Δεν ψαρεύουν οι συνταξιούχοι

01/07/2012 - 05:56
Εκτός του αλιευτικού επαγγέλματος βγαίνουν υποχρεωτικά όσοι έχουν πάρει σύνταξη, μια και προβλέπεται ότι όσοι συμπληρώνουν το 64ο έτος της ηλικίας τους δεν μπορούν να κατέχουν επαγγελματική άδεια αλιείας. «Πράσινο φως» για αλλοδαπούς επαγγελματίες ψαράδες.
Εκτός του αλιευτικού επαγγέλματος βγαίνουν υποχρεωτικά όσοι έχουν πάρει σύνταξη, μια και προβλέπεται ότι όσοι συμπληρώνουν το 64ο έτος της ηλικίας τους δεν μπορούν να κατέχουν επαγγελματική άδεια αλιείας. Την ίδια στιγμή, το νομοσχέδιο που παρουσιάσθηκε χθες ανοίγει το δρόμο για να γίνουν επαγγελματίες ψαράδες αλλοδαποί τρίτων χωρών που ζουν νομίμως στη χώρα μας.

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι οι ψαράδες που έβγαιναν στη σύνταξη μπορούσαν να συνεχίσουν το επάγγελμά τους. Ήταν μια παραχώρηση για να συμπληρώνουν το εισόδημα της πενιχρής σύνταξης του ΟΓΑ που λάμβαναν.
Επίσης, μέχρι τον περασμένο Αύγουστο δεν μπορούσαν να γίνουν επαγγελματίες ψαράδες οι αλλοδαποί από τρίτες χώρες.
Τον περασμένο Αύγουστο, για πρώτη φορά δόθηκε η δυνατότητα να γίνονται όλοι οι αλλοδαποί τρίτων χωρών επαγγελματίες αλιείς. Το νομοσχέδιο που παρουσίασε το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων δίνει τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς αρχικά να γίνουν αλιεργάτες, αφού λάβουν άδεια βοηθού αλιέα, και στη συνέχεια να εξελιχθούν σε επαγγελματίες ψαράδες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στο μέλλον στην Ελλάδα θα υπάρχουν ελληνόκτητα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, στα οποία θα εργάζονται αποκλειστικά αλλοδαποί, μια και υπάρχει σταθερή μείωση των Ελλήνων ψαράδων.
Πέραν αυτών των ρυθμίσεων, δε γίνεται άλλη ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο αδειοδότησης των ψαράδων, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Πολιχνίτου, Κώστας Σάκκης, προσθέτοντας: «Το βασικό πρόβλημα μέχρι σήμερα δεν ήταν η έλλειψη νομικού πλαισίου, αλλά η μη εφαρμογή του. Για παράδειγμα, σήμερα στους ερασιτέχνες αλιείς απαγορεύεται να ψαρεύουν για βιοπορισμό, δηλαδή απαγορεύεται να πωλούν τα ψάρια που ψαρεύουν. Ωστόσο, δεν υπάρχει ο ελεγκτικός μηχανισμός που ελέγχει αν τα πωλούν ή όχι. Επί της ουσίας, η μόνη φιλοδοξία του υπουργού Γιάννη Διαμαντίδη είναι να βάλει την υπογραφή του κάτω από ένα νομικό κείμενο, καθώς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αλλάζει τίποτα ουσιαστικό από τα όσα ίσχυαν μέχρι τώρα.»


Νέο πλαίσιο στις άδειες αλιείας


Νέο πλαίσιο αδειοδότησης των ψαράδων επιδιώκει να θεσπίσει το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων.
Συγκεκριμένα, οι άδειες που θεσπίζονται είναι οι εξής:
«Ατομική άδεια αλιείας», η άδεια που επιτρέπει σε φυσικά πρόσωπα να επιβαίνουν σε αλιευτικά σκάφη. Η άδεια αυτή διακρίνεται σε «Ατομική άδεια βοηθού αλιέα», «Ατομική επαγγελματική άδεια αλιείας» και «Ατομική ερασιτεχνική άδεια αλιείας».
«Άδεια αλιείας σκάφους», η άδεια που επιτρέπει τη χρήση του σκάφους για την αλιεία υδρόβιων οργανισμών. Εφόσον αφορά αυτά που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη θάλασσα, διακρίνεται σε «Άδεια αλιείας επαγγελματικού σκάφους τύπου Α» και σε «Άδεια αλιείας επαγγελματικού σκάφους τύπου Β».
Ως επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος ορίζεται εκείνο που πληροί τους κανόνες αξιοπλοΐας, διαθέτει άδεια επαγγελματικής αλιείας, είναι εγγεγραμμένο στο Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο και είναι εξοπλισμένο για την αλιεία.
Ως ερασιτεχνικό αλιευτικό σκάφος ορίζεται εκείνο που πληροί τους κανόνες αξιοπλοΐας, διαθέτει τη σχετική άδεια, είναι εγγεγραμμένο στο Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο Ερασιτεχνικών Σκαφών και χρησιμοποιείται για αλιεία με σκοπό την ψυχαγωγία και την άθληση και όχι για βιοπορισμό ή την απόκτηση εισοδήματος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey