Στις τρεις της χώρας

01/07/2012 - 05:56
Στο ηλεκτρονικό σύστημα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) πρόκειται να καταχωρηθούν σύντομα πάνω από 700 ψηφιοποιημένοι τίτλοι της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης.
Στο ηλεκτρονικό σύστημα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) πρόκειται να καταχωρηθούν σύντομα πάνω από 700 ψηφιοποιημένοι τίτλοι της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης. Όταν ολοκληρωθεί η καταχώρηση, η Βιβλιοθήκη θα είναι μια από τις τρεις σε πανελλαδικό επίπεδο που θα είναι ενταγμένη στο (ΕΚΤ), γεγονός πολύ σημαντικό, αφού στο αρχείο της θα έχουν πρόσβαση επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι ο εθνικός οργανισμός που συγκεντρώνει, τεκμηριώνει και διαθέτει περιεχόμενο σε θέματα επιστήμης, έρευνας και τεχνολογίας. Λειτουργώντας ως κομβικός φορέας στην Κοινωνία της Πληροφορίας, έχει αναπτύξει την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας, η οποία περιλαμβάνει ηλεκτρονικό περιεχόμενο για όλους τους τομείς και παρέχει, με ολοκληρωμένο τρόπο στο χρήστη, δυνατότητες αναζήτησης και ανάκτησης ψηφιακού υλικού.
Στη βάση δεδομένων της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης τού ΕΚΤ βρίσκονται εκτός άλλων και ψηφιοποιημένες ελληνικές συλλογές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα αρχεία δύο βιβλιοθηκών της χώρας: της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς.

Βιβλία από το 16ο αιώνα

Στις ψηφιοποιημένες αυτές ελληνικές συλλογές τού ΕΚΤ ετοιμάζεται να ενταχθεί τώρα και ένα μεγάλο μέρος του αρχείου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Μυτιλήνης. Πρόκειται για πάνω από 700 ψηφιοποιημένους τίτλους, βιβλίων που κυκλοφόρησαν μέχρι και τη δεκαετία τού ’20, πριν αρχίσουν να ισχύουν τα πνευματικά δικαιώματα. Πρόκειται για τα βιβλία που φυλάσσονται σε ειδική αίθουσα της Βιβλιοθήκης, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τίτλοι που ξεκινούν από το 16ο αιώνα.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης, Μαρία Γρηγορά, η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, καθώς απαιτεί την αντιστοίχιση όλων των κωδικών εγγραφής με τους κωδικούς ψηφιοποιημένου υλικού. Μεταξύ των ψηφιοποιημένων τίτλων περιλαμβάνεται και η δουλειά που έγινε από φοιτητές του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που έκαναν την πρακτική τους στο χώρο της Βιβλιοθήκης, καθώς και η εργασία που έκανε στο πλαίσιο του διδακτορικού του φοιτητής του ίδιου Τμήματος, ο οποίος εργάστηκε πάνω στην ψηφιοποίηση παλιών εφημερίδων.
«Η ένταξη του υλικού της Βιβλιοθήκης στο ΕΚΤ είναι πολύ σημαντική», εξηγεί στο «Ε» η κ. Γρηγορά. «Στη βάση δεδομένων του έχουν πρόσβαση επιστήμονες από όλο τον κόσμο, που μπορούν να βρουν και να διαβάσουν τα βιβλία, κάτι πολύ χρήσιμο για τους ίδιους. Πέρα από αυτό, όποιος θέλει θα μπορεί να διαβάσει ή να τυπώσει μια παλιά εφημερίδα. Είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον, αν και χρονοβόρο, και θα ενημερώσουμε τον κόσμο μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey