Ελάχιστα περιστατικά στη Μυτιλήνη

01/07/2012 - 05:56
Έντονα αυξητικές τάσεις παρουσιάζει ο αριθμός των ατόμων στην Ελλάδα που μολύνονται με τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS. Στη Μυτιλήνη, ωστόσο, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν οι ειδικοί, τα περιστατικά HIV οροθετικών ατόμων, είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Έντονα αυξητικές τάσεις παρουσιάζει ο αριθμός των ατόμων στην Ελλάδα που μολύνονται με τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS, σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες και στατιστικά στοιχεία. Στη Μυτιλήνη, ωστόσο, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν όσοι ειδικοί εμπλέκονται στο θέμα αυτό, τα περιστατικά HIV οροθετικών ατόμων, είναι εξαιρετικά περιορισμένα, ενώ η εικόνα που παρουσιάζουν οι κάτοικοι όσον αφορά την ευαισθητοποίησή τους -κάτι στο οποίο στοχεύει και η σημερινή καμπάνια ενημέρωσης που θα πραγματοποιηθεί στο καφέ «Envy» από τη ΜΚΟ «Praxis»- φαίνεται ενθαρρυντικά θετική.

«Δεν έχουμε κάποια έξαρση των HIV οροθετικών στη Μυτιλήνη. Οι αριθμοί ακολουθούν την κατανομή της υπόλοιπης χώρας και βρίσκονται, ίσως και σε χαμηλότερα επίπεδα», διαβεβαιώνει ο Ανιτσάκης Χαράλαμπος, παθολόγος στο Βοστάνειο Νοσοκομείο, ειδικός σε θέματα λοιμώξεων.
Το ίδιο υποστηρίζει και ο διευθυντής του ΙΚΑ Μυτιλήνης, Παναγιώτης Βαμβουρέλλης. Παρόλο που στο ΙΚΑ πηγαίνουν κυρίως όσοι ήδη νοσούν, προκειμένου να γράψουν φάρμακα και σπάνια ανακαλύπτεται κάποιο περιστατικό μέσω εξετάσεων, η εικόνα που υπάρχει, είναι αυτή του σταθερού και μικρού αριθμού.

Σε γιατρούς εκτός νησιού
Σύμφωνα με τον κ. Ανιτσάκη, δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα στοιχεία για το νομό Λέσβου, καθώς τα περισσότερα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό, πηγαίνουν, στη συνέχεια, εκτός νησιού για τη σχετική θεραπεία. «Στο “Βοστάνειο” γνωματεύουμε, στη συνέχεια παραπέμπουμε τα άτομα που είναι θετικά στον ιό σε ειδικούς γιατρούς εκτός νησιού και εμείς αναλαμβάνουμε την παρακολούθηση της αγωγής τους».
«Υπάρχουν πολύ λίγα περιστατικά στο νησί, τα οποία και παρακολουθούνται», συνεχίζει ο παθολόγος. Πρόκειται για νέα άτομα, ηλικίας μέχρι και 40 ετών. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιος θάνατος από τον ίδιο τον ιό, αλλά από επιπλοκές και λοιμώξεις. Εξάλλου, εφόσον ακολουθείται αγωγή σε μακροχρόνιο επίπεδο, οι ασθενείς πάνε μια χαρά».
Όπως ο ίδιος τονίζει τα φάρμακα που δίνονται -τρία με τέσσερα καθημερινά- είναι αποτελεσματικά και καλά ανεκτά, αρκεί να ακολουθείται κατά γράμμα και καθημερινά η αγωγή, αφού εάν χαθεί έστω και μια δόση, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τη μετέπειτα εξέλιξη του ιού.

Μέσω της αιμοδοσίας
Όπως λέει ο κ. Ανιτσάκης, κάποιοι πληροφορούνται ότι έχουν τον ιό πηγαίνοντας να δώσουν αίμα, αφού η σχετική διαδικασία των ειδικών εξετάσεων (screening), γίνεται μέσω της αιμοδοσίας.
«Δεν είναι καθόλου συχνά τα περιστατικά φέτος, για παράδειγμα, είχαμε μόνο ένα περιστατικό», υποστηρίζει και η υπεύθυνη γιατρός του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Ευφροσύνη Τσιρώνη. «Είναι πολύ δύσκολο να ανακοινώνουμε σε κάποιον ότι βγήκε θετικός στον ιό, γίνεται πάντα παρουσία ψυχολόγου, γιατί δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσει ο κάθε αιμοδότης» λέει. Η ίδια, πάντως τονίζει ότι, καθώς μέσω του μοριακού ελέγχου που πραγματοποιούν, ο ιός μπορεί να εντοπισθεί το νωρίτερο μετά από 10-11 μέρες, είναι καλό να αποφεύγει κάποιος να δώσει αίμα πριν περάσει ένα ασφαλές διάστημα από σεξουαλική επαφή που είχε χωρίς προφύλαξη.

Καμπάνια ενημέρωσης από την «Praxis»
Στα πλαίσια της σημερινής μέρας, η ΜΚΟ «Praxis» οργανώνει σήμερα και στη Μυτιλήνη -όπως και σε πανελλαδικό επίπεδο- καμπάνια ενημέρωσης για το AIDS.
Από τις 7.30 το απόγευμα και για όσο χρειαστεί, 14 κοινωνικοί επιστήμονες-μέλη της Οργάνωσης, θα βρίσκονται στο χώρο του καφέ «Envy», στην προκυμαία της Μυτιλήνης, για να διανείμουν στον κόσμο -ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου- τα σχετικά «πορτοφολάκια», με ενημερωτικό υλικό και προφυλακτικά.
Μάλιστα, της δράσης αυτής, θα προηγηθεί αφισοκόλληση σε κεντρικά μαγαζιά της πόλης, με αφίσες που θα ενημερώνουν για τα σημεία που ο καθένας μπορεί να βρει βοήθεια, και οι οποίες αποτελούν κομμάτι της πανελλαδικής καμπάνιας της οργάνωσης, με φωτογραφίες γνωστών καλλιτεχνών.
«Ενημερώνουμε τον κόσμο κάθε μέρα του χρόνου, σήμερα το κάνουμε ακόμη πιο έντονα, πιο δημόσια και πιο δυνατά», λέει ο Τσουκαρέλλης Παναγιώτης, υπεύθυνος της «Praxis» στη Μυτιλήνη. «Η ίδια δράση πέρυσι είχε καταπληκτική ανταπόκριση, πέρασαν πάνω από 2.000 άτομα και έκαναν ερωτήσεις, όχι μόνο νεαρής, αλλά και μέσης ηλικίας. Πιστεύω πως είναι ένα θέμα που δεν αφήνει αδιάφορους ή αμέτοχους τους κατοίκους της πόλης, που κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι πάνω σε αυτό».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey