Απάντηση Αδαμίδη με αφορμή την ερώτηση Πάλλη για τα της Κτηνιατρικής

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ της Περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου και του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου για τους χειρισμούς που έχουν γίνει στην υπόθεση του καταρροϊκού πυρετού, και ειδικότερα της καραντίνας στην οποία βρίσκεται η Λέσβος από το 2009. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αδαμίδης έδωσε στη δημοσιότητα εκτενή απάντηση στα όσα υποστηρίζει ο κ. Πάλλης στη σχετική ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου.

Ειδικότερα, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρει: «Ο καταρροϊκός πυρετός στη Λέσβο παρατηρήθηκε με τον ορότυπο 4 το 1979 και επανεμφανίσθηκε το 2008 με τους ορότυπους 1, 8, 4 και 16 και το νησί τέθηκε σε καραντίνα. Έκτοτε η καραντίνα συνεχίζεται, δεδομένου ότι μόνο στα έτη 2011 και 2013 δεν υπήρξαν εστίες καταρροϊκού. Τα τελευταία κρούσματα του ορότυπου 4 παρουσιάστηκαν στις 14 Δεκεμβρίου 2014. Από την ημερομηνία αυτή δεν έχουν παρουσιαστεί κρούσματα μέχρι σήμερα. Μετά τη συμπλήρωση διετίας, δηλαδή στις 14/12/2016, αν δεν παρουσιαστούν κρούσματα, μπορεί να ξεκινήσει σειρά ενεργειών από το αρμόδιο Υπουργείο ώστε η Ε.Ε. να εγκρίνει την άρση της καραντίνας».

Η μη άρση μέχρι σήμερα είναι κανονιστικό θέμα, σημειώνει ο κ. Αδαμίδης, και τονίζει πως κάθε φορά που παρουσιάζεται νέο κρούσμα ο χρόνος μηδενίζει και ο τουλάχιστον διετής χρόνος παρακολούθησης μετρά από την ημερομηνία όπου παρατηρήθηκε το τελευταίο κρούσμα. Η εξέλιξη της νόσου ανά έτος/εστίες καταρροϊκού έχει ως εξής: 2008 (83) εστίες καταρροϊκού, 2009 (179), 2010        (20), 2011 (0), 2012 (4), 2013 (0), 2014 (544), 2015 (0), 2016 (0).

«Η άρση της καραντίνας είναι απαιτητή απ’ όλους, γιατί θα δώσει την υπεραξία του λεσβιακού προβάτου στους κτηνοτρόφους, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει ήδη σχετικό αίτημα της Περιφέρειας προς το Υπουργείο. Ωστόσο, η έγερση θεμάτων ορθής πρακτικής στην εφαρμογή του προγράμματος καταρροϊκού πυρετού στη συγκεκριμένη στιγμή είναι επιεικώς άτοπη και υποσκάπτει την προσπάθεια για άρση της καραντίνας», υποστηρίζει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα διαχείρισης του μελιταίου πυρετού, ο κ. Αδαμίδης αναφέρει ότι διαχρονικά εφαρμόστηκε με συμβασιούχους κτηνιάτρους. Για το θέμα των μετακινήσεων προσωπικού το μόνο που αναφέρει είναι πως αναμένει το πόρισμα των ελέγχων που έγιναν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.