Τα χιονόβροχα του Μάρτη

Στην Ινδία, όταν αρχίζουν οι μουσώνες που φέρνουν τη βροχή, οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους και τα χωράφια και αρχίζουν να χορεύουν. Με τον τρόπο αυτό δείχνουν την πρωτόγονη χαρά τους προς τη μάνα γη, η οποία μετά τις βροχοπτώσεις αρχίζει να «γεννά».

Στην πατρίδα μας, ο μήνας Μάρτιος, ο πρώτος της Άνοιξης, χαρακτηρίζεται για την καιρική αστάθεια. Ο Μάρτης δεν είναι ο μήνας του μέτρου αλλά της υπερβολής. Ωστόσο πρέπει να σημειώσω ότι οι επαρκείς βροχοπτώσεις, που μας στέρησε ο χειμώνας, συμπληρώθηκαν με το παραπάνω από το Μάρτη. Φτάσαμε τις 28,5 ίντσες συν το χιόνι. Πέρυσι όλη την περίοδο είχαμε 27 ίντσες χωρίς χιόνι.

 

Νότια παράκαμψη

Αίτημα και ανάγκη χρόνων οι δύο παρακαμπτήριες οδικές αρτηρίες για να αποσυμφορηθεί κυκλοφοριακά η πόλη και να συντομευθούν οι προορισμοί των κατοίκων της ενδοχώρας του νησιού προς τη νότια και βόρεια πλευρά.

Ύστερα από χρόνια ολοκληρώθηκε η Βόρεια παράκαμψη και τέθηκε στην κυκλοφορία, η οποία ήταν λιγότερο δαπανηρή γιατί δεν διέρχεται ανάμεσα σε οικισμούς.

Δυστυχώς, η Νότια παράκαμψη δεν συγκίνησε κανέναν δήμαρχο, νομάρχη, περιφερειάρχη τα τελευταία σαράντα χρόνια, προφανώς γιατί είναι πλέον δαπανηρή λόγω μεγαλύτερης αποστάσεως, υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες και ίσως θίγονται και περιουσίες πολιτών.

Όμως η Νότια παράκαμψη πρέπει να γίνει διότι θα συντομεύσει το δρόμο προς την πλευρά του αεροδρομίου, των κατοίκων όλων των οικισμών του δυτικού και νότιου τμήματος του νησιού. Θεωρώ θετική την πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάλλη να φέρει ξανά στην επικαιρότητα το θέμα και να το υποστηρίξει.

 

Περαστικές (ποίηση)

Γυναίκες που σας είδα σ’ ένα τραίνο

τη στιγμή που κινούσε γι’ άλλα μέρη

γυναίκες που σας είδα σ’ άλλου χέρι

με γέλιο να περνάτε ευτυχισμένο,

γυναίκες, σε μπαλκόνια να κοιτάτε

στο κενό μ’ ένα βλέμμα ξεχασμένο,

ή από ένα πλοίο σαλπαρισμένο

μ’ ένα μαντήλι αργά να χαιρετάτε:

να ξέρατε με πόση νοσταλγία,

στα δειλινά τα βροχερά και κρύα,

σας ξαναφέρνω στην ανάμνηση μου,

γυναίκες, που περάσατε μιαν ώρα

απ’ τη ζωή μου μέσα -και που τώρα

κρατάτε μου στα ξένα την ψυχή μου! Κ. Ουρανής

Ας είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ στη γυναίκα που νανούρισε την αναπνοή  μας στις πρώτες ώρες της ζωής μας, που ομόρφυνε την εφηβεία και την πρώτη νιότη μας, τη συνοδοιπόρο στη μακριά πορεία της ζωής, στις αδελφές και κόρες μας, που μας έκαναν να αισιοδοξούμε σ’ αυτό το βίο.

 

Έργα που δεν έγιναν στο νησί

Πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι η Χίος, νησί μικρότερο από τη Λέσβο, διαθέτει τρία (3) κολυμβητήρια και τρία κλειστά σύγχρονα γυμναστήρια.

Στα τελευταία σαράντα χρόνια, το νησί μας, πλην δύο-τριών εξαιρέσεων, δεν ευτύχησε να εκπροσωπηθεί στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, από δημιουργικούς ανθρώπους που να αφήσουν έργο σημαντικό για τις επερχόμενες γενεές. Ένα εμπορικό λιμάνι, ένα δεύτερο αεροδρόμιο στην ενδοχώρα, ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο, ένα δεύτερο κολυμβητήριο και ένα σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο, τέλος, ένα μεγάλο αρδευτικό έργο.

Δεν καταφέραμε τόσα χρόνια να ολοκληρώσουμε τη σύνδεση Μελίντας-Σκάλας Πολιχνίτου, ούτε να περατώσουμε την παράκαμψη Λαγκάδας Πλωμαρίου.

 

Έργα που δεν έγιναν στο νησί (2)

Χρειάζονται ικανοί άρχοντες με μυαλό, φαντασία και όρεξη για δημιουργία. Δυστυχώς, ακόμα τους ψάχνουμε!

Δημιουργήσαμε τη ΝΕΛ για να συντομεύσουμε το ταξίδι Μυτιλήνης-Πειραιά και από ασχετοσύνη τη διαλύσαμε σε λίγα χρόνια. Συστήσαμε την Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου-Λήμνου και από ανικανότητα τη φαλιρίσαμε, και από κοντά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών. Η ανικανότητα και ο κομματισμός πρυτάνευσαν στις αποφάσεις των ιθυνόντων.

Οι αυτοδιοικητικοί μας άρχοντες δεν μπόρεσαν ν’ αποβάλλουν το λαϊκισμό σ’ όλες τις αποχρώσεις του και να θέσουν ως στόχο το γενικό συμφέρον του τόπου πάνω από τις μικροεξυπηρετήσεις των πελατών ψηφοφόρων τους.

 

Τα αποθέματα χρυσού

Κάθε κράτος πρέπει να διαθέτει σε χρυσό, ποσότητα που ν’ αντιστοιχεί σε αξία με το νόμισμα που κυκλοφορεί. Ο χρυσός φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος από την Τράπεζα της Ελλάδος και από άλλες ξένες τράπεζες.

Ο ελληνικός χρυσός σήμερα ανέρχεται σε 149,1 τόνους και εκτιμάται σε 5,8 δισ. ευρώ. Το 47% βρίσκεται στη χώρα μας, το 29% στις ΗΠΑ, το 20% στην Αγγλία και το 4% στην Ελβετία. Είναι παγκόσμια πρακτική ο κρατικός χρυσός να μην είναι αποθηκευμένος σε μία τράπεζα.