Ένα ούζο για το μέλλον… από το παρελθόν

01/07/2012 - 05:56
Με την αποχώρηση του ιδρυτή, η επιχείρηση περιήλθε στο Νικόλαο Σαμαρά, δευτερότοκο γιο της οικογένειας. Με την ανάληψη των καθηκόντων του έγιναν προσπάθειες για ανάπτυξη του ούζου και σε άλλες περιοχές του νησιού, καθώς και δημιουργία νέων αλκοολούχων ποτών κ.ά..
Με την αποχώρηση του ιδρυτή, η επιχείρηση περιήλθε στο Νικόλαο Σαμαρά, δευτερότοκο γιο της οικογένειας. Με την ανάληψη των καθηκόντων του έγιναν προσπάθειες για ανάπτυξη του ούζου και σε άλλες περιοχές του νησιού, καθώς και δημιουργία νέων αλκοολούχων ποτών κ.ά.. Όλες αυτές οι προσπάθειες στέφθηκαν με επιτυχία και η επιχείρηση είχε μια εύρυθμη, υγιή και κερδοφόρα πορεία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, τη σκυτάλη της επιχείρησης ανέλαβε η Μαρία Κυριαζή - Σαμαρά, ανιψιά του Νικόλαου Σαμαρά, μαζί με το σύζυγό της Παναγιώτη Αναγνώστου, ο οποίος ήδη διατηρούσε εμπορική επιχείρηση, γεγονός που τους βοήθησε να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο την εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας, πάντα με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες του ιδρυτή της.

Το 1977 η εταιρεία θα στεγασθεί πλέον στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στην περιοχή «Ντουραχάνι», στον Παπάδο της Γέρας. Με εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, με ιδιόκτητα οχήματα, με ανανέωση των γραμμών παραγωγής και με ανάπτυξη των πωλήσεων ούζου στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η εταιρεία ατένιζε με αισιοδοξία το μέλλον.
Το 1995 η εταιρεία μετατρέπεται από προσωπική επιχείρηση, σε ανώνυμη εταιρεία. Η νέα της επωνυμία είναι «Ποτοποιία Σαμαρά ΑΒΕΕ». Δύο χρόνια αργότερα, το 1997, μπαίνει στην επιχείρηση ο γιος της Μαρίας Κυριαζή - Σαμαρά και του Παναγιώτη Αναγνώστου, ο Δημήτρης Αναγνώστου, ο οποίος έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, έχει προϋπηρεσία στην «Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως - Coca Cola Company Α.Ε.».
Με αγάπη και μεράκι για την εταιρεία, ανανεώνει την εικόνα της, με νέες συσκευασίες, νέες κερδοφόρες συνεργασίες, διεύρυνση του δικτύου πωλήσεων στη Μυτιλήνη, είσοδο του προϊόντος σε νέες αγορές, συνεργασία με μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου («ΑΒ Βασιλόπουλος», «Βερόπουλος», «Ατλάντικ», «Μετρό»). Ο ίδιος ο κ. Αναγνώστου μάς λέει ότι στη δική του σκέψη κυριαρχεί η άποψη ότι πρέπει να γίνουν σίγουρα και σταθερά βήματα ανάπτυξης, ενώ πάντα έχει ως προτεραιότητά του τη διατήρηση της ποιότητας του ούζου που παράγει η επιχείρηση.

Όχι στα «άλματα»
Αν και είναι νέος άνθρωπος, δε θέλγεται από τα μεγάλα άλματα. Κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια έχει δει πώς κατέληξαν τέτοιες προσπάθειες που έγιναν από άλλες επιχειρήσεις.
Παρά το ότι ο κ. Αναγνώστου λειτουργεί έχοντας το μυαλό του οικονομολόγου, δεν παύει να αντιμετωπίζει την ποτοποιία με συναισθηματισμό. Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα, αφού εκεί πέρασε πολλά από τα παιδικά του χρόνια. Αυτό τον κάνει φανατικό υποστηρικτή του ούζου που παράγει, της ιδιαίτερης γεύσης του και των αρωματικών χαρακτηριστικών που το διακρίνουν.,
Μετά το 1997 οργανώνεται η παραγωγή (εμφιάλωση, απόσταξη) καθώς και για πρώτη φορά στα χρονικά της εταιρείας δημιουργήθηκε φυσικό Τμήμα Πωλήσεων Νότιας Ελλάδας, με διεύθυνση πωλήσεων και πωλητές-merchandisers. Επίσης, οργανώθηκε το δίκτυο διανομής-αποθήκευσης, σε συνεργασία με εταιρεία logistics στη Μάνδρα Αττικής. Για τον κ. Αναγνώστου η ανάπτυξη δικτύου πωλήσεων από την εταιρεία αποτελεί κρίσιμο ζήτημα, γιατί θέλει οι πωλητές να πιστεύουν στην ποιότητα του προϊόντος, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί όταν ένα προϊόν διατίθεται μέσα από τα μεγάλα δίκτυα πωλήσεων που αντιπροσωπεύουν μεγάλη γκάμα προϊόντων. Η θητεία του κ. Δημήτρη Αναγνώστου στην 3Ε τού έδωσε σημαντικά εφόδια για οργανώσει ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό δίκτυο πωλήσεων.
Η αναπτυξιακή πορεία της επιχείρησης φαίνεται από το ότι τη δεκαετία 1997 - 2007 πέτυχε αύξηση του όγκου των πωλήσεών της κατά 203,08%. Το 2007 το μερίδιό της στην αγορά του ούζου ήταν 1,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης που έχει εκπονήσει η ICAP για τον κλάδο.
Σήμερα, η «Ποτοποιία Σαμαρά ΑΒΕΕ» αποτελεί μία από τις καλύτερα οργανωμένες μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, αμιγώς ελληνική, πιστή στην παραδοσιακή κληρονομιά της.
Με στόχο πάντα την υπεύθυνη εξυπηρέτηση των πελατών, την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών αλκοολούχων ποτών, το σεβασμό προς τους προμηθευτές και συνεργάτες, εντατικοποιεί το πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου πωλήσεων, στοχεύει σε αύξηση των εξαγωγών, προχωρεί σε εκσυγχρονισμό της παραγωγής.
Τέλος, με σεβασμό και υπευθυνότητα στο περιβάλλον και στον καταναλωτή, προγραμματίζεται άμεσα η πιστοποίηση συστήματος διασφάλισης ποιότητας κατά το πρότυπο HACCP και ISO 22000:2005.


Το μυστικό βαρέλι στην Προύσα
Στην Προύσα της Μικράς Ασίας χάνονται η ρίζες της ποτοποιίας Σαμαρά. Στα μέσα του 19ου αιώνα ο Ευστράτιος Σαμαράς ζούσε με την οικογένειά του στην Προύσα της Μικράς Ασίας, όπου είχε μετακομίσει ο πατέρας του από την Κωνσταντινούπολη.
Ο πατέρας, Νικόλαος Σαμαράς, ασχολούνταν με το εμπόριο από τα χρόνια που ζούσε στην Πόλη, ενώ στην Προύσα ασχολήθηκε και με την παραγωγή ούζου. Οι απόγονοί του λένε πως όταν πήγαιναν από την Πόλη οι αρχοντάδες φίλοι του, αυτός τους κερνούσε πάντα από ένα ειδικό χαρμάνι ούζου, που το φύλαγε σ’ ένα βαρέλι για τέτοιες περιστάσεις.
Τα χρόνια πέρασαν, ο υιός Κώστας Σαμαράς σπούδασε νομικά, ενώ ο άλλος γιος, Στρατής Σαμαράς, έμεινε κοντά στον πατέρα του για να συνεχίσει την παράδοση της απόσταξης. Με το ανήσυχο πνεύμα του, ανέπτυξε παράλληλα με την παραγωγή ούζου, εμπόριο λαδιού και αλίπαστων με τη Μυτιλήνη και συγχρόνως αγόραζε ελαιοκτήματα στην περιοχή της Γέρας στη Λέσβο, που είναι η κύρια ελαιοπαραγωγική περιοχή του νησιού.
Σ’ ένα από τα ταξίδια του και καθώς θα πήγαινε να αγοράσει ένα κτήμα στην περιοχή «Κλωτσιά» της Γέρας, γνώρισε τη Μαριγώ. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος και αμοιβαίος. Το ίδιο βράδυ τη ζήτησε σε γάμο από τον πατέρα της, με μόνη απαίτηση προίκας το κτήμα που την πρωτογνώρισε, σαν ανάμνηση του κεραυνοβόλου έρωτά τους. Αφού παντρεύτηκαν, λοιπόν, το 1896 εγκατέστησε την ποτοποιία στον Παπάδο της Γέρας.
Από τα έξι παιδιά του, επέλεξε ο Στρατής Σαμαράς να ακολουθήσει την παράδοση της ποτοποιίας ο γιος του Νίκος, που έφερε και το όνομα του πατέρα του. Του διηγήθηκε την ιστορία του μυστικού βαρελιού της Προύσας το οποίο είχαν φέρει πίσω, και του ζήτησε να συνεχίσει να παράγει το ίδιο χαρμάνι ούζου σε μικρή ποσότητα για να κερνάει και εκείνος αποκλειστικά τους φίλους του.
Ο παππούς Στρατής δε φανταζόταν πως ένα βαρέλι ούζου και ένα ελαιόκτημα θα άλλαζαν τη ζωή του και για αυτό το ούζο θα μιλούσε όλη η Μυτιλήνη και όλη η Ελλάδα. Σήμερα, 110 χρόνια μετά από την ίδρυση της ποτοποιίας, η πέμπτη γενιά συνεχίζει, με σεβασμό στις αξίες και την παράδοση της οικογένειας, την παραγωγή ούζου. Μπορεί τα πρόσωπα και τα μέσα παραγωγής να άλλαξαν, η αγάπη όμως για το ούζο παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey