Δύσκολες ώρες για τους κτηνοτρόφους

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου αυτές τις μέρες. Πολλοί απ’ αυτούς έχουν αποκλειστεί σε ορεινές περιοχές του νησιού κοντά στα κοπάδια τους και γίνονται προσπάθειες απεγκλωβισμού. Οι υπόλοιποι κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να προσεγγίσουν τα ποιμνιοστάσια για να δώσουν τροφή και νερό στα ζώα τους. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις η προσέγγιση στα ποιμνιοστάσια είναι πρακτικά αδύνατη ακόμη και με οχήματα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς. Έτσι οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να πηγαίνουν στα κοπάδια τους με τα πόδια.

Η παραγωγή γάλακτος λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας έχει παρουσιάσει κατακόρυφη πτώση και παράλληλα έχουν αυξηθεί οι θάνατοι ζώων. Ακόμη, ο υποχρεωτικός σταβλισμός των ζώων για να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες έχει οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης ζωοτροφών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει πως, δεδομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που το τελευταίο διάστημα πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας, μετά από εντολή του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου το σύνολο των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσουν όποια προβλήματα δημιουργηθούν.

Προκειμένου να διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και εκτιμήσεις των ζημιών, το γεωτεχνικό προσωπικό του ΕΛΓΑ βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών προκειμένου να μεταβεί άμεσα στις πληγείσες περιοχές. Φαίνεται ότι τα προβλήματα στην κτηνοτροφία δεν έχουν σταματημό, καθώς μετά τα πρόσφατα κρούσματα ευλογιάς ήρθε να προστεθεί και η κακοκαιρία και να πλήξει ακόμη περισσότερο τους Λέσβιους κτηνοτρόφους!

Ν.Μ.

 

Και οι… αδιανόητοι!

Αρκετοί συμπολίτες μας έδειξαν πραγματικά την ανθρωπιά τους τις δύσκολες μέρες του χιονιά, βοηθώντας ο ένας τον άλλον, παρά τα συνεχή προβλήματα του οδικού δικτύου. Άλλοι και δικαίως παραδόθηκαν στο χιονοπόλεμο και απόλαυσαν το χιονιά, ενώ άλλοι μετρούν τις ζημιές της κακοκαιρίας που δεν λέει να τελειώσει.

Υπάρχουν όμως και οι αδιανόητοι. Εκείνοι που μας έκαναν να δούμε το βράδυ της Δευτέρας διανομείς φαγητού και καφέ στα μηχανάκια για να τους σερβίρουν στο ζεστό τους σπιτάκι, ενώ οι διανομείς έπαιζαν με τη ζωή τους… κυριολεκτικά. Και χωρίς να πάρουν το απαιτούμενο μπουρ μπουάρ. Λίγη… «ενσυναίσθηση», δηλαδή να μπαίνουμε στη θέση του άλλου, δεν βλάπτει!

Αν.Παζ.

 

Εισαγωγικές στην… ΕΜΑΚ!

«Νόμιζα κι εγώ ότι πριν από 2,5 χρόνια έβαλα υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος. Τώρα κατάλαβα ότι ήταν τελικά εισαγωγικές εξετάσεις για την ΕΜΑΚ. Και πέρασα!»

Τάδε έφη ο αντιδήμαρχος Καλλονής Ταξιάρχης Βέρρος σε χθεσινή ανάρτησή του με σαρκαστική ως συνήθως διάθεση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook. Και εδώ που τα λέμε δεν έχει κι άδικο. Η Καλλονή επί των ημερών του πλημμυρίζει, της πέφτουν δέντρα και πλέον την πλακώνει και το χιόνι!

Μ.ΟΡΦ

 

Το βραβείο «Ούλωφ Πάλμε» στον Γαληνό!

Εν μέσω χιονιά, ήρθε μια σπουδαία διάκριση για τη Λέσβο και μάλιστα από την ασορτί τελευταία και με το νησί μας παγωμένη Σουηδία, και συγκεκριμένα από το ίδρυμα «Ούλωφ Πάλμε». Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός μοιράστηκε το βραβείο «Ούλωφ Πάλμε» για το 2016 μαζί με τη δήμαρχο της Λαμπεντούζα Giusi Nicolini.

Η ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των βραβείων, αναφέρει τα εξής: «Το βραβείο “Ούλωφ Πάλμε” για το 2016 απονέμεται στους δύο δημάρχους Σπυρίδωνα Γαληνό από τη Λέσβο και Giusi Nicolini από τη Λαμπεντούζα για την εμπνευσμένη ηγεσία τους σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της εποχής μας, σώζοντας χιλιάδες ζωές και δίνοντας ελπίδα και την πίστη για το μέλλον. Μαζί με τους συμπολίτες τους, ο Σπυρίδων Γαληνός και η Giusi Nicolini στάθηκαν στο πλευρό των συνανθρώπων τους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, την τρομοκρατία, και τη δυστυχία. Σε έναν όλο και πιο επικίνδυνο και σκληρό κόσμο, οι άνθρωποι αυτοί τόνισαν μέσα από το έργο τους το γεγονός ότι η ανθρώπινη πρωτοβουλία είναι πιο σημαντική για την προστασία των ανθρώπων από τα ίδια τα σύνορα».

Η απονομή τώρα του βραβείου θα γίνει στη παλιά Βουλή της Σουηδίας, στις 30/1/2017, ανήμερα των γενεθλίων του δολοφονημένου Σουηδού πρωθυπουργού (που φέτος θα έκλεινε τα 90 χρόνια ζωής). Στο σημείωμά της η ιστοσελίδα τονίζει για το δήμαρχο της Λέσβου πως «συγκίνησε, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος με το πρόβλημα των τεράστιων προσφυγικών ροών από την Ανατολή προς την Ευρώπη, ροές που χρησιμοποίησαν τη Λέσβο ως γέφυρα από την Ανατολή στη Δύση».

Α.Ω.

 

Οι ξενοδόχοι και η «φιλοξενία» (1)

Εν τέλει, ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί η στάση της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου απέναντι στις επικρατούσες συνθήκες κακοκαιρίας για το αν θα φιλοξενήσουν -έναντι πληρωμής- αιτούντες άσυλο που βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πολικές θερμοκρασίες και σε ισχυρές καταιγίδες.

Από τη μία η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες μετέφερε 130 άτομα σε ξενοδοχεία μαζί με την «Ηλιακτίδα» το απόγευμα της Δευτέρας κι από την άλλη το ίδιο μεσημέρι ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης καθώς και ο πρόεδρος της «Συνύπαρξης» Στρατής Πόθας έκαναν έκκληση στους ξενοδόχους. Κι όλα τα παραπάνω δεδομένου της απόφασης (σ.σ. ή «σύστασης, ας μη μένουμε στα λόγια, αλλά στο διά ταύτα) προ μηνών της διοίκησης της Ένωσης να μην προχωρήσουν οι Λέσβιοι ξενοδόχοι στην ενοικίαση δωματίων.

Κι ενώ η Ένωση τηρεί σιγή ιχθύος μέχρι στιγμής, χωρίς να ξεκαθαρίζει τη στάση της απέναντι στις ανακοινώσεις που σε έναν βαθμό την εκθέτουν, τόσο η ίδια αλλά όσο και όλο το νησί εκτίθεται για… απανθρωπιά!

 

Η έκκληση του Γ. Πάλλη (2)

Από την άλλη, η έκκληση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάλλη με την επισήμανση του δελτίου Τύπου ότι αυτή έγινε «το μεσημέρι της Δευτέρας», λες και είχε σημασία, αφού ο χιονιάς είχε ξεκινήσει από την επομένη των Φώτων, είναι σημαντική, αλλά πραγματικά… κατόπιν εορτής! Και αναρωτιόμαστε, γιατί όλες αυτές οι εκκλήσεις και οι παρεμβάσεις δεν έγιναν έγκαιρα για να προληφθεί το κακό;

Αν.Παζ.

 

Έχασαν τα καΐκια τους οι θρυλικοί ψαράδες

Μια θλιβερή είδηση μετέδωσε χθες η ΕΡΑ Αιγαίου και αφορά τους θρυλικούς ψαράδες της Σκάλας Συκαμιάς Κώστα Πιντέρη και Θανάση Μαρμαρινό, γνωστούς από την υποψηφιότητά τους για το βραβείο Νόμπελ. Οι δυο τους λοιπόν, μαζί με τους άλλους ψαράδες τους χωριού που είχαν σώσει χιλιάδες πρόσφυγες, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και αυτοθυσία που έτυχε καθολικής αναγνώρισης, βρέθηκαν από χτες να απειλούνται οι ίδιοι, αφού λόγω της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών έχασαν τα καΐκια τους από τα οποία ζούσαν.

Μάλιστα, δεν προβλέπεται κάποια αποζημίωση από το κράτος και θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι ίδιοι ακόμα και με τα έξοδα ανέλκυσής τους. Αποκλεισμένοι τρεις ημέρες, αφού ο δρόμος για τη Σκάλα Συκαμιάς είναι ακόμα κλειστός και τα τηλέφωνα έχουν πέσει, δεν μπορούν ούτε να αρχίσουν να τα επισκευάζουν…

Α.Ω.

 

Θλιβερή κυβέρνηση

Το να βλέπεις στην τηλεόραση τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη της Ν.Δ. να κάνει κριτική στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα από τα αριστερά μόνο έντονα συναισθήματα προκαλεί (είτε γέλιο μέχρι δακρύων, είτε αηδία), ανάλογα με την πολιτική σκοπιά που βλέπει κανείς τα πράγματα. Ναι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη διαχείριση του προσφυγικού κατάφερε και αυτό. Να της «βγαίνει» η Ν.Δ. από τα αριστερά.

Ν.Μ. 

 

Προβληματισμός για τη βομβιστική στη Σμύρνη

Πάγωσαν αρκετοί συμπολίτες μας από την τρομοκρατική ενέργεια της Σμύρνης. Φαίνεται πως η τρομοκρατία αγγίζει πλέον και τα παράλια της γειτονικής χώρας, δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες σε πολλούς συμπολίτες μας, που συνηθίζουν να κάνουν μια βολτίτσα απέναντι! Ενδεχομένως μάλιστα αρκετοί να επηρεαστούν, με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση μετακινήσεων στα απέναντι παράλια. Ελπίζουμε να μην υπάρξει άλλη τρομοκρατική ενέργεια και να μην πληγούν οι μετακινήσεις και από τις δύο πλευρές.

Γεγονός είναι πάντως πως η τρομοκρατία έχει τσακίσει την Τουρκία, ειδικά δε τον τουρισμό. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού της Τουρκίας, ο συνολικός αριθμός των ξένων που επισκέφθηκαν την Τουρκία έπεσε στα 24 εκατομμύρια τους πρώτους 11 μήνες του 2016, πτώση κατά 30,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015. Παράλληλα, ο αριθμός των αφίξεων αλλοδαπών στα τουρκικά αεροδρόμια μειώθηκε κατά 21% τον περασμένο χρόνο, ενώ ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέφθηκαν την Τουρκία πέρυσι έπεσε κατά 77,3% τους πρώτους 11 μήνες στους 822.159.

Σ.Σ.