Τι λένε οι «φιλοξενούμενοι» στο Ηot-spot

Παραμένουν δύσκολες οι συνθήκες στη Μόρια [vid]

25/03/2017 - 17:31 Ενημερώθηκε 25/03/2017 - 21:01

«Είμαστε σε μια φυλακή και θέλουμε να φύγουμε. Οι οικογένειές μας έχουν μείνει πίσω, στην πατρίδα μας έχουμε πόλεμο, δεν αντέχουμε άλλο να περιμένουμε μήνες για μία απόφαση» λέει ο Χαμίντ στο «Ε».

Τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που μένουν στη Μόρια, κατέγραψε ο φακός του «Ε», έξω από το Κέντρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διπλανός χώρος του στρατοπέδου, που παλιά λειτουργούσε ανοιχτά μια ΜΚΟ, είναι πάλι ανοιχτός και προσβάσιμος και έχουν στηθεί μεγάλες σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

«Κι εμείς που είμαστε από την Τυνησία και την Αλγερία, μπορεί να μην έχουμε πόλεμο, αλλά έχουμε τεράστιο πρόβλημα ανεργίας και φτώχειας. Κανείς δεν μπορεί να βρει δουλειά, μόνο αν έχεις χρήματα μπορείς να ζήσεις», εξηγεί από την πλευρά του, ο 24χρονος Μπαχτέρ από την Τυνησία, που βρίσκεται από το Νοέμβριο στη Μόρια.

Πώς τους φαίνονται οι διαδικασίες ανακατάταξης και η τοποθέτηση οικίσκων στο Κέντρο, μετά τα μέτρα που ελήφθησαν από την κακοκαιρία, το χιονιά και τους τρεις νεκρούς τον περασμένο Ιανουάριο;

«Καλές ή κακές, σε σκηνές μένουμε. Μόνο όσοι μένουν σε οικίσκους, που είναι λίγοι, έχουν θέρμανση, οι υπόλοιποι κρυώνουμε, ειδικά τα βράδια. Το θέμα όμως είναι να φύγουμε, να μη μείνουμε στη Μυτιλήνη», τονίζει ο ίδιος.

Από τη Μαλαισία, ο 25χρονος Αχρίρ λέει: «Υπάρχει κόσμος που βρίσκεται μέσα στη Μόρια εδώ και πέντε μήνες. Με τις αλλαγές που έκαναν, καμία βελτίωση δεν είδαμε. Ηλεκτρισμός δεν λειτουργεί, οι οικίσκοι χρησιμοποιούνται για τις υπηρεσίες, όχι για μας που παγώνουμε, περιμένοντας να περάσουμε από συνέντευξη». Ο 22χρονος Εντίτ παρεμβαίνει: «Πρέπει να μπείτε μέσα για να δείτε τι συμβαίνει. Στα κοντέινερ είναι μόνο γραφεία, όχι εμείς. Εδώ υποφέρουμε και μας φέρονται σαν να είμαστε ζώα».

 

Οι συνθήκες διαμονής

«Το φαγητό είναι χάλια, κάθε μέρα ρύζι, μόνο μια φορά την εβδομάδα κοτόπουλο κι όλες τις υπόλοιπες μέρες, από το πρωί έως το βράδυ, τρώμε ρύζι. Και το πρόβλημα είναι χειρότερο για κάποιους με ειδικές παθήσεις, όπως π.χ. διαβητικοί ή έγκυες που δεν λαμβάνουν τις κατάλληλες μερίδες και καλή ποιότητα φαγητού», τονίζει ο Ζούκρι. «Δεν έχουμε νερό για να κάνουμε μπάνιο, αλλά παίρνουμε με τους κουβάδες, κι αν δεν έχει ήλιο, το νερό είναι παγωμένο» προσθέτει ο Εντίτ από το Κονγκό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey