Χωρίς δουλειά, χωρίς ασφάλεια, αντιμέτωπη με προβλήματα υγείας και τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος

Μια οικογένεια από την Βρίσα ελπίζει…

24/12/2013 - 15:19

Άνεργος, ανασφάλιστος και με την γυναίκα του στην ίδια μοίρα, να πάσχει από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ο κ. Σάββας Λινάρδος εύχεται η αρχή του νέου χρόνου να τους δώσει υπομονή και κουράγιο για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Όλα τα προβλήματα τους, που πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. 

Άνεργος, ανασφάλιστος και με την γυναίκα του στην ίδια μοίρα, να πάσχει από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ο κ. Σάββας Λινάρδος εύχεται η αρχή του νέου χρόνου να τους δώσει υπομονή και κουράγιο για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Όλα τα προβλήματα τους, που πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. 

Η γυναίκα του, Μαρία, είναι νεφροπαθής και θα πρέπει δύο φορές την εβδομάδα να πηγαίνει στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, από τη Βρίσα, για να κάνει αιμοκάθαρση. Εκείνη και ο σύζυγός της δεν έχουν ασφάλεια και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβάλλουν το αντίτιμο της μεταφοράς εξολοκλήρου από την τσέπη τους. Να σημειωθεί ότι το κόστος της μεταφοράς για να πάνε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και να επιστρέψουν πάλι πίσω στο χωριό τους, ανέρχεται στα 55 ευρώ, δηλαδή απαιτούνται 440 ευρώ τον μήνα.

Ο κ. Λινάρδος εξηγεί ότι είναι δύσκολο όταν δεν υπάρχουν από πουθενά έσοδα, να βρει κάποιος και να δώσει τα χρήματα αυτά. Παράλληλα όπως εξομολογήθηκε στο «Ε», υπάρχουν και δρομολόγια τα οποία δεν έχει καταφέρει να εξοφλήσει, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που απευθύνθηκε σε συγγενείς και φίλους για να τον βοηθήσουν. «Πολλές φορές δεν ήξερα με τι θα κατεβούμε και έψαχνα να βρω μέσον, γιατί η γυναίκα μου έπρεπε να έρθει οπωσδήποτε στο Νοσοκομείο».

Η γυναίκα του, δεν είναι ασφαλισμένη, αφού λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν μπόρεσε να καταβάλει στον ΟΓΑ τις εισφορές της. Όταν της παρουσιάστηκαν τα προβλήματα υγείας, απευθύνθηκε στην Πρόνοια και έτσι έχει εξασφαλίσει, τουλάχιστον τα φάρμακά της. 

Κάποια μεροκάματα…

Ο κ. Λινάρδος είναι σήμερα 54 χρονών και πριν δύο χρόνια έχασε την δουλειά του, αφού η επιχείρηση που δούλευε, έκλεισε. Έκτοτε δεν κατάφερε να βρει κάποια δουλειά, κάνει κάποια μεροκάματα σε χωράφια όποτε παρουσιαστεί ευκαιρία, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, είναι δύσκολο να βρει κάτι μόνιμο και έτσι ένσημα στο ΙΚΑ, όπως είχε παλιά όταν δούλευε, τώρα δεν μπορεί να συγκεντρώσει. Και τα παιδιά του, όπως είπε, αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να συνδράμουν όσο θα ήθελαν στον αγώνα που δίνουν εκείνος και η γυναίκα του. 

«Τα πράγματα είναι δύσκολα, τι θα κάνουμε δεν ξέρω…» είπε αναλογιζόμενος εκτός από τα οικονομικά προβλήματα και τα προβλήματα υγείας της γυναίκας του, που πάσχει από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλεται σε πρόγραμμα χρόνιας περιοδικής αιμοκάθαρσης στην Μονάδα Τεχνικού Νεφρού. 

Τα μόνα έσοδα που έχουν, είναι από το επίδομα της Πρόνοιας, γι’ αυτό και όταν αυτό καθυστερεί, τους φαίνεται αιώνας, γιατί το περιμένουν πως και πως για να περάσουν και για να «βουλώσουν τρύπες ανοιχτές» όπως είπε ο κ. Λινάρδος. 

Και χωρίς ρεύμα;

Μια τέτοια τρύπα, όπως περιέγραψε, ήταν και του λογαριασμού της ΔΕΗ. «Όταν δεν έχεις λεφτά για να φας, το ρεύμα θα σκεφτείς να πληρώσεις;» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι λόγω των εξόδων που είχαν εξαιτίας της ασθένειας της γυναίκας του, συσσωρεύτηκαν λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού δεν μπορούσαν να βάλουν χρήματα στην άκρη για να τους πληρώσουν. «Μαζεύτηκαν, μαζεύτηκαν και έφτασαν τα 500 ευρώ». Μάλιστα πριν από λίγο διάστημα, τους επισκέφτηκε υπάλληλος της ΔΕΗ, στο σπίτι τους και τον ενημέρωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε διακανονισμό γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να διακοπεί η παροχή ρεύματος. 

Η ιδέα και μόνο ότι θα τους κοβόταν το ρεύμα τον τρόμαξε, γιατί στο σπίτι τους, έχουν μηχάνημα οξυγόνου λόγω πνευμονολογικών προβλημάτων που έχει η σύζυγός του και το ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς ρεύμα, θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην υγεία της. Ελπίζει ότι αφού υπάρχει μέριμνα όσον αφορά στην παροχή ρεύματος, για τους ανθρώπους εκείνους που είναι ενταγμένοι στις κοινωνικές και προνοιακές δομές, μετά από απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ίσως τα καταφέρει και αν ενεργήσει γρήγορα δεν τους κοπεί το ρεύμα χριστουγεννιάτικα. Γι’ αυτό έσπευσε να συγκεντρώσει τα έγγραφα που είναι απαραίτητα και να τα υποβάλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες, μήπως και προλάβει το κακό, όπως είπε, έως ότου καταφέρει και μαζέψει κάποια χρήματα για να τα δώσει στη ΔΕΗ. 

Ο κ. Λινάρδος δεν παύει να έχει ακόμη ελπίδα ότι θα βρεθεί τρόπος και τα πράγματα διορθωθούν. Δεδομένων των προβλημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά εκείνος και η γυναίκα του, Μαρία, εύχεται ο νέος χρόνος να δώσει σε όλο τον κόσμο υγεία γιατί, όπως τόνισε, αυτό είναι το πιο σημαντικό.

 

Τουλάχιστον το μεταφορικό

Αυτό που ζητά η οικογένεια είναι η κάλυψη του κόστους της μεταφοράς της ασθενούς από το χωριό της προς το Νοσοκομείο και πάλι πίσω σε αυτό. Ίσως θα μπορούσε να εξεταστεί από την Δημοτική Αρχή αλλά και άλλους φορείς, το ζήτημα της μεταφοράς, είτε αυτή γίνεται με ταξί είτε με λεωφορείο, προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα της οικογένειας, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και εκτός αυτών και προβλήματα υγείας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey