22ο Σύνταγμα Πεζικού (1940 - 1941)

01/07/2012 - 05:56
Ο Μάκης Βενέτας αξιοποίησε το οικογενειακό αρχείο και παρέδωσε στο κοινό μια ωραία και χρήσιμη έκδοση με τον τίτλο «22ο Σύνταγμα Πεζικού (1940 - 1941) - Μέσα από γράμματα και φωτογραφίες».
Γεράσιμος Βενέτας
Μέσα από γράμματα και φωτογραφίες
Πρόλογος: Παναγιώτης Παρασκευαΐδης
Έκδοση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου
Μυτιλήνη 2010


Η ΧΙΙ Μ.Π. είχε συγκροτηθεί στα νησιά του Αιγαίου, όπου επιστρατεύονταν η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος από τα τέλη του Αυγούστου τού 1940 και όταν ξέσπασε ο πόλεμος βρισκόταν στην Αλεξανδρούπολη. Μεταφέρθηκε γρήγορα στο μέτωπο και από τα τέλη Νοεμβρίου έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις 1940 - ‘41. Το 22ο Σύνταγμα Πεζικού ή αλλιώς 22ο Μυτιλήνης με συνταγματάρχη το Νικόλαο Λαμπρόπουλο, ήταν ένα από τα συντάγματα που συγκροτούσαν τη Μεραρχία Αρχιπελάγους. Ο Δημήτριος Βενέτας υπηρέτησε στο 22ο Σύνταγμα Πεζικού ως υποδεκανέας έφιππος ταχυδρόμος και πήρε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις του Ελληνο-ιταλικού και Ελληνο-γερμανικού πολέμου. Στο αρχείο του κράτησε διάφορα τεκμήρια από αυτή την περίοδο: φωτογραφίες, δημοσιεύματα, επιστολικά δελτάρια κ.ά..
Ο Μάκης Βενέτας αξιοποίησε αυτό το οικογενειακό αρχείο και παρέδωσε στο κοινό μια ωραία και χρήσιμη έκδοση με τον τίτλο «22ο Σύνταγμα Πεζικού (1940 - 1941) - Μέσα από γράμματα και φωτογραφίες».
Εισαγωγικά υπάρχει ένα πολύ κατατοπιστικό κεφάλαιο που έχει τίτλο «Το 22ο Σύνταγμα Πεζικού και συνολικά η Μεραρχία Αρχιπελάγους στον Ελληνο-ιταλικό και Ελληνο-γερμανικό πόλεμο 1940 - 1941».
Ακολουθούν οι φωτογραφίες, τα γράμματα και οι επιστολές και στο τέλος δημοσιεύεται ένας κατάλογος με τους τραυματίες και τους φονευθέντες του ΙΙΙ/22 Συντάγματος Πεζικού (1940 - ‘41).

Ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης στο προλογικό του σημείωμα, που έχει τίτλο «Μηνύματα απ’ το 1940 - ‘41», ανάμεσα στα άλλα σημειώνει:
«Με το παρόν λεύκωμα, που ο Μάκης Βενέτας συμπίλησε από το οικογενειακό του Αρχείο, κάποια δημοσιεύματα και με πολλή αγάπη, έχουμε “εν κεφαλαίω” αυτό που αποκαλέσαμε “Έπος του ‘40”, μ’ όλη του τη δόξα κι όλον του όμως τον πόνο και την πίκρα.
Οι ψυχρές και χωρίς κανέναν φιλολογικό εξωραϊσμό περιγραφές των μαχών του Απριλίου 1941 της Διαρκούς Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ), οι άνετες και περίπου χαρούμενες φωτογραφίες με τον Ταχυδρόμο του Λόχου Δημήτρη Βενέτα και τους συμπολεμιστές του κι οι επιστολές με τις διακηρύξεις της προσδοκώμενης νίκης, όλ’ αυτά μας δίνουν τη δυναμική του Αγώνα εκείνου κατά της απρόκλητης επίθεσης του ιταμού Φασισμού.
Το τελευταίο μέρος όμως του Λευκώματος έρχεται να δώσει τις αληθινές και τραγικές διαστάσεις του Ελληνο-ιταλικού και Ελληνο-γερμανικού Πολέμου του 1940 - ‘41, για το περιγραφόμενο ηρωικό και ματωμένο Λεσβιακό 22ο Σύνταγμα Πεζικού, στο οποίο ανήκε ο Υποδεκανέας Βενέτας, που τυχερός αυτός επέστρεψε στη Μυτιλήνη, έκανε οικογένεια και συνέχισε τη ζωή του. Από την τραχειά εκείνη περίοδο του 1940 μας στέλνει με το Λεύκωμα τούτο δω τα μηνύματά του.
Το μέρος αυτό έχει ονομαστί τον κατάλογο των συμπατριωτών μας Λεσβίων και Λημνιών, που στα χώματα της Ηπείρου, Μακεδονίας και της Μέσης Ανατολής ακόμα έχυσαν το αίμα τους, άφησαν ένα κομμάτι του κορμιού τους ή ολόκληρη την ύπαρξή τους, για να ξέρουμε μεις πώς κερδίζεται η εθνική λευτεριά κι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey