Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Κώστας Κατσαρός μιλάει εφ’ όλης της ύλης στο «Ε»

«Έχουμε μεγαλώσει τις απαιτήσεις του δήμου και αυτό φαίνεται…»[VID]

31/01/2018 - 09:29 Ενημερώθηκε 01/02/2018 - 14:00

Ένα από τα βασικότερα στελέχη της δημοτικής αρχής, ο αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαρός, μιλάει στο «Ε» ανοιχτά για όλα τα βασικά θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα του δήμου και προχωρά σε μια δημόσια αποτίμηση των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής στα τέσσερα περίπου χρόνια της θητείας της. «Στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι με την αυτοδιοίκηση είναι η πρώτη φορά που βλέπω τόσες πολλές εντάξεις έργων» λέει χωρίς να φοβάται τις συγκρίσεις και παραδέχεται ότι η αρνητική συγκυρία του προσφυγικού έφερε τον δήμο σε θέση ισχύος σε ό,τι αφορά τις διαχρονικές του διεκδικήσεις από τα μεγάλα κέντρα αποφάσεων. Επιβεβαίωσε, αν και «διπλωματικά», ότι η συνεργασία δήμου - Περιφέρειας θα μπορούσε να είναι καλύτερη, μίλησε για τον πήχη που ανέβηκε ψηλά μετά τις τελευταίες εξαγγελίες και του δημάρχου και αποκάλυψε πως θα είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες εκλογές και μάλιστα στο πλευρό του Σπύρου Γαληνού. Ο Κώστας Κατσαρός μέσα από μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που μπορείτε να δείτε και στο «Etv» στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση emprosnet.gr, παρουσιάζει αναλυτικά τον σχεδιασμό που έγινε, που υλοποιήθηκε ή εκτελείται σήμερα και αυτά που λέει θα συζητηθούν.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΜΑΡΙΝΟ ΟΡΦΑΝΟ

 

Το 2018 θα είναι η πιο παραγωγική χρονιά της θητείας σας, δήλωσε ο δήμαρχος στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, βάζοντας ψηλά τον πήχη. Ο στόχος είναι η δημοπράτηση δεκάδων έργων πνοής και η ενεργοποίηση άλλων που για χρόνια είναι βαλτωμένα…

«Ο δήμαρχος όντως δήλωσε ευθαρσώς πως το 2018 θα είναι η χρονιά που θα αρχίσει να φαίνεται το έργο της δημοτικής αρχής. Αυτό προκύπτει μέσα από μια συστηματική δουλειά των τελευταίων χρόνων που έχει γίνει, παρόλο που περάσαμε δύσκολα. Και τα δύσκολα που περάσαμε είναι γνωστά: το προσφυγικό, ο σεισμός, τα πλημμυρικά φαινόμενα μέχρι και τα χιόνια που μας πήγαν πίσω. Παρ’ όλα αυτά ο σχεδιασμός ο αρχικός που είχαμε βάλει από το 2015 δεν σταμάτησε ποτέ και τώρα το 2018 και βεβαίως το 2019 θα είναι πράγματι πιστεύουμε οι χρονιές που θα αναδείξουν το έργο το οποίο ξεκινήσαμε από την αρχή της θητείας μας. Ο σχεδιασμός αυτός ήταν σίγουρα το κολυμβητήριο, η βασική εξαγγελία του Σπύρου Γαληνού. Ένα κολυμβητήριο που έκλεισε το 2011 και εμείς το φέραμε ξανά στο προσκήνιο το 2015, δουλέψαμε την περίπτωσή του μέσα σε δύο χρόνια και τον Σεπτέμβρη του 2017 καταθέσαμε μια πλήρη μελέτη στη ΓΓ Αθλητισμού περιμένοντας πια τη χρηματοδότηση. Το κολυμβητήριο λοιπόν είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα επιδιώξουμε μέσα στο 2018 να δημοπρατήσουμε, αν και εκκρεμεί ακόμα η χρηματοδότηση. Υπήρχε και υπάρχει όμως ένας γενικός σχεδιασμός για το νησί της Λέσβου. Θα πρέπει να πούμε για το λιμάνι Σιγρίου, που με συνεχείς παρεμβάσεις του δημάρχου ξαναξεκίνησε, για να δημιουργηθεί μια δεύτερη μεγάλη είσοδος στο νησί μας και να αξιοποιηθούν το βόρειο και δυτικό νησί.

Με τον ίδιο τρόπο και τις πολλές επαφές του δημάρχου, υπήρξε εξέλιξη και με το master plan του λιμανιού, που το βγάλαμε από τα συρτάρια και έχει κατατεθεί πια στο Υπουργείο Υποδομών για να προχωρήσει κι αυτό. Από την άλλη μεριά, είναι και ο δρόμος Καλλονής - Σιγρίου που μετά πάλι από συνεχείς μας πιέσεις, αν και δεν είναι έργο της αρμοδιότητάς μας, θα ξεκινήσει όπως μας είπαν άμεσα, αφού δόθηκαν τα επιπλέον χρήματα που απαιτούνται. Μην ξεχνάμε και την πύλη εισόδου στο Πλωμάρι που είναι σε καλό δρόμο, για να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και στο νότιο νησί.

Όλα αυτά που λέω όμως, είναι αυτός ο σχεδιασμός που προανέφερα που δεν ξεκίνησε χθες για την ανάπτυξη του νησιού, αλλά έχει ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα της θητείας μας. Και βεβαίως μέσα σε όλα αυτά, στο 2018 θα φανούν και οι παρεμβάσεις στα πλαίσια του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης. Αφού θα ξεκινήσουμε το Πάρκο της Αγίας Ειρήνης, που θα δημοπρατηθεί τους επόμενους μήνες και σε συνεργασία με την Αρχαιολογία, με την οποία έχουμε άψογη συνεργασία και πρέπει να ευχαριστήσω δημόσια και τον κ. Τριανταφυλλίδη γι’ αυτό, είμαστε πανέτοιμοι και για τα Τσαμάκια. Ένα έργο που πλησιάζει τα 4 εκ. ευρώ, όπου θα αναπλαστεί όλη η περιοχή. Το 2018 θα δημοπρατήσουμε και το τρίτο έργο της ΒΑΑ και θα φτιάξουμε και την κόμβο, την λεγόμενη είσοδο της πόλης από τον Πύργο Γιαννέλλη ως τη Σουράδα για να ασχοληθούμε πια, με προοπτική το 2019, με την ολοκλήρωση του ποδηλατόδρομου Σουράδα - Νεάπολη. Ένα έργο που το ξεκολλήσαμε μετά από 20 χρόνια όπου δεν έπαιρνε έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Και κλείνοντας με τη ΒΑΑ, να πούμε και για τα Πράσινα σημεία, τους υπόγειους κάδους. Που είναι και αυτά για να προχωρούν μέσα στο 2019».

 

Μέσα σε όλα αυτά προέκυψαν και έκτακτες ευκαιρίες όπως του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος. Είστε ικανοποιημένοι από αυτό που δείχνει να παίρνετε μέχρι στιγμής;

«Το Ειδικό Αναπτυξιακό ξεκίνησε με τυμπανοκρουσίες, αλλά τελικά μας απέφερε μόνο μία ένταξη. Το σχολικό συγκρότημα ως γνωστόν της Ακαδημίας, προϋπολογισμού 2,6 εκ. ευρώ. Η διαβεβαίωση που έχουμε όμως είναι ότι θα μας εντάξουν κι άλλα έργα γιατί έχουμε καταθέσει μία πρόταση για δέκα έργα. Δεν είναι όμως μόνο το Ειδικό Αναπτυξιακό. Ό,τι πρόγραμμα κι αν ανοίγει, εμείς καταθέτουμε προτάσεις. Χαρακτηριστικά να σας πω ότι έχουμε καταθέσει προτάσεις 62 εκ. ευρώ, εντάξαμε μέχρι στιγμής 20 εκ., απορρίφθηκαν 29 εκ. και μένει υπόλοιπο που περιμένουμε απαντήσεις, προτάσεων ύψους 12 εκ. ευρώ. Όλο αυτό πρέπει να πω ότι είναι πρωτόγνωρο για το νησί. Εγώ που ασχολούμαι με την αυτοδιοίκηση από το 1999 θεωρώ πως είναι πρώτη φορά που ο δήμος Μυτιλήνης και οι άλλοι 12 παλαιοί ή ο Λέσβου σήμερα, έχει εντάξει τόσο μεγάλο ύψος έργων σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Οι πηγές χρηματοδότησης πια, γνωρίζετε ότι είναι μόνο τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Οι δήμοι δεν έχουν πια δικά τους λεφτά, ούτε υπάρχει η δυνατότητα να πάρουμε χρήματα από Υπουργεία όπως μπορούσαν και εξασφάλιζαν παλαιότερα οι δήμαρχοι.

Οι δήμοι γνωρίζουμε όλοι ότι συντηρούνται πια από τα λεφτά των δημοτών και έχουν μικρές αναπτυξιακές δυνατότητες. Επάνω σε αυτή τη θλιβερή βέβαια διαπίστωση, αποδεικνύεται διορατικό το ότι ο Σπύρος Γαληνός υποσχέθηκε και τελικά δημιούργησε για πρώτη φορά στα χρονικά αντιδημαρχία για ευρωπαϊκά προγράμματα. Και τον ευχαριστώ που με τοποθέτησε εκεί από την αρχή της θητείας μας. Πιστεύω εγώ και οι συνεργάτες μου ότι ανταποκριθήκαμε ικανοποιητικά».

 

Όλα αυτά βέβαια, είναι ευοίωνα ειδικά ως προς τον στόχο να γίνουν έργα, όμως προκύπτει και το εύλογο ερώτημα. Μπορείτε να τα τρέξετε όλα αυτά ταυτόχρονα; Η Τεχνική Υπηρεσία μπορεί να ανταποκριθεί σε τόσο υψηλές απαιτήσεις;

«Κάνουμε τακτικές συναντήσεις και σας διαβεβαιώνω ότι η τωρινή κατάσταση είναι κάτι πρωτόγνωρο και για τις υπηρεσίες του δήμου. Κάποιες φορές αυτή η πίεση η καθημερινή, το τρέξιμο να προλάβουμε ημερομηνίες, κάποιες φορές προκαλούν δυσκολίες. Και δεν είναι μόνο η Τεχνική αλλά και η Οικονομική υπηρεσία, όλες οι οκτώ διευθύνσεις του δήμου. Τους έχουμε φορτώσει πολύ και σίγουρα δυσκολεύονται. Από την άλλη βέβαια είναι μια πρόκληση και γι’ αυτούς και γι’ εμάς να προλάβουμε να δημοπρατήσουμε, να παραγάγουμε δηλαδή έργο. Πρέπει να τους ευχαριστήσουμε δημόσια γιατί και εκείνοι στη σημερινή συγκυρία, υπερβάλλουν εαυτούς. Να σας πω και κάτι άλλο. Υπήρχε μια λογική από παλιά και στον δήμο, μιας καθημερινότητας με μικρό στόχο. Εμείς τώρα αυτόν τον στόχο τον έχουμε ανεβάσει πολύ και προσπαθούμε να αλλάξουμε την παλιά νοοτροπία και νομίζω ότι αποδίδουν οι υπηρεσίες στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Έχουν καταλάβει ότι οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες και η σημερινή συγκυρία είναι κομβική».

 

Λέγοντάς τα βέβαια όλα αυτά δημόσια, ανοιχτά, ανεβαίνει αυτόματα και ο πήχης των προσδοκιών όλων μας. Δεν σας φοβίζει μην περάσετε τελικά από κάτω;

«Δεν σας κρύβω πως ναι. Όταν βγαίνουμε και εξαγγέλλουμε, καταθέτουμε προτάσεις και διεκδικούμε, δεν σας κρύβω ότι το φοβάμαι ως προς το αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε κάτι διαφορετικό από το να δουλεύουμε καθημερινά σκληρά για να τα καταφέρουμε».

 

«Το κολυμβητήριο θα γίνει»

 

 

Να δούμε και το κολυμβητήριο λίγο ξεχωριστά; Η χρηματοδότηση που είναι;

«Εμείς καταφέραμε στα δύο χρόνια από τότε που εξαγγέλθηκε να το ωριμάσουμε, να το μελετήσουμε και να επιλέξουμε τη θέση του. Είναι εφικτό να δημοπρατηθεί το 2018. Η χρηματοδότηση πιστεύω ότι είναι τυπικό θέμα να δοθεί. Αν δεν δοθεί, θα είναι μεγάλο φάουλ Δε νομίζω όμως ότι πρέπει να ανησυχούμε. Από εκεί και έπειτα δεν περιμένουμε όμως απλά τη χρηματοδότηση. Συνεχίζουμε και ειδικά ο Νίκος Καρασάββας με τις υπηρεσίες να δουλεύουμε καθημερινά. Πήραμε την έγκριση από τη Αρχαιολογία, υπάρχουν ακόμα κάποιες εγκρίσεις που πρέπει να πάρουμε γιατί στα Θέρμα υπάρχουν ιαματικά νερά που απαιτούν μια ειδική ακόμα έγκριση. Πιστεύω όμως πως μετά το καλοκαίρι θα είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε».

 

Για την παραλία της Ερεσού;

«Η υπόθεση της παραλίας της Ερεσού ξεκίνησε και αυτή από το καλοκαίρι του 2015. Είχαμε συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και για έναν ολόκληρο χρόνο όταν με υποβρύχιες κάμερες καταγράφτηκε η πορεία των ρευμάτων. Μετά την καταγραφή πήγαμε με αυτά τα στοιχεία στον κ. Καραμπά για την Ακτομηχανική μελέτη. Ακολούθως στο Υπουργείο Υποδομών και είμαστε πια στην ευχάριστη θέση να έχουμε στη διάθεσή μας τα χρήματα 2,5 εκ. ευρώ, όπως μας το ανακοίνωσαν με κάθε επισημότητα.

Οι 200.000 ευρώ εξ αυτών θα χρησιμοποιηθούν για το προσωρινό μέτρο μεταφοράς άμμου από μέσα προς την παραλία για να αρθεί η διάβρωσή της για δύο με τρία χρόνια, μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη για την κατασκευή του έργου από το Υπουργείο. Μιλήσαμε ήδη με εταιρείες που κάνουν αυτές τις εργασίες και πιστεύω -γιατί και αυτό είναι πρωτόγνωρο ως αντικείμενο- ότι είναι πια θέμα εγκρίσεων το πόσο γρήγορα θα ξεκινήσουμε. Θέλουμε εγκρίσεις από το ΓΕΝ, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, την Κτηματική αλλά θα πιέσουμε προς όλες στις κατευθύνσεις για να ξεκινήσουμε το ταχύτερο δυνατόν».

 

 

Σημαντικές παρεμβάσεις σε σχολεία

 

 

Το υπερηφανεύεστε συχνά ότι καταφέρατε μετά από χρόνια να κινήστε διαδικασίες για παρεμβάσεις ακόμα και για έργα για τις σχολικές υποδομές. Έπρεπε να γίνει σεισμός για να γίνει κάτι τέτοιο;

«Έχουν πράγματι να πέσουν πολλά χρόνια χρήματα στα σχολεία της Λέσβου. Πιστεύω ότι για πρώτη φορά είδε ο κόσμος, οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί δηλαδή, τόσες σημαντικές παρεμβάσεις. Το 2017 και λόγω της έκτακτης κατάστασης βέβαια του σεισμού, φτιάξαμε 44 σχολεία, κάνοντας μικρές παρεμβάσεις αλλά σημαντικές. Δηλαδή βλέπουν πια οι μαθητές τις τάξεις τους βαμμένες και να μην μπάζουν νερά τα κεραμίδια. Θα πει κάποιος εξαιτίας του σεισμού έγιναν, αλλά είναι γεγονός πως προχωρήσαμε και παραπάνω σε συνεργασία με τον Π. Κατσαβέλλη, αφού άνοιξαν εντωμεταξύ και προγράμματα για τα σχολεία. Εμείς μπουκώσαμε θα έλεγα τα προγράμματα αυτά και ενδεικτικά το 6ο δημοτικό με 1,7 εκ. ευρώ προϋπολογισμό έχει ξεκινήσει, τα Υφαντήρια θα δημοπρατηθούν στις 16 του Φλεβάρη, έχουμε πάρει την ένταξη της πρώην Ακαδημίας από το Ειδικό Αναπτυξιακό, αλλά και για τέσσερα νηπιαγωγεία. Μιλάμε για κατασκευή εκ του μηδενός που ξεκινά μέσα στο 2018. Στην Άγρα, στην Αρίσβη, στην Πέτρα και στους Ταξιάρχες θα έχουμε καινούρια νηπιαγωγεία. Έχουμε μπει πάλι σε πρόγραμμα με τη μεθόδευση και οργάνωση της αρμοδίας αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας Αναστασίας Αντωνέλλη και θα δημοπρατήσουμε το 2018 τον “Τραγάκειο” παιδικό σταθμό Πλωμαρίου και κάνουμε τον πρώτο βρεφονηπιακό Μυτιλήνης. Μιλάμε για γενναίες παρεμβάσεις».

 

Και έχουμε και θετική εξέλιξη για το Μουσικό και Ειδικό Σχολείο;

«Το Μουσικό είναι μια αμαρτία ετών. Η αρχική πρόβλεψή μας ήταν για το “Κατσάνειο”, όπου προχωρήσαμε στην αγορά του, αλλά με τα παλιά δεδομένα του σχολείου. Δηλαδή για 100 μαθητές, ενώ αυτή τη στιγμή έχει 150 και συνεχώς αυξάνονται. Είδαμε πως οι όροι δόμησης δεν μας επέτρεπαν κάτι μεγαλύτερο στο ακίνητο αυτό που αγοράσαμε και κάποιοι μας κατηγόρησαν έως και μας λοιδόρησαν. Δεν μένουμε όμως στο τι λένε. Το 2018 θα έχουμε τη μελέτη για να μην καταρρεύσει καταρχήν το κτήριο και θα προχωρήσουμε εκεί στην ανέγερση δύο νηπιαγωγείων ή βρεφονηπιακών σταθμών. Επιστρέφοντας στο Μουσικό, έχουμε εξασφαλίσει μελέτη από τις “Κτηριακές Υποδομές” μέσω παρέμβασης του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Δέδε και έχουμε ήδη βάλει ποσό στον προϋπολογισμό μας για την αγορά οικοπέδου στη Βαρειά. Το ίδιο έχουμε κάνει και για το Ειδικό Σχολείο στους Πύργους Θερμής και ευελπιστούμε ότι θα μας έχει παραδοθεί η μελέτη το 2018 για να ψάχνουμε πια για χρηματοδότηση το 2019».

 

Συνεργασία με κυβέρνηση και Περιφέρεια

 

 

Δεν μπορούμε να μην ρωτήσουμε για το επίπεδο της συνεργασίας σας με την Περιφέρεια. Είστε ευχαριστημένος;

«Έχετε ακούσει για συνεργασία της Περιφέρειας με κάποιον δήμο ή παλαιότερα της νομαρχίας με δήμους; Εγώ έχω να ακούσω πολλά χρόνια κάτι τέτοιο. Σήμερα έχουμε όμως συνεργασία. Η δημοτική μας αρχή διεκδικεί πόρους και από την περιφέρεια και από την κυβέρνηση και απόδειξη είναι και το γήπεδο Πολιχνίτου που θα υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια και το κλειστό Γυμναστήριο στην Καλλονή που έρχεται έπειτα από δική μας πρόταση. Δεν ήρθε βέβαια η Περιφέρεια ποτέ να μας πει ελάτε. Εμείς διεκδικήσαμε. Η περιφέρεια γνωρίζετε καλά ότι χρηματοδοτείται με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να παίξει τον δικό της ρόλο. Μπορεί; Δεν ξέρω. Εμείς πάντως διεκδικούμε ό,τι μπορούμε από αυτή… Αυτά τα χρήματα που διαθέτει είναι για τον πολίτη της Λέσβου και τα διεκδικούμε. Έχουν πράγματι ακουστεί πολλά για τις σχέσεις δημοτικής και περιφερειακής αρχής ή του δημάρχου και της περιφερειάρχη. Αυτό που μπορώ να σας πω όμως ότι ισχύει είναι ότι εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με καμία περιφέρεια, με καμία κα Καλογήρου».

 

Κατ’ αντιστοιχία με την κυβέρνηση ή τα τοπικά κυβερνητικά στελέχη, η σχέση σας ποια είναι;

«Θα ξεκινήσω ως εξής. Το θετικό στο αρνητικό του προσφυγικού, που όλοι λέμε σήμερα, θα πω σε ό,τι μας αφορά, ήταν ακριβώς αυτό το αρνητικό brand name που αποκτήσαμε σαν νησί σε όλα τα επίπεδο. Η κυβέρνηση επειδή είδε ότι ταλαιπωρηθήκαμε πολύ, προσπαθεί όντως να μας βοηθήσει και το διαπιστώνουμε σε κάθε επικοινωνία ή συνάντηση μαζί τους. Άρα η συνεργασία μας εκ των πραγμάτων είναι καλή. Μέχρι στιγμής βέβαια έχουμε κυρίως εξαγγελίες και υστερούμε λίγο στην πράξη. Ευελπιστούμε όμως στο επόμενο διάστημα να γίνουν όλα πράξη. Υπάρχει πάντως διάθεση από την κυβέρνηση να δώσει χρήματα στον δήμο Λέσβου, αυτό το καταθέτω. Και κλείνοντας θα πω ότι εμείς συνεργαζόμαστε καλά με όλους, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την κυβέρνηση και με οποιαδήποτε κυβέρνηση, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης. Να διεκδικεί το καλύτερο που μπορεί απ’ όπου μπορεί». 

 

Το προσφυγικό και ο «Καλλικράτης»

 

Είπατε για προσφυγικό και τελευταία βλέπουμε την κουβέντα να πηγαίνει αποκλειστικά στα έργα και τους στόχους που έχετε. Είναι μια συνειδητή επιλογή σας να ξεφύγετε σαν δημοτική αρχή από το μέσον της κουβέντας του προσφυγικού πια;

«Σίγουρα ναι. Δεν σταματήσαμε ξαναλέω βέβαια ποτέ να παράγουμε έργο, παράλληλα με την ενασχόλησή μας με το προσφυγικό. Ασχοληθήκαμε λοιπόν ως μη οφείλαμε, γιατί δεν είχαμε την αρμοδιότητα. Ούτε η περιφέρεια είχε αρμοδιότητα και εκείνη το τήρησε. Θα μου επιτρέψετε όμως να πώς πως όψιμα βρέθηκαν πάρα πολλοί που κατέκριναν ή κατακρίνουν τον Σπύρο Γαληνό για το πώς συμπεριφέρθηκε στο προσφυγικό. Ποιος άλλος όμως ασχολήθηκε με αυτό το πρωτοφανές και τεράστιο ζήτημα στη Λέσβο; Κανένας! Τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν υπήρχε ούτε κυβέρνηση, είχαμε υπηρεσιακή, ούτε ΜΚΟ στο νησί. Εκείνη την περίοδο, όλοι έφυγαν στη άκρη και γύρισαν τώρα να πουν την άποψή τους. Μόνο ο δήμαρχος βγήκε όμως τότε που έκαιγε η κατάσταση μπροστά και κάποιοι έρχονται εκ των υστέρων να κρίνουν. Φανταστείτε όμως να μην είχε εμπλοκή ο δήμος με το προσφυγικό από το 2015 ως σήμερα, τι μπορεί να γινόταν στο νησί. Εμείς βοηθήσαμε στο προσφυγικό και συνεχίζουμε να βοηθάμε, αλλά σίγουρα και συμφωνώ με αυτό που λέτε, πρέπει να το ξεπεράσουμε. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους το κράτος, και να σταματήσουν ακόμα και τώρα οι κρυφές επισκέψεις Μουζάλα στο νησί».

 

Σκέφτεστε εσείς προσωπικά και γενικά στη δημοτική αρχή από τώρα τις επόμενες εκλογές; Σας απασχολούν οι επικείμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη»; Έχετε άποψη για την απλή αναλογική, τη διάσπαση του δήμου;

«Πραγματικά αλλάζει το τοπίο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι νωρίς κατά την άποψή μου ακόμα για την απλή αναλογική. Δεν είναι κακή αλλαγή, αλλά απευθύνεται θεωρώ σε μια τοπική αυτοδιοίκηση που έχει μια νοοτροπία ακόμα του “κατόπιν ενεργειών μου”. Θα πρέπει κατ’ εμέ να ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση νέοι και ικανοί άνθρωποι που δεν ασχολούνται σήμερα εξαιτίας της κακής αυτής νοοτροπίας που μας διακατέχει ακόμα. Άρα θεωρώ ότι είναι ανώριμη η κοινωνία και εμείς να δεχθούμε ακόμα τέτοιες τομές. Θα μπορούσε να γίνει λίγο αργότερα. Δε σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει, όταν θα γίνει και επίσημα νόμος, να εναρμονιστούμε».

 

Θα είστε λοιπόν υποψήφιος στις επόμενες εκλογές;

«Θα συμμετέχω στις επόμενες εκλογές και με την παράταξη του Σπύρου Γαληνού, γιατί από ένα σημείο και μετά είναι και το συναίσθημα στη μέση. Ο Σπύρος Γαληνός είναι ένας τολμηρός πολιτικός, ένας έντιμος και διεκδικητικός άνθρωπος που πιστεύω ότι αξίζει μια ακόμα τετραετία για να ολοκληρώσει αυτό που έχει στο μυαλό του».

 

Ένας, δύο, τρεις ή πέντε δήμοι, το ιδανικό μοντέλο για τη Λέσβο;

«Σίγουρα είναι δύσκολο να διοικηθεί αυτός ο μεγάλος δήμος. Ευθαρσώς θα πω την άποψή μου πως δεν είμαι υπέρ πέντε δήμων που είναι η επίσημη θέση του δημοτικού μας συμβουλίου, αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί και μόνον ένας. Είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιήσεις όλα τα χωριά του δήμου και τις ενότητες. Δεν αντέχουν οι υπηρεσίες, δεν αντέχουν και οι δημότες ό,τι και να λέμε. Είμαι της άποψης πως το νησί μπορεί να λειτουργήσει ιδανικά με δύο ή τρεις δήμους. Και πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι θα χαθούν κι άλλα πολύτιμα χρόνια ως προς την παραγωγή έργου, αν συνεχίσουμε να στήνουμε και να ξεστήνουμε δήμους από την αρχή».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey