Τα βιβλία παίζει

02/12/2016 - 14:13

Εύα Στεφανή

Ντοκιμαντέρ. Το παιχνίδι της παρατήρησης

Εκδόσεις Πατάκης

Αθήνα 2016, σελ. 129

 

Το βιβλίο είναι ένας πρακτικός οδηγός για το ντοκιμαντέρ και μία εισαγωγή στη μέθοδο του Κινηματογράφου της Παρατήρησης. Οι δημιουργοί αυτής της προσέγγισης δίνουν έμφαση στον τρόπο και όχι στο θέμα. Δε γοητεύονται από την επικαιρότητα. Αναζητούν θέματα μικρής εμβέλειας, ώστε να διηγηθούν μια οικουμενική ιστορία. Ανιχνεύουν την ποίηση σε τελετουργίες της καθημερινής συμπεριφοράς και φωτίζουν πτυχές της ανθρώπινης φύσης που πολλά ντοκιμαντέρ αγνοούν. Στρέφονται προς την αμφισημία αντί για τη βεβαιότητα, τον υπαινιγμό αντί για τη νοηματοδότηση. Θεωρούν εξίσου πραγματικό τον κόσμο του ασυνείδητου, του ονείρου και του οράματος. Η συγγραφέας, Εύα Στεφανή, σκηνοθέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρίας Κινηματογράφου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, προτείνει έναν τρόπο αντίληψης της πραγματικότητας που είναι πιο κοντά στην τέχνη παρά στην τεκμηρίωση.

Το βιβλίο χωρίζεται στα παρακάτω κεφάλαια: Προς έναν ορισμό του ντοκιμαντέρ, Ο Κινηματογράφος της Παρατήρησης, Από τη θεωρία στην πράξη (Άνθρωποι και υλικά, Χρόνος, Η προετοιμασία, Το θέμα, Το σενάριο, Οι χαρακτήρες/ήρωες, Ο κίνδυνος της «φυσικότητας», Το γύρισμα, Το οριστικό γράψιμο της ιστορίας - το μοντάζ).

 

 

Βασίλης Βασιλόπουλος

Πρότυπα ποιότητας στα Μ.Μ.Ε. Έχουν νόημα;

Εκδόσεις Ταξιδευτής

Αθήνα 2016, σελ. 245

 

Στόχος της παρούσας έκδοσης είναι να αναδειχθεί η ατζέντα της «ολικής επαναφοράς της ποιοτικής δημοσιογραφίας» στην Ελλάδα. Πυρήνας του διαλόγου και της μελέτης του Βασίλη Βασιλόπουλου, δημοσιογράφου, είναι η καταγραφή και ανάλυση των Βέλτιστων Πρακτικών και των Προτύπων στην Ενημέρωση, που αφ’ ενός θεωρείται αυθύπαρκτος ερευνητικός πανεπιστημιακός χώρος, αφ’ ετέρου εφαρμόζεται ήδη από σημαντικούς εκπροσώπους του τοπίου των Ενημερωτικών Media σε Ευρώπη και Αμερική.

Η έκδοση αυτή εντοπίζοντας τις σημερινές παθογένειες στο χώρο της ελληνικής δημοσιογραφίας αλλά και τις καλύτερες πρακτικές μεγάλων εκδοτικών ομίλων της Δύσης -μεταξύ των οποίων και οι θεσμικοί συνεργάτες της QJNT Συνέργειας OPA (Online Publishers Association of Europe)- για τη διοίκηση των Μέσων και την οικονομική τους αυτοτέλεια ερευνά: τα Διεθνή Πρότυπα και τις καλές πρακτικές για την Ποιότητα στην Ενημέρωση, τα Συστήματα Ποιοτικής Διασφάλισης (QAS) ως πλαίσια αυτοδέσμευσης (self-regulation), τους Κώδικες Δεοντολογίας που περιλαμβάνουν και την ψηφιακή μορφή διανομής

Πρωτίστως θέτει τους πραγματικούς - αντικειμενικούς όρους της λειτουργίας των ΜΜΕ και των ανθρώπων που εμπλέκονται με αυτά, όπως είναι ο κόσμος της Δημοσιογραφίας, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της Διαφήμισης, της Πολιτείας, των Πανεπιστημίων, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, που αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα της ποιοτικής ενημέρωσης και το ρόλο της στην υπεράσπισης της δημοκρατίας και της ποιότητας ζωής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey