- Μια μεγάλη αγκαλιά γεμάτη τρόφιμα και ρούχα για τη μωρομάνα με τα δυο μωρά της - Η κρίση όμως έχει πλήξει πολλές οικογένειες και εντείνεται επικίνδυνα

500 οικογένειες στα όρια της φτώχειας! (vid)

05/05/2017 - 10:43 Ενημερώθηκε 08/05/2017 - 10:39

 

Κούτες με πάνες και ρούχα και κρέμες γέμισε το μικρό δωματιάκι της παράγκας που φιλοξενεί την 22χρονη μωρομάνα με το 13 ημερών κοριτσάκι της και το 15 μηνών αγοράκι της. Γάλατα και τρόφιμα γέμισε και το ψυγείο, το οποίο όμως δεν είναι συνδεδεμένο, αφού το ρεύμα του χώρου που ζει είναι κομμένο. Απίστευτη είναι η ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων που δύο μέρες τώρα έχουν κατακλύσει με τα τηλεφωνήματά τους το τηλεφωνικό κέντρο του «Ε», που ανέδειξε πρωτοσέλιδα και αποκλειστικά το θέμα την Τετάρτη.

Η εφημερίδα μας επισκέφτηκε εκ νέου τη μικρή αυτήν παράγκα και μίλησε με την 22χρονη, που νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει δεκάδες ανθρώπους που επικοινώνησαν μαζί της αλλά και να ζητήσει συγγνώμη σε όσους δεν κατάφερε να σηκώσει το τηλέφωνο. Προσωρινές λύσεις βρέθηκαν για το θέμα, ζητείται άμεσα όμως σπίτι για τη μονογονεϊκή οικογένεια αν όχι και δουλειά για τη μητέρα. Το θέμα από την άλλη είναι ότι τέτοιας ανέχειας συνθήκες βιώνουν ακόμα 500 οικογένειες στο νησί μας, και ίσως οι πολίτες που ενδιαφέρονται πραγματικά να συνδράμουν να πρέπει να στραφούν στα Κοινωνικά Παντοπωλεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (τηλ. 22513-53916-17-20-21) και του Δήμου Λέσβου (22510-27501- εσωτ.5).

Για το ζήτημα της μωρομάνας αλλά και για τους ωφελούμενους απόρους συνδημότες μας μιλήσαμε με την αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Μέριμνας Καλλιόπη Πρωτογεράκη-Γόμου και την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας Αναστασία Αντωνέλλη.

 

Από την Κρήτη και την Αθήνα

Από την Κρήτη έως την Αθήνα τηλεοπτικά κανάλια και ειδησεογραφικά μεγάλα site της χώρας κατέκλυσαν το τηλεφωνικό μας κέντρο τις τελευταίες δύο ημέρες προκειμένου οι ιδιώτες να συνδράμουν οικονομικά την οικογένεια και τα μέσα ενημέρωσης να προβάλουν το θέμα που έκανε πανελλαδικώς αίσθηση για να βρεθεί λύση.

«Δεν προλαβαίνω να σηκώσω τα τηλέφωνα», μας λέει η 22χρονη μωρομάνα που δεν έχει στο «σπίτι» της ρεύμα και κλείνει το κινητό της και αναγκάζεται να το φορτίσει σε κάποιο άλλο σπίτι της γειτονιάς. Παράλληλα, βέβαια έχει να φροντίσει και δύο μωρά! Οι επισκέψεις είναι πολλές, πρωί και απόγευμα.

 

Τι λένε οι ειδικοί

Χτες το απόγευμα, επρόκειτο να επισκεφτούν τη μονογονεϊκή οικογένεια εκπρόσωποι από το «Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ το πρωί είχαν μεταβεί στελέχη των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που άφησαν πακέτα με τρόφιμα και είδη ανάγκης. Ειδικό γκρουπ στο facebook έχει δημιουργηθεί για τη στήριξη της οικογένειας, όπου τα μέλη συντονίζουν τις ελλείψεις. Υπενθυμίζουμε ότι και από τον Δήμο Λέσβου έχει γίνει πρόταση για να μεταφερθεί η μητέρα με τα δύο παιδιά στον Ξενώνα Γυναικών του Δήμου, αλλά η μητέρα το αρνείται.

Προβληματικό στην όλη ιστορία θεωρούν οι Αρχές που ασχολούνται ενδελεχώς μετά τη δημοσίευση του άρθρου με την υπόθεση το πρόσωπο του θείου της 22χρονης, ο οποίος μένει μαζί της και με τα παιδιά. Οι Αρχές θεωρούν ότι πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί η μονογονεϊκή οικογένεια, σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται να αναλάβει τα παιδιά της το κράτος, κάτι που σε καμία περίπτωση η ίδια δεν θέλει να σκεφτεί και φοβάται. Μάλιστα, τουλάχιστον δύο οργανώσεις έχουν ενδιαφερθεί ώστε να αναλάβουν να πληρώνουν μηνιαίως το ενοίκιο, αν όχι και τα έξοδά της σε περίπτωση που βρεθεί νέο σπίτι. Παράλληλα, πολίτες έχουν απευθυνθεί σε σούπερ μάρκετ της Μυτιλήνης, ώστε να προπληρώσουν κάποιο ποσό και να μπορεί στη συνέχεια η μητέρα να πηγαίνει εκεί και να κάνει τα ψώνια του μήνα. Επίσης, η μητέρα είναι δικαιούχος στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας.

 

445 οικογένειες

Τουλάχιστον 445 οικογένειες της Λέσβου με 1.321 μέλη ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ο αριθμός των οικογενειών είναι τεράστιος (!) αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2012 όπου ξεκίνησε σχετικό πρόγραμμα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο αριθμός των οικογενειών ήταν μόλις 100. Μάλιστα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Γιώργος Μπουραζάνας εξηγεί στο «Ε» ότι το όριο της φτώχειας τότε ήταν στα 6.000 ευρώ συν 20%. Αρκετοί από την υπηρεσία φοβούνται ότι ο αριθμός των Λέσβιων που βρίσκεται πλέον σε αυτήν την κλίμακα είναι ακόμα μεγαλύτερος από τα 1.321 μέλη που αντιστοιχούν στις 445 οικογένειες.

Επίσης, υπενθυμίζουμε ότι μέχρι πρότινος το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λέσβου είχε 780 ωφελούμενους. Με το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκε ήδη έχουν γραφτεί 300 ωφελούμενοι και ο αριθμός θα αυξηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό και επειδή πολλές φορές η επικαιρότητα αλλάζει, καλό είναι όλοι όσοι θέλουν να συνδράμουν τους απόρους συμπολίτες μας να απευθυνθούν στα δύο Παντοπωλεία, τα οποία με τη σειρά τους θα μοιράσουν τα πράγματα στους δικαιούχους.

 

Οι πολίτες μπορούν να συνδράμουν τα Κοινωνικά Παντοπωλεία της Περιφέρειας (τηλ. 22513-53916-17-20-21) και του Δήμου (22510-27501- εσωτ.5)

 

 

 

Αναστασία Αντωνέλλη:

 

«Μπορούμε να βοηθήσουμε, αρκεί να θέλει η ίδια»

 

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και πρόεδρος του Οργανισμού Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου Αναστασία Αντωνέλλη ανέφερε στην κάμερα του «Ε»:

«Υπάρχουν δυο πραγματικότητες, η μία είναι η απτή πραγματικότητα που τη βιώνει η αυτοδιοίκηση και η άλλη είναι η πραγματικότητα η οποία γίνεται αντιληπτή στους πολλούς μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα. Η δημοσιογραφική έρευνα έφερε ένα θέμα στην επικαιρότητα που ξαφνικά απέκτησε το ενδιαφέρον όλων των πολιτών σε όλη την επικράτεια. Εμείς αυτό το θέμα το γνωρίζουμε εδώ και καιρό. Έτσι όπως πρέπει να είναι όμως, όχι γιατί είμαστε πολύ καλοί ή οτιδήποτε τέτοιο, αλλά οι δημοτικές υπηρεσίες πρέπει να έχουν αντίληψη της πραγματικότητας της δημοτικής ενότητας ή του Δήμου στον οποίο εργάζονται.

Το πρόβλημα της εν λόγω μητέρας είναι σε εμάς γνωστό από τον Μάρτιο του 2016, της έχουμε προτείνει ολοκληρωμένες λύσεις -γιατί όπως καταλαβαίνετε η φιλανθρωπία και η φιλευσπλαχνία είναι σημαντικά, αλλά δεν είναι ικανά να λύσουν το πρόβλημα. Για να λυθεί το πρόβλημα χρειάζονται επεμβατικές λύσεις από τον Δήμο και την αυτοδιοίκηση. Ως Δήμος λοιπόν της προτείναμε τη φιλοξενία στον ξενώνα που έχουμε για τις γυναίκες-θύματα βίας, αλλά και όχι μόνο, για τις γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Υπήρχε λοιπόν μια ολοκληρωμένη πρόταση. Γιατί το άτομο αυτό πρέπει και να στηριχθεί ψυχολογικά και νομικά και να γίνουν οι ανάλογες έρευνες ούτως ώστε να γίνει διασύνδεση με τα επιδόματα που μπορεί να πάρει ή με τις διάφορες παροχές που υπάρχουν εκ μέρους του κράτους, αλλά και γιατί έτσι θα της εξασφαλίζαμε μια διαμονή τουλάχιστον έξι μηνών, με όλες τις παροχές με πλήρη υγειονομική και φαρμακευτική κάλυψη.

Οποιοσδήποτε όμως για να βοηθηθεί, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να θέλει πρώτα ο ίδιος. Η συγκεκριμένη κοπέλα δεν ήθελε, τουλάχιστον αυτό το είδος της βοήθειας που μπορούσαμε να προσφέρουμε, που κατά τη γνώμη μας όμως είναι η ενδεδειγμένη και η καλύτερη γιατί θα γινόταν διασύνδεση και με τον ΟΑΕΔ, καθώς θα πρέπει να αποκατασταθεί συνολικά η οικογένεια. Δεν ήθελε από τον Μάρτιο του 2016, οπότε δεν γίνεται με το ζόρι να βοηθήσεις κάποιον. Τώρα το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα. Ξανά, προσωπικά επικοινώνησα μαζί της, μου είπε θα το σκεφτεί. Επομένως από την πλευρά μας, είμαστε διατεθειμένοι με την υποδομή μέσα από την οποία μπορούμε εμπεριστατωμένα και με πλήρη επιστημονική υποστήριξη να βοηθήσουμε, αρκεί βεβαίως να θέλει η ίδια».

 

 

 

 

Καλλιόπη Πρωτογεράκη-Γόμου:

 

«Γνωστή η οικογένεια από το 2006»

 

«Είναι ένα περιστατικό το οποίο η υπηρεσία της Περιφέρειας Πρόνοιας το διαχειρίζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από το 2006. Είναι μια οικογένεια η οποία στο παρελθόν, αλλά δυστυχώς μετά λύπης μου το λέω και τώρα, αυτήν τη στιγμή, έχει πάρα πολλά προβλήματα. Εμείς ως υπηρεσία και με τους κοινωνικούς λειτουργούς προσπαθούμε να επιλύσουμε τα ζητήματα αυτά και με όλες μας τις δυνάμεις να συνδράμουμε για να μπορέσουμε όσο είναι δυνατό να απαλύνουμε τον ανθρώπινο πόνο.

Βέβαια, δεν είναι μόνο το περιστατικό αυτό. Κατά διαστήματα στην υπηρεσία μας έρχονται διάφορα περιστατικά, τα οποία οι υπάλληλοι προσπαθούν με κάθε τρόπο, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό, να τα επιλύσουν. Από κει και πέρα όμως εμείς ως Περιφέρεια προσπαθούμε με κάθε τρόπο σε όλα όσα αντιληφθούμε κι σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας να δώσουμε λύσεις. Ήδη υπάρχουν αρκετές οικογένειες. Έχουμε περίπου 500 άτομα εγγεγραμμένα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο που με ιδίους πόρους η Περιφέρεια Χριστούγεννα και Πάσχα ή και ενδιάμεσα αν κάποιος χρειαστεί το οτιδήποτε είμαστε στη διάθεσή τους, έστω και αυτό το μικρό που μπορούμε να διαθέσουμε να το διαθέσουμε», δήλωσε στην κάμερα του «Ε» η αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας Καλλιόπη Πρωτογεράκη-Γόμου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey