πράξεων (αδειών, πιστοποιητικών), της εξυπηρέτησης των πολιτών και της οικονομικής διαχείρισης.

Σε όλη τη χώρα
Το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος που υπέγραψε ο κ. Βαρβιτσιώτης την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου για την αναδιάρθρωση των περιφερειακών διοικήσεων και των λιμενικών αρχών, έχει στόχο τη διευκόλυνση του έργου του Λιμενικού Σώματος και την προσαρμογή της δομής του στις σύγχρονες ανάγκες. Μάλιστα σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί στην πράξη τον πρώτο συνολικό εξορθολογισμό της λειτουργίας των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος από το 1927, όταν και δημιουργήθηκε.

Επισημαίνεται δε, ότι ένας σημαντικός άξονας των ρυθμίσεων του νέου οργανισμού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου είναι η αποκέντρωση των δράσεων και η παράλληλη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των περιφερειακών διοικήσεων του Λιμενικού Σώματος. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, μειώνονται οι λιμενικές αρχές από 217 σε 179, αυξάνονται τα λιμεναρχεία από 34 σε 45, ενισχύονται σε 73 τα λιμενικά τμήματα από 34 που υφίστανται, ενώ περιορίζονται σε 43 από τους 107 οι λιμενικοί σταθμοί, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Τέλος, να σημειωθεί ότι από την αναδιάρθρωση προκύπτει εξοικονόμηση πόρων πάνω από 500.000 ευρώ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey