Το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής και η Διεύθυνση Πληθυσμού της Τουρκίας, ανακοίνωσε τα πιο δημοφιλή ονόματα που έδωσαν οι γονείς στα παιδιά τους κατά το 2016.

Στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται το Ζεϊνέπ για τα κορίτσια και Γιουσούφ για τα αγόρια. Μάλιστα, το Ζεϊνέπ βρίσκεται συνεχώς από το 2000 στην κορυφή της λίστας, με εξαίρεση μόνο το 2006 όταν προσπεράστηκε από το Ελίφ. Ζεϊνέπ σημαίνει κόσμημα και ήταν το όνομα της μεγαλύτερης κόρης του προφήτη Μωάμεθ.

Μετά το Ζεϊνέπ και Ελίφ, δημοφιλέστερες επιλογές για κορίτσια ήταν τα ονόματα Χιρανούρ, Ντεφνέ (από το ελληνικό Δάφνη), Μιράι, Αζρά και Ζεχρά. Όσον αφορά στα αγόρια, το Γιουσούφ (δηλαδή Ιωσήφ) έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις και ακολουθούν τα Εϊμέν, Ομέρ, Μουσταφά, Μιράτς, Μπεράτ, Χαμζά και Μεχμέτ.

Πάντως η παράδοση που έχουμε εμείς να δίνουμε στα παιδιά μας το όνομα του παππού ή της γιαγιάς, σπάνια ακολουθείται στην Τουρκία, ούτε βέβαια τελείται κάποια θρησκευτική τελετή (ανάλογη της δικής μας βάφτισης). Το όνομα που δίνεται στο παιδί είναι επιλογή των γονιών του.