Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη στη «Συνύπαρξη»

23/09/2016 - 14:12

Αντιπροσωπεία μελών και φίλων της «Συνύπαρξης» με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Στρατή Πόθα, μετέβη στην Αθήνα την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στην τελετή που διοργανώθηκε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και παρέλαβε το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2016, που τους απονεμήθηκε.

 

Αντιπροσωπεία μελών και φίλων της «Συνύπαρξης» με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Στρατή Πόθα, μετέβη στην Αθήνα την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στην τελετή που διοργανώθηκε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και παρέλαβε το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2016, που τους απονεμήθηκε.

Το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη θεσπίστηκε το 2008 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως θεσμός που προάγει την κατανόηση και ενσωμάτωση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τη διευκόλυνση της διασυνοριακής και διεθνούς συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φέτος, ανάμεσα στους 50 νικητές του Βραβείου στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε., αξιολογήθηκαν και κρίθηκαν τρεις ελληνικές υποψηφιότητες. Πρόκειται για τη «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», που δραστηριοποιείται στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, προσφέροντας συμβουλευτική βοήθεια και προάγοντας την κατανόηση των προβλημάτων των μεταναστών, αντιμετωπίζοντας έτσι ρατσιστικές και ξενοφοβικές τάσεις, την οργάνωση «Θετική Φωνή», που δραστηριοποιείται στον τομέα της πρόληψης διάδοσης του ιού HIV και αντιμετώπισης των προβλημάτων που βιώνουν οι οροθετικοί, και το Διονύσιο Αρβανιτάκη, κάτοικο Κω, ο οποίος έγινε πανευρωπαϊκό σύμβολο αλληλεγγύης και βοήθειας προς τους πρόσφυγες με την προσφορά μεγάλων ποσοτήτων δωρεάν ψωμιού από την οικογενειακή του επιχείρηση προς τους πρόσφυγες.

 

Η απονομή
Τα βραβεία απένειμαν στους φετινούς νικητές ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, και οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Μίλτος Κύρκος, παρουσία και άλλων Ελλήνων ευρωβουλευτών και εκπροσώπων αρχών και οργανώσεων.

Κατά την τελετή βράβευσης, οι ευρωβουλευτές κατέθεσαν την ομόφωνη γνώμη τους για τις επιλογές των βραβευθέντων, ενώ για την «Συνύπαρξη» αναγνώρισαν την εδώ και πολλά χρόνια συνεισφορά των μελών της τόσο στην προαγωγή της ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών στο Αιγαίο, όσο και στις δράσεις και πρωτοβουλίες της για υλική και ηθική υποστήριξη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Ο πρόεδρος της «Συνύπαρξης», Στρατής Πόθας, στην σύντομη παρέμβασή του, ευχαρίστησε για τη διάκριση και την αναγνώριση και αναφέρθηκε στην αδιάλειπτη δράση της κατά τα 18 χρόνια της λειτουργίας της.

Διευκρίνισε ότι όλα τα μέλη είναι αποκλειστικά εθελοντές και έδωσε την εικόνα της σημερινής κατάστασης στη Λέσβο, που επιβάλλει την άμεση αποσυμφόρηση και όχι τη δημιουργία δευτέρου Hot Spot, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι πρέπει να υπάρξει άμεσο και έμπρακτο το ενδιαφέρον της Ε.Ε. για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στο νησί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey