Ιστορίες φύλλων που ταξιδεύουν…

01/07/2012 - 05:56
Μια βραδιά αφιερωμένη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν περάσει από τη Λέσβο ή εξακολουθούν να μένουν στο νησί, ήταν αυτή που διοργανώθηκε από «Τα Φώτα Απέναντι» και το «Ε».
Μια βραδιά αφιερωμένη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν περάσει από τη Λέσβο ή εξακολουθούν να μένουν στο νησί, ήταν αυτή που διοργάνωσαν το βράδυ της Κυριακής από κοινού η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Τα Φώτα Απέναντι» και το «Ε». Ο αύλειος χώρος της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο ίδιος που φιλοξένησε τα παιδιά πρόσφυγες της Μικρασίας το 1922, υποδέχτηκε πολύ κόσμο που βρέθηκε εκεί για την εκδήλωση και αντήχησε ιστορίες προσφύγων μέσα από τα τραγούδια τού CD «Ένα φύλλο ταξιδεύει».

Ήταν μια εκδήλωση συγκινητική σε πολλά σημεία της. Τους παρευρισκομένους καλωσόρισαν ο πρόεδρος της εταιρείας «Τα Φώτα Απέναντι», Κώστας Κουνέλλης, και ο διευθυντής του «Ε», Μανόλης Μανώλας. Συνδέοντας την εκδήλωση με την ιστορία του νησιού, ο τελευταίος θύμισε την άφιξη των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας στη Λέσβο και την «εξαγωγή» μεταναστών από το νησί προς όλα τα μέρη της Γης, στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. «Τώρα, δεχόμαστε και πάλι πρόσφυγες από τα απέναντι παράλια, που ζουν εδώ με τα παιδιά τους. Η σημερινή εκδήλωση είναι ένα αφιέρωμα σ’ αυτούς», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας παράλληλα το πώς ξεκίνησε η συνεργασία με «Τα Φώτα Απέναντι».


Οι στιχουργοί Πάνος Σταθόγιαννης και Ντέπυ Χατζηκαμπάνη...

«Η προσφυγιά δεν αποτελεί επιλογή»
Ως κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς, η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνιολογίας Σεβαστή Τρουμπέτα αναφέρθηκε στο νομικό πλαίσιο για τους πρόσφυγες, στο πώς αυτό ξεκίνησε ως «ευρωκεντρικό» και επεκτάθηκε μετά τη δεκαετία τού ‘60. Μίλησε για τη Συμφωνία της Γενεύης και το ρόλο της Ύπατης Αρμοστείας, αναφέροντας αριθμητικά στοιχεία της τελευταίας σε σχέση με τις χώρες προέλευσης και προορισμού των προσφύγων ανά τον κόσμο. «Η προσφυγιά δεν αποτελεί επιλογή για κανέναν. Θα μπορούσε να αφορά τον καθένα από εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ούτε οι Μικρασιάτες, ούτε οι Βόσνιοι, ούτε οι Αλβανοί, δε θα μπορούσαν να φανταστούν ότι θα γίνονταν πρόσφυγες…»
Ήταν εμφανής η χαρά του τέως δημάρχου Ευεργέτουλα Μιχάλη Πολυπαθέλλη, πρωτεργάτη στις «Συναντήσεις ενάντια στο Ρατσισμό και την Ξενοφοβία», που τόνισε το μεράκι, την επιμονή και την αυτοπεποίθηση όλα αυτά τα χρόνια των μελών του συγκροτήματος που ξεκίνησε ως «Πολυπολιτισμική Ορχήστρα Δήμου Ευεργέτουλα».


...και ο πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, Καπλάνης Ιωσηφίδης, μίλησαν για τη συμβολή τους στο CD (αριστερά). Ο Μοχάμεντ Ναΐμ... (δεξιά)


Για την προσφυγιά και τη δική τους συμβολή στη δουλειά που παρουσιαζόταν μίλησαν οι στιχουργοί τού CD «Ένα φύλλο ταξιδεύει», Πάνος Σταθόγιαννης και Ντέπυ Χατζηκαμπάνη, και ο πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, Καπλάνης Ιωσηφίδης. «Μόνο μέσα από την κυκλοφορία του με την εφημερίδα “Ε”, ο δίσκος έχει ήδη γίνει χρυσός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθόγιαννης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την προσπάθεια που κάνουν εδώ και χρόνια τα μέλη του συγκροτήματος. Ο κ. Ιωσηφίδης μίλησε για τους πρόσφυγες και για τη συνεργασία του με το Μάκη Ψαραδέλλη και το Μάριο Λέλεκα, συγχαίροντας παράλληλα το «Ε» για την πρωτοβουλία του να προωθήσει τη δουλειά τους. Απόλυτη ησυχία επικράτησε στο κοινό όταν η Ντέπυ Χατζηκαμπάνη αφηγήθηκε την ιστορία του φύλλου που ταξιδεύει…


...και οι μικρές Άντζελα και Ιρένα Χόντζα είπαν τις δικές τους ιστορίες

Μουσικές αφηγήσεις
Το δεύτερο κομμάτι της εκδήλωσης-αφιερώματος ήταν κατ’ εξοχήν μουσικό. Η ορχήστρα και η «μικρή» χορωδία του σχήματος «Τα Φώτα Απέναντι», αλλά και η Χορωδία της Παναγιούδας, παρουσίασαν όλα τα τραγούδια τού CD «Ένα φύλλο ταξιδεύει», καθώς και αυτά που δεν είχαν προλάβει να συμπεριληφθούν στην παραγωγή του. Μέσα από τις ιστορίες τους, ζωντάνευαν πρόσωπα γνωστά σε αρκετούς από τους παρευρισκομένους, καθώς και άλλοι μετανάστες ή πρόσφυγες που έχουν περάσει από το νησί.
Συγκινητικές ήταν η ομιλίες του πρόσφυγα από το Αφγανιστάν Μοχάμεντ Ναΐμ, καθώς και των μικρών κοριτσιών, παιδιών μεταναστών από την Αλβανία, Άντζελας και Ιρένα Χόντζα. Ο Μοχάμεντ Ναΐμ αναφέρθηκε στη δική του ιστορία, στο τι τον έκανε να περάσει τα σύνορα και πώς βιώνει τη ζωή στη Λέσβο, ενώ στη συνέχεια διάβασε, συνοδεία μουσικής υπόκρουσης, ένα ποίημά του στη μητρική του γλώσσα. «Κανένας πρόσφυγας δε θέλει να τον λυπάστε, αλλά να τον καταλάβετε. Αναγκαστήκαμε να φύγουμε από τη χώρα όπου γεννηθήκαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το ποίημά του με τίτλο «Αφήνοντας τη γη μας πίσω», που έχει περιληφθεί στο CD, διάβασε και ο πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, Καπλάνης Ιωσηφίδης. Η εκδήλωση έληξε με τη συγκινητική ερμηνεία του τραγουδιού «Τάνια» από το Μάκη Ψαραδέλλη, ενώ το συγκρότημα καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey