Υποχρεωτικά από εξυγιαντήριο, τα όστρακα Καλλονής

01/07/2012 - 05:56
Όλα τα όστρακα που εξάγονται από τον κόλπο της Καλλονής στη Λέσβο, θα πρέπει να περνούν από εξυγιαντήριο πριν δοθούν στην κατανάλωση.
Όλα τα όστρακα που εξάγονται από τον κόλπο της Καλλονής στη Λέσβο, θα πρέπει να περνούν από εξυγιαντήριο πριν δοθούν στην κατανάλωση. Αυτό προβλέπουν δύο αποφάσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Με την πρώτη χαρακτηρίζεται ο κόλπος ως Β΄ ζώνη παραγωγής ζώντων δίθυρων μαλάκιων και με τη δεύτερη απαγορεύεται η διάθεση κυδωνιών, χάβαρων και καλόγνωμων αν δεν περάσουν από εξυγιαντήριο.

Όσες περιοχές της χώρας έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνη Α΄, μπορεί να γίνεται εξαγωγή και απευθείας διάθεση των οστράκων στην κατανάλωση. Όσες περιοχές έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνη Β΄, θα πρέπει τα όστρακα να περνούν υποχρεωτικά από εξυγιαντήριο.

Τι είναι;
Τα εξυγιαντήρια είναι χερσαίες εγκαταστάσεις, στις οποίες υπάρχουν δεξαμενές με θαλασσινό νερό. Μέσα σε αυτές διατηρούνται τα όστρακα για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται πριν δοθούν στην κατανάλωση. Κατά τη διατήρηση των οστράκων στα εξυγιαντήρια, μειώνεται η επιβάρυνση τους σε βαρέα μέταλλα (π.χ. κάδμιο) και σε βιοτοξίνες. Τα προηγούμενα χρόνια, αρκετές φορές είχε απαγορευτεί η αλιεία οστράκων από τον κόλπο της Καλλονής είτε επειδή είχαν βρεθεί βιοτοξίνες, είτε επειδή είχε βρεθεί κάδμιο στη σάρκα τους πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.
Το πρακτικό αποτέλεσμα των παραπάνω αποφάσεων, είναι να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη αλίευση και διάθεση οστράκων στην τοπική αγορά, εφόσον οι παραπάνω αποφάσεις εφαρμοστούν στην πράξη. Δηλαδή εφόσον οι ελεγκτικές αρχές ασκήσουν το ρόλο τους σε ό,τι αφορά τη διακίνηση των οστράκων στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο.
Στη Λέσβο, δύο τουλάχιστον επιχειρήσεις διαθέτουν εξυγιαντήρια. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα παρουσιαστούν προβλήματα στον εφοδιασμό της τοπικής αγοράς με όστρακα. Αλλά ούτε και στις εξαγωγές οστράκων από τη Λέσβο προς την Ιταλία, οι οποίες σχεδόν πάντα γίνονται μέσω Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει κέντρο αποστολής.
Πλήγμα στο εισόδημα τους, θα υποστούν μόνοι οι αλιείς που ψάρευαν όστρακα και τα πωλούσαν απευθείας στους καταναλωτές, σε ιχθυοπωλεία, σε ταβέρνες και σε εστιατόρια του νησιού. Διότι για να πουλήσουν τα όστρακα που ψαρεύουν, ή θα πρέπει να τα διαθέσουν στις επιχειρήσεις που έχουν τα εξυγιαντήρια ή θα πρέπει να αποκτήσουν οι ίδιοι εξυγιαντήρια.
Η εφαρμογή των παραπάνω αποφάσεων θα διασφαλίσει την υγεία των καταναλωτών από ακατάλληλα προς κατανάλωση όστρακα.
Ξεχωριστή μοίρα επιφυλάσσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τα στρείδια. Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε η διάθεση τους στην κατανάλωση καθώς δεν προσκομίστηκαν δείγματα για τους εργαστηριακούς ελέγχους που πρέπει να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η αλιεία και η διάθεση των στρειδιών θα επιτραπεί εκ νέου μόλις προσκομισθούν τα δείγματα και γίνουν οι αναγκαίοι εργαστηριακοί έλεγχοι, δήλωσε στο «Ε» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οστρακαλιέων του Πολιχνίτου, Γιώργος Φωτεινός.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey