Αλλαγή σκυτάλης στα Υπηρεσιακά

01/07/2012 - 05:56
Για πρώτη φορά η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στο Κ.Κ.Ε., η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, εκλέγει αιρετό εκπρόσωπο στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο των δασκάλων και νηπιαγωγών του νομού Λέσβου, ενώ έδρα, μετά από 10 χρόνια, παίρνει ξανά στους καθηγητές η ΠΑΣΚ, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ.
Για πρώτη φορά η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στο Κ.Κ.Ε., η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, εκλέγει αιρετό εκπρόσωπο στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο των δασκάλων και νηπιαγωγών του νομού Λέσβου, ενώ έδρα, μετά από 10 χρόνια, παίρνει ξανά στους καθηγητές η ΠΑΣΚ, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ. Τόσο σε επίπεδο νομού, όσο και σε επίπεδο Περιφέρειας, και παρά το γεγονός ότι παίζουν σημαντικό ρόλο και τα πρόσωπα των συνδικαλιστών, η ψήφος στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών για ακόμη μια φορά στέλνει τα δικά της πολιτικά μηνύματα και μάλιστα μόλις δύο 24ωρα πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή, και στις δύο βαθμίδες δεν υπήρξαν μεγάλες διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά με τις προηγούμενες εκλογές, που έγιναν στις 6 Νοεμβρίου τού 2008. Φέτος ψήφισαν 10 λιγότεροι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, ενώ στους καθηγητές η αποχή ήταν λίγο πιο μεγάλη.

Με άρωμα… Λήμνου

Ξεκινώντας απ’ τις εκλογές στους δασκάλους, χρειάζεται να θυμίσουμε ότι ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ είχαν από μία έδρα στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ) νομού Λέσβου, αν και η μεταξύ τους ποσοστιαία διαφορά σε δύναμη ήταν πάνω από οκτώ μονάδων, με την ΠΑΣΚ να προηγείται σημαντικά σε απόλυτο αριθμό ψήφων. Στις προχθεσινές εκλογές, η ΔΑΚΕ, που πρόσκειται στη Ν.Δ., έχασε λίγες ψήφους, που όμως ήταν ικανές να την οδηγήσουν σε απώλεια της έδρας που είχε με εκπρόσωπο στο Συμβούλιο την Καίτη Στρατάκη. Αντιθέτως, η ΠΑΣΚ για λίγες μόλις ψήφους διατήρησε την έδρα της, αφού είχε σοβαρές απώλειες δύναμης. Όπως φαίνεται και στον πίνακα με τα αναλυτικά αποτελέσματα σε δασκάλους-νηπιαγωγούς, η ανατροπή προκλήθηκε με τα αποτελέσματα της Λήμνου, τα οποία και διαφοροποίησαν την έως σήμερα περίπου παγιωμένη διανομή των δύο εδρών ανάμεσα σε ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ.
Ο πρόεδρος και η γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου, αντίστοιχα Κώστας Μαδυτινός και Άννα Αρναρέλλη, όπως φάνηκε και απ’ τους σταυρούς που πήραν, κέρδισαν την εμπιστοσύνη των συναδέλφων τους εκπαιδευτικών, που ανέδειξαν την ΕΣΑΚ-ΔΕΕ πρώτη δύναμη στη Λήμνο και μάλιστα με σημαντική διαφορά απ’ τις άλλες παρατάξεις, δίνοντάς της έτσι και την πρωτιά σε επίπεδο νομού.
Όπως σχολίαζαν συνδικαλιστές απ’ το χώρο των δασκάλων, τόσο στη Λέσβο όσο και στη Λήμνο, η ΠΑΣΚ σήκωσε και το βάρος της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου, αποδίδοντας στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις την ψήφο των δασκάλων και των νηπιαγωγών.
Απ’ την ΕΣΑΚ εκλέγεται μέλος τού ΠΥΣΠΕ νομού Λέσβου ο Δημήτρης Μακροθανάσης με 105 σταυρούς, με αναπληρωτή του τον Κώστα Μαδυτινό που συγκέντρωσε 79 σταυρούς. Ακολουθούν η Άννα Αρναρέλλη με 77 σταυρούς και ο Βασίλης Γιαννέλλης με 34.
Απ’ την ΠΑΣΚ επανεκλέγεται μέλος ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ανέστης Καμμένος, με 160 σταυρούς, με αναπληρωτή του και πάλι το Γιώργο Ζαφειρίου με 121 σταυρούς. Πρώτη σε ψήφους απ’ όλους τους υποψηφίους αναδείχθηκε η Καίτη Στρατάκη με 217 κι ακολούθησε απ’ τη ΔΑΚΕ ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης με 68.
Απ’ τα στοιχεία που δόθηκαν απ’ την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου για το Ανώτατο Περιφερειακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΠΕ) Βορείου Αιγαίου, φαίνεται πως και σε αυτό το συμβούλιο χάνει η ΔΑΚΕ την έδρα που είχε, την οποία παίρνει η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ. Την πρωτιά, όμως, στους δασκάλους, κυρίως χάρη στη μεγάλη διαφορά που υπάρχει στο νομό Χίου, διατηρεί η ΠΑΣΚ, που εκλέγει έναν αιρετό στο ΑΠΥΣΠΕ Βορείου Αιγαίου.

Τα πάνω κάτω
Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στους καθηγητές και στις εκλογές για το ΠΥΣΔΕ Ν. Λέσβου η ΠΑΣΚ ανέβασε σημαντικά το ποσοστό της, ενώ αντιθέτως ΔΑΚΕ, και κυρίως η «Αυτόνομη Πρωτοβουλία», που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, είχαν σημαντικές απώλειες. Η «Αυτόνομη Πρωτοβουλία» έχασε και την έδρα που είχε, την οποία πήρε η ΠΑΣΚ, δέκα χρόνια (ή πέντε θητείες) μετά που στο ΠΥΣΔΕ του νομού Λέσβου αιρετούς αναδείκνυαν η ΔΑΚΕ και η «Αυτόνομη Πρωτοβουλία». Η ΔΑΚΕ, παρά τις απώλειες, παραμένει πρώτη δύναμη, ενώ είναι αξιοσημείωτη η άνοδος της «Αγωνιστικής Παρέμβασης - Ανεξάρτητοι Καθηγητές», που υπερδιπλασίασε σε σχέση με το 2008 τη δύναμή της.
Δίχως να έχουν δοθεί επίσημα τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας, απ’ τη ΔΑΚΕ εκλέγεται αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Άρη Χατζηκομνηνό Απόστολος Βαρελτζής, με αναπληρωτή του - ισοψήφησαν στη Λέσβο, αλλά υπήρξε διαφορά σταυρών στη Λήμνο - τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Λέσβου, Αλέξανδρο Κουτσαντώνη. Απ’ την ΠΑΣΚ εκλέγεται μέλος του ΠΥΣΔΕ Ν. Λέσβου ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το Νάσο Γιακαλή Στρατής Βάρκας, με αναπληρωτή του το Γιώργο Τσιτσέλλη.
Σε ό,τι αφορά στο ΑΠΥΣΔΕ Βορείου Αιγαίου, σε σχέση με το 2008, οι συσπειρώσεις, όπως και στο νομό Λέσβου, ανέβασαν σημαντικά τη δύναμή τους κατά πέντε περίπου ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η «Αγωνιστική Συνεργασία - Αριστερή Συσπείρωση» (σημ.: είναι σε επίπεδο Περιφέρειας η «Αυτόνομη Πρωτοβουλία») μείωσε το ποσοστό της πάνω από πέντε μονάδες. Περίπου τρεις μονάδες μείον είναι συγκριτικά η δύναμη της ΔΑΚΕ, ενώ τόση είναι η άνοδος της ΠΑΣΚ. Σημειώνουμε πως η «Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών», παρ’ ότι ψηφίστηκε και απ’ τους νομούς Λέσβου και Σάμου, έχει υποψηφίους μόνο απ’ το νομό της Χίου.
Τις δύο έδρες στο ΑΠΥΣΔΕ παίρνουν, όπως και στο ΠΥΣΔΕ Ν. Λέσβου, από μία ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ, ενώ πριν τη δεύτερη έδρα κατείχε η «Αγωνιστική Συνεργασία - Αριστερή Συσπείρωση».

ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey