Απόβαση στη Λήμνο

01/07/2012 - 05:56
Συνεργείο της εταιρείας Bohemia Interactive, που μέσα στο 2012 κυκλοφορεί την πολυσυζητημένη τελευταία έκδοση ηλεκτρονικού παιχνιδιού με την ονομασία ARMA 3, στο οποίο παρουσιάζονται μάχες στη Λήμνο, στα όρια της πόλης, αλλά και σε χωριά του νησιού, επισκέφθηκε το νησί.
Κι όμως. Συνεργείο της εταιρείας Bohemia Interactive, που μέσα στο 2012 κυκλοφορεί την πολυσυζητημένη τελευταία έκδοση ηλεκτρονικού παιχνιδιού με την ονομασία ARMA 3, στο οποίο παρουσιάζονται μάχες στη Λήμνο και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αύλωνα, στα όρια της πόλης, αλλά και σε χωριά του νησιού, επισκέφθηκε το νησί.

Μάλιστα, στην ιστοσελίδα της εταιρείας http://www.bistudio.com/index.php/english/games/arma3 παρουσιάζονται φωτογραφίες στελεχών της στο νησί, φωτογραφίζοντας πολλά από τα μέρη που υποτίθεται ότι διαδραματίζονται πολεμικές σκηνές. Ας σημειωθεί ότι πολλές από τις φωτογραφίσεις αυτές έχουν γίνει σε μέρη «κρίσιμα» για την άμυνα του νησιού, ενώ χαρακτηριστικά να αναφέρουμε την άποψη ειδικού χθες που αναρωτιόταν το γιατί στ’ αλήθεια επιλέχθηκε ένα νησί σαν τη Λήμνο για να πρωταγωνιστήσει στο πολυσυζητημένο παιχνίδι.
Στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού παιχνιδιού παρουσιάζεται επίσης κανονικά το νησί που πρωταγωνιστεί στο ηλεκτρονικό παιχνίδι. Γίνεται σαφής αναφορά στη Λήμνο και μάλιστα παρουσιάζεται και ο χάρτης του νησιού, η μακρινή του ιστορία, αλλά και η… μελλοντική του, σε σχέση με το σενάριο του παιχνιδιού. Σύμφωνα με αυτό, το νησί έχει καταληφθεί από 200 φονταμενταλιστές Ιρανούς, τους οποίους και αντιμετωπίζουν οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.
Τέλος, να αναφερθεί ότι το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ε» το αναπαρήγαγαν μεγάλα Μ.Μ.Ε. της Ελλάδας αλλά και της αλλοδαπής, μαζί με τις δηλώσεις των αυτοδιοικητικών στελεχών της Λήμνου που αντιτίθενται στην εμπλοκή του νησιού σε ένα σενάριο «πολεμικής επιστημονικής φαντασίας».


Ύβρεις κατά Λήμνου και Ελλήνων στο Facebook
«Έλληνες: Να διαμαρτύρεστε λιγότερο και να δουλεύετε περισσότερο»

Χωρίς προηγούμενο οι ύβρεις παικτών του ηλεκτρονικού παιχνιδιού ARMA 3 στην επίσημη σελίδα του παιχνιδιού http://www.facebook.com/arma3official/.
Δεκάδες παίκτες από όλο τον κόσμο παρεμβαίνουν και σχολιάζουν αρνητικά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του παιχνιδιού την περασμένη εβδομάδα από το «Ε». Μεταξύ των άλλων, γράφουν και υποτιμητικά αλλά και υβριστικά-ρατσιστικά σχόλια κατά των πολιτών της Λήμνου, αλλά και κατά των στελεχών της αυτοδιοίκησης του νησιού.
Κύρια αναφορά στα περισσότερα από τα σχόλια αυτά των «φίλων» του ηλεκτρονικού παιχνιδιού, στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική οικονομική κρίση, οι τεμπέληδες Έλληνες και η αδυναμία τους να πληρώσουν ακόμα και το δικηγόρο αν θελήσουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά των δημιουργών του παιχνιδιού.



Το στρατηγικό για τον έλεγχο των Δαρδανελλίων Γομάτι (αριστερά), κι ένας θεός ξέρει τι άλλο, φωτογράφισαν στη Λήμνο στελέχη της δημιουργού εταιρείας, που πήγαν παντού (επάνω). Οι φωτό από της ιστοσελίδα της εταιρείας

«Θα πίστευες ότι θα χαιρόντουσαν από τη διαφήμιση αν αναλογιστεί κάποιος την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», γράφει ένας «φίλος» του παιχνιδιού, ενώ ένας άλλος αναφέρει: «Ένα παιχνίδι που μόνο φυσιολογικοί άνθρωποι παίζουν, άνθρωποι που κατανοούν ότι πρόκειται για επιστημονική φαντασία, ενάντιοι στην τρομοκρατία που απολαμβάνουν να παίζουν πόλεμο. Τι στο καλό τούς έχει πιάσει με τη φήμη; Το μόνο που ξέρω είναι ότι θα ήθελα να ταξιδέψω στη Λήμνο αφού την καταστρέψω σε ένα παιχνίδι. Πιθανόν με φίλους, και να πω: Αυτή είναι η πόλη που κρατήσαμε ενάντια σε 200 Ιρανούς στο ARMA 3.» Πάντα υποστηρίζοντας πως το παιχνίδι κάνει καλό στις δημόσιες σχέσεις του νησιού, ένας άλλος «φίλος» του λέει: «Κάθε είδους δημόσιες σχέσεις είναι καλές δημόσιες σχέσεις. Προφανώς η μεγάλη αντιστοιχία με την πραγματικότητα του νησιού στο παιχνίδι άφησε άναυδους τους αξιωματούχους του. Αν δε σκοπεύουν να μπλοκάρουν κάθε χαρτογράφηση του νησιού, δεν πρέπει να έχουν πρόβλημα. Έχουν δωρεάν δημόσιες σχέσεις.»
Ένας άλλος προχωρά ακόμα περισσότερο: «Απλά αγοράστε το νησί! Δεν έχουν λεφτά και θα έπρεπε να νιώθουν ευγνώμονες!»

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα παρακάτω μηνύματα:
«Οι Έλληνες δεν μπορούν να σας πάνε στα δικαστήρια, δεν έχουν τα χρήματα για να το κάνουν. Είναι απλά δωρεάν διαφήμιση. Επίσης δεν μπορούν να υπερασπιστούν κάτι το οποίο δεν προστάτεψαν νωρίτερα. Αν ήταν μία περιοχή που απαγορευόταν η φωτογράφιση, θα είχαν δίκιο.»
«Έλληνες: Να διαμαρτύρεστε λιγότερο και να δουλεύετε περισσότερο σας παρακαλώ.»
«Νομίζω ότι οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερα προβλήματα αυτήν τη στιγμή, αλλά όσο αυτοί είναι απασχολημένοι με την οικονομία μπορώ να χρησιμοποιήσω το ARMA 3 για να σχεδιάσω πραξικόπημα στην Ελλάδα.»
«Στις μέρες μας οι Έλληνες είναι καλοί σε ένα πράγμα: στο να διαδηλώνουν.»
«Ωραία… Λοιπόν αγοράζουμε και παίζουμε το παιχνίδι και με τις λεπτομερείς πληροφορίες που αποκτήσαμε από το παιχνίδι μπορούμε να σώσουμε το μικρό ελληνικό νησί από την οικονομική καταστροφή. Ποιο το όφελος για εμάς;»
«Φαίνεται σαν αυτοί οι καθυστερημένοι να πρέπει να σταματήσουν να βρίσκουν τρόπους να υποβάλλουν μηνύσεις και να βρουν κάποια δουλειά πριν γ… το νησί σας έτσι κι αλλιώς.»
Τέλος, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μηνύματα: «Απλά επισημαίνω το προφανές, βρομεροί Έλληνες. Έχουμε παιχνίδια που βασίζονται στην πραγματικότητα και στη φαντασία, στον Α΄ Παγκόσμιο, στο Β΄ Παγκόσμιο, στους Ναζί, στα ζόμπι… Τα εκδίδουν με καθόλου ή λίγα προβλήματα. Αλλά ένα απομακρυσμένο ελληνικό νησί, χωρίς πραγματική σημασία για τους περισσότερους, δημιουργεί προβλήματα για ένα παιχνίδι σχετικά μόνο με τη γεωγραφική του θέση και αποτελεί ζήτημα όταν χρωστάνε δισεκατομμύρια ευρώ για τα μαζικά χρέη της χώρας. Καθυστερημένοι!»



Η επίσημη σελίδα με τις ύβρεις στο Facebook (αριστερά). Κι η... παρουσίαση της Λήμνου. Του παρελθόντος, του παρόντος και του... μέλλοντός της! (δεξιά)

Και δεύτερη ερώτηση Γαληνού προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
Τουριστικός προορισμός και ARMA 3

«Χρήζει διερεύνησης εάν στο πλαίσιο της αξιολόγησης των μέσων και διαύλων επικοινωνίας εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εξετάζονται τα νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικά παιχνίδια (video games), καθώς και οι δυνατότητες που έχουν να κατασκευάσουν εικόνες και να διαμορφώσουν παραστάσεις για συγκεκριμένους τουριστικούς προορισμούς», αναφέρει σε ερώτηση του ο βουλευτής Νομού Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας σε ερώτησή του στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο.
Ο Σπύρος Γαληνός, αφού αναφέρει την ιστορία του παιχνιδιού, σημειώνει πως «το γεγονός ότι ένας εθνικά ευαίσθητος χώρος συνδέεται με καταστάσεις πολέμου, παράγει αρνητικούς συνειρμούς που λειτουργούν αποδομητικά για την εικόνα της Λήμνου. Τα παίγνια έχουν την ίδια αν όχι μεγαλύτερη δυνατότητα αποτύπωσης εικόνων από τις εκπομπές τηλεοπτικής μυθοπλασίας.»



«Αυτονόητα, συνεπώς», συνεχίζει ο κ. Γαληνός, «τίθεται το ερώτημα για την επίδραση που θα έχει το συγκεκριμένο παιχνίδι στην εικόνα της Λήμνου σε όρους τουριστικής αξιοποίησης, καθώς και την ανάγκη να εξετάσει το Υπουργείο με τρόπο συστηματικό κι επιστημονικό την επίδραση αυτή, ώστε το συγκεκριμένο παίγνιο να μπορεί να αξιολογηθεί είτε ως κρίση είτε ως ευκαιρία και να υπάρξει διαχείριση της κατάστασης.» Καταλήγει δε ρωτώντας τον υπουργό:
- Εάν το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού τελεί εν επιγνώσει του συγκεκριμένου παιγνίου και των ζητημάτων που θέτει για τη Λήμνο ως τουριστικό προορισμό.
- Με ποιον τρόπο, διαδικασίες και μηχανισμό θα αξιολογηθούν οι εν δυνάμει επιδράσεις του συγκεκριμένου παιγνίου.
- Εάν έχει εξεταστεί ο ρόλος των ηλεκτρονικών παιγνίων ως μορφή επικοινωνιακού διαύλου, η οποία επιδρά στη συνολική εικόνα της χώρας καθώς και στην εικόνα συγκεκριμένων τουριστικών προορισμών.
- Εάν δεν έχει εξεταστεί, ποιες ενέργειες θα γίνουν για να εξεταστεί και να διαμορφωθεί πολιτική διαχείρισης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey