Επικουρικοί μέσω… μνημονίου

01/07/2012 - 05:56
Απ’ τις ελάχιστες διατάξεις των εφαρμοστικών νόμων του νέου μνημονίου που φαίνεται να «ευνοούν» τις νησιωτικές περιοχές, είναι αυτές που αφορούν στους επικουρικούς γιατρούς.
Ειδική ρύθμιση για περισσότερους γιατρούς, για περισσότερο καιρό στα νησιά

Απ’ τις ελάχιστες διατάξεις των εφαρμοστικών νόμων του νέου μνημονίου που φαίνεται να «ευνοούν» τις νησιωτικές περιοχές, είναι αυτές που αφορούν στους επικουρικούς γιατρούς. Για το ΕΣΥ που «πάσχει» σοβαρά σε διορισμούς γιατρών με μονιμότερες εργασιακές σχέσεις, το μνημόνιο δίνει τη δυνατότητα μόνο για τα νησιά να «χορηγηθούν» περισσότερες «ασπιρίνες»-επικουρικοί, και μάλιστα σε μεγαλύτερες δόσεις. Κι αυτό γιατί υπάρχει πρόβλεψη παράτασης της θητείας των επικουρικών μέχρι να διοριστεί νέος γιατρός.

Στο ερώτημα προς το Σπύρο Γαληνό αν θα καταψηφίσει στο σύνολό τους τις διατάξεις για την εφαρμογή του νέου μνημονίου, ο βουλευτής Λέσβου ανέφερε ότι μελετά τα σχέδια που κατατέθηκαν κι ενδεχομένως κατ’ εξαίρεση να πει «ναι» σε ό,τι λύνει θέματα για το Νομό Λέσβου. Σε αυτή την κατεύθυνση, μας ανέφερε τις προβλέψεις που υπάρχουν για τους επικουρικούς γιατρούς στο σχέδιο για τον εφαρμοστικό νόμο αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας - Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης.
Λόγω μάλιστα των γρήγορων διαδικασιών που επιβλήθηκαν για τους εφαρμοστικούς νόμους, δεν είχαν ενημερωθεί για τις συγκεκριμένες διατάξεις μέχρι χθες ούτε τα στελέχη του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ούτε και οι γιατροί τού ΕΣΥ.

«Οπωσδήποτε βοηθούν»

Η ρύθμιση που προτείνεται προς ψήφιση αναφέρει πως «για την κάλυψη επειγουσών και επιτακτικών αναγκών στις άγονες και νησιωτικές περιοχές διατίθενται στις υγειονομικές περιφέρειες επιπλέον θέσεις επικουρικού προσωπικού όλων των προβλεπόμενων ειδικοτήτων, αντίστοιχες των κενών οργανικών ή άλλων θέσεων που δεν καλύπτονται». Οι θέσεις αυτές κατανέμονται στα νοσοκομεία και στις ειδικότητες με πράξη του διοικητή της οικείας υγειονομικής περιφέρειας οποτεδήποτε μέσα στο ίδιο έτος. «Για τον ίδιο λόγο επιτρέπεται η παράταση σύμβασης επικουρικού προσωπικού έως έξι μήνες και μέχρι την κάλυψη των αναγκών από νέα πρόσληψη επικουρικού προσωπικού», συνεχίζει το ίδιο κείμενο, που προβλέπει - κι έχει ιδιαίτερη σημασία για τα νοσοκομεία που δεν μπορούν να καλύψουν τη δαπάνη - πως «στην περίπτωση αδυναμίας κάλυψης της δαπάνης μισθοδοσίας του ανωτέρω προσωπικού από τους φορείς στους οποίους διορίζονται, τη συγκεκριμένη δαπάνη αναλαμβάνει η οικεία υγειονομική περιφέρεια».

Σε επόμενη παράγραφο του ίδιου νομοσχεδίου προβλέπεται ακόμη ότι «ο χρόνος διάρκειας της σύμβασης των επικουρικών ιατρών είναι υποχρεωτικά ένα έτος και μπορεί να παρατείνεται για το ίδιο χρονικό διάστημα μόνον εφόσον η θέση επικουρικού ιατρού δεν έχει προκηρυχθεί ή έχει προκηρυχθεί εκ νέου και δεν καλυφθεί. Στην περίπτωση που η θέση επικουρικού ιατρού προκηρυχθεί και καλυφθεί, η θητεία του υπηρετούντος επικουρικού ιατρού παρατείνεται μέχρι την κάλυψη της θέσης από τον επικουρικό ιατρό που διορίζεται.».
Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Χρήστος Θεοδώρου, που ενημερώθηκε σχετικώς, ανέφερε ότι οπωσδήποτε βοηθούν τέτοιες ρυθμίσεις που παρέχουν τη δυνατότητα κάλυψης αναγκών του Νοσοκομείου σε επικουρικούς γιατρούς, εφόσον βέβαια δεν είναι εφικτή η πρόσληψή τους με άλλον τρόπο.
Μεταξύ σοβαρού και αστείου και δεδομένων των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στις εφημερίες απ’ την ένταξη του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου στη Γ΄ Ζώνη, ο κ. Θεοδώρου ευχήθηκε να μην υπάρξει καμμία απόφαση που θα εξαιρεί μαζί με την Κρήτη και τη Λέσβο απ’ τις νησιωτικές περιοχές, απαγορεύοντας έτσι στην πράξη να λυθούν προβλήματα στελέχωσης του Νοσοκομείου με επικουρικούς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey