Η φυσικοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την φυσική αποκατάσταση της υγείας. Αξιολογεί , υποστηρίζει και αποκαθιστά τη φυσική λειτουργία και την απόδοση του ανθρωπίνου σώματος. Προάγει , υποστηρίζει κι αποκαθιστά όχι μόνο την σωματική αλλά και την ψυχολογική και κοινωνική υγεία. Η φυσικοθεραπεία είναι μια ξεχωριστή μορφή θεραπείας-φροντίδας η οποία μπορεί να γίνει είτε μεμονωμένα είτε σε συνεργασία με άλλους τύπους ιατρικής φροντίδας.Oταν υπάρχει συνεργασία με ορισμένες ιατρικές ή χειρουργικές μεθόδους, η φυσικοθεραπεία μπορεί να συμπληρώσει τις μεθόδους αυτές και να συμβάλει στην ταχεία επιστροφή στη φυσιολογική δραστηριότητα χωρίς επιπλοκές. Η φυσικοθεραπεία βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα τα οποία ανανεώνονται συνεχώς με τo πολύτιμο κομμάτι της έρευνας.
Το φετινό μήνυμα: «Πρόσθεσε ζωή στα χρόνια σου», εμπεριέχει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο των φυσικοθεραπευτών, οι οποίοι βοηθούν τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής τους και διατηρώντας τους να παραμένουν κινητικά ανεξάρτητοι και υγιής .
Η φυσικοθεραπεία ασκείται από ειδικευμένο-πτυχιούχο φυσικοθεραπευτή ο οποίος λαμβάνει το ιστορικό και εξετάζει τον ασθενή, αξιολογεί τη βλάβη και επιλέγει τις μεθόδους που θα ακολουθήσει για να εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θέτει ως στόχο την ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο, την ενδυνάμωση των αδύναμων μυϊκών ομάδων, την αποκατάσταση της σωστής λειτουργικότητας του σώματος και τέλος την επαναφορά του ασθενούς στην ενεργή καθημερινότητα .Λειτουργεί συχνά ως προληπτική θεραπεία προκειμένου ο ασθενής να διατηρήσει την ομαλή συμπεριφορά του οργανισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο φυσικοθεραπευτής προτείνει ειδικά ασκησιολόγια προσαρμοσμένα στις ανάγκες του ασθενούς, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να το ακολουθήσει και στο σπίτι και μετά το πέρας των θεραπειών στο φυσικοθεραπευτήριο . Το κέρδος της πειθαρχίας του ασθενούς στις περιπτώσεις αυτές είναι τα ολοκληρωμένα αποτελέσματα της θεραπείας και η μείωση της πιθανότητας υποτροπής του προβλήματος.

Το κυρίαρχο μήνυμα της εκστρατείας της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας 2016 είναι " Προσθέστε ζωή στα χρόνια σου " , τονίζοντας το σημαντικό ρόλο που φυσιοθεραπευτές παίζουν στα άτομα που πλησιάζουν την 3η ηλικία .
Το μήνυμα βασίζεται στα πορίσματα της WHO's (World Health Organization)(Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) Παγκόσμιας έκθεσης για τη 3η Ηλικία και την Υγεία και μια σειρά από έρευνες και εκθέσεις που δείχνουν την αποτελεσματικότητα και συνεισφορά και το κόστος της φυσικοθεραπείας στην υγιή γήρανση .

Πρέπει να τονιστεί ότι :
· Οι φυσιοθεραπευτές βοηθούν τους ηλικιωμένους να παραμένουν αυτόνομοι, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους και μειώνοντας το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης.
· Δομημένα και προσαρμοσμένα προγράμματα άσκησης είναι συχνά απαραίτητα για την προώθηση της αυτονομίας/ανεξαρτησίας των ηλικιωμένων .
Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι η φυσικοθεραπεία είναι χρήσιμη για τη διάγνωση και τη διαχείριση ενός μεγάλου φάσματος τραυματισμών, ασθενειών και άλλων περιπτώσεων όπως:
· Αθλητικές κακώσεις
· Οσφυαλγία - Αυχεναλγία
· Σύνδρομα στάσης
· Αρθρίτιδα
· Αποκατάσταση κολοβωμάτων
· Τραυματισμοί σπονδυλικής στήλης
· Καρδιαγγειακή αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση
· Αποκατάσταση εγκεφαλικού
· Διαχείριση άσθματος
· Αναπτυξιακά και παιδιατρικά προβλήματα
· Νευρολογικές ασθένειες
· Μειωμένη κινητικότητα
· Υγεία γυναικών
· Ακράτεια
· Προβλήματα τρίτης ηλικίας
· Παθήσεις αναπνευστικού συστήματος

 

Ιωσηφ Β.Γαληνός
Φυσικοθεραπευτής
Προέδρος πτ.Λεσβου Π.Ε.Ε.Φ (Πανελλήνια Ένωση Ελ. Επαγγελματιών Φυσικοθεραπευτών )