100 ευρώ για να βρεις το δίκιο σου…

01/07/2012 - 05:56
«Φρένο» στο μεγάλο αριθμό μηνύσεων βάζει το «κατοστάρικο» που έχει καθιερωθεί εδώ και δυο μήνες περίπου με νόμο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι πολίτες υποχρεώνονται να πληρώσουν «ταρίφα» 100 ευρώ για να υποβάλουν μήνυση κι αυτό έχει φέρει αισθητή μείωση στον αριθμό μηνύσεων.
«Φρένο» στο μεγάλο αριθμό μηνύσεων βάζει το «κατοστάρικο» που έχει καθιερωθεί εδώ και δυο μήνες περίπου με νόμο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι πολίτες υποχρεώνονται να πληρώσουν «ταρίφα» 100 ευρώ για να υποβάλουν μήνυση κι αυτό έχει φέρει αισθητή μείωση στον αριθμό μηνύσεων που άλλοτε υποβάλλονταν και για «ψύλλου πήδημα». Το παράβολο των 100 ευρώ καταβάλλεται, βέβαια, μόνο σε υποθέσεις που αφορούν σε διώξεις κατ’ έγκληση και όχι για ποινικές υποθέσεις, όπου αυτεπάγγελτα υποβάλλεται μήνυση από την Αστυνομία.

Η πρόσφατη κλοπή σε κατάστημα οπτικών, η αρπαγή τσάντας, μια απάτη, δεν περιλαμβάνονται στην κατηγορία των υποθέσεων που απαιτούν το 100ευρω για να ξεκινήσει ποινική δίωξη. Όμως, για άλλες υποθέσεις όπως ελαφρές σωματικές βλάβες, εξύβριση, απειλή και άλλες παρόμοιες θα πρέπει ο μηνυτής να καταβάλει το ποσό αυτό προκειμένου να ξεκινήσει η ποινική διαδικασία. «Σε ποινικές υποθέσεις που ο νόμος προβλέπει την υποβολή αυτεπάγγελτης μήνυσης από την Αστυνομία, δε χρειάζεται βεβαίως να καταβληθεί το ποσό αυτό. Όμως για άλλες υποθέσεις, για διαφορές μεταξύ πολιτών που απαιτούν μήνυση από τον ίδιο τον πολίτη, θα πρέπει να πληρωθεί και το σχετικό παράβολο», λέει στο «Ε» ο αστυνομικός διευθυντής, Δημήτρης Κουρσουμπάς.
«Δεν έχουμε στη διάθεσή μας ακριβή στοιχεία», συνεχίζει ο κ. Κουρσουμπάς, «όμως σίγουρα η μείωση είναι σημαντική. Ο πολίτης πλέον το σκέφτεται να κάνει μήνυση όταν ξέρει ότι πρέπει να πληρώσει το 100ευρω, γιατί δεν το έχει ο καθένας αυτό το ποσό», λέει.

Στο αρχείο
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν κάποιος πολίτης υποβάλει μήνυση σε βάρος άλλου χωρίς να φροντίσει να καταβάλει και το ποσό των 100 ευρώ, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, μιας ή δυο ημερών, προβλέπεται η υπόθεση να πάει στο αρχείο.
Επειδή, μάλιστα, το μέτρο αυτό δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό, δεν είναι λίγοι οι πολίτες που πηγαίνουν μέχρι την Αστυνομία με σκοπό να κάνουν μήνυση και όταν ενημερώνονται για το παράβολο των 100 ευρώ… κάνουν πίσω. «Έχει συμβεί να έρθουν πολίτες κυρίως από χωριά, όπου οι διαφορές για κτήματα κ.ά. είναι περισσότερο συχνές, και μόλις ακούνε ότι πρέπει να δώσουν 100 ευρώ, λένε ότι θα το σκεφτούν και φεύγουν», αναφέρει ο αστυνομικός διευθυντής.
Από την πλευρά του ο δικηγόρος Στρατής Ηλιογραμμένος αναφέρει ότι υπάρχει γενικά μείωση στις υποθέσεις στα δικαστήρια, όχι εξ αιτίας του παραβόλου των 100 ευρώ, αλλά γενικά λόγω των οικονομικών προβλημάτων. «Ακόμη και για υποθέσεις που δεν απαιτείται το κατοστάρικο, ο κόσμος το σκέφτεται πλέον να κινηθεί νομικά, γιατί αφενός μεν δεν έχει τα χρήματα για να εμπλακεί σε μια τέτοια διαδικασία και αφετέρου δεν έχει και τα ψυχικά αποθέματα. Τους απασχολούν τέτοια ζητήματα, που προτιμούν ν’ αποφύγουν τα δικαστήρια. Έχουμε φθάσει στο σημείο να βγάλουμε και εμείς οι δικηγόροι “τεφτέρια”, αφού ο κόσμος δεν έχει χρήματα να εξοφλήσει για τις υποθέσεις του», λέει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος λέει για το παράβολο των 100 ευρώ: «Με γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου αφορά μόνο τις υποθέσεις κατ’ έγκληση και όχι βέβαια τις άλλες υποθέσεις, γιατί πήγε να γίνει κάτι τέτοιο στην αρχή. Η γνώμη μου, πάντως, είναι ότι αυτός που θ’ αποφασίσει να κάνει μήνυση, δε θα σταματήσει στο 100ευρω. Είναι στο ταπεραμέντο του Έλληνα. Αυτός που πραγματικά θέλει να ξεκινήσει μια τέτοια διαμάχη, θα τη συνεχίσει», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey