Χρηματοδότηση των κομμάτων

Δε έχω γνώση, ούτε πληροφορίες πώς αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ενωμένης Ευρώπης, τη χρηματοδότηση  ή μη, των κομμάτων τους.

Στην Ελλάδα πάντως, των τριών μνημονίων, του κουρέματος των ομολόγων, της μείωσης των μισθών και συντάξεων, χρήματα για τα κόμματα και τους υψηλούς μισθούς των βουλευτών, υπάρχουν.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενέκρινε τη διάθεση 5.699.672 ευρώ για την ενίσχυση των κομμάτων. Αυτά τα λεφτά αποτελούν την Α΄ δόση.

 

Χρηματοδότηση των κομμάτων (2)

Τα 5.699.672 ευρώ κατανεμήθηκαν στα κόμματα ανάλογα με το ποσοστό σε ψήφους που έλαβαν στις τελευταίες εκλογές ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 2.043.746, ΝΔ 1.651.739, ΚΚΕ 451.873,28, Ποτάμι 374.148,02, Ανεξάρτητοι Έλληνες (Καμμένος) 300.670,18, Ένωση Κεντρώων 261.012,19, ΠΑΣΟΚ 249.683,89, Δημ. Συμπ. 65.181,35, ΔΗΜΑΡ 37,168,8.

Ακόμα χρηματοδοτούνται οι κομματικοί σχηματισμοί που έλαβαν μέρος στις Ευρωεκλογές καθώς και τα κόμματα που έλαβαν κάτω από 3% και δεν εισήλθαν στη Βουλή, π.χ. Λαϊκή Ενότητα (Λαφαζάνης), Άρμα Πολιτών, Πυρίκαυστος Ελλάδα, κλπ..

 

Οι επτά ισλαμικές χώρες

Ένα από τα πρώτα κατορθώματα του νέου πρόεδρου των ΗΠΑ, κ. Τραμπ, ήταν να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα του, στους πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών. Αυτές είναι οι Συρία, Ιράκ, Ιράν (Περσία), Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν, Σομαλία. Χωρίς σχόλια.

 

Σεισμοί στη Λέσβο

Το «Εμπρός» δημοσίευσε την Τετάρτη 8 τρέχοντος μηνός, άρθρο του κ. Παπαντώνη για τους σεισμούς στο νησί, που πολύ μου άρεσε διότι αφού έκανε εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ για τη σημερινή σεισμική δραστηριότητα στο νησί, αναφέρθηκε σε ιστορικά δεδομένα σχετικά με τους σεισμούς στη Λέσβο και έκλεισε το άρθρο του με «Οδηγίες πρόληψης από σεισμούς».

Αντιγράφω: Το 1845, σεισμός μεγέθους 6,8R, το 1865 6,7R, το 1867 6,8R με 500 θύματα, το 1889 6,7R και το 1974 με 7R. Εις τα υπόψη συμπολίτες.

 

Νικόλαο Ζησιμόπουλο του Βορείου Αιγαίου

Ο κ. Νικόλαος Ζησιμόπουλος είναι ο νέος αστυνομικός διευθυντής Βορείου Αιγαίου.

Κύριε αστυνομικέ διευθυντά, καλωσορίσατε στο αρχιπέλαγος. Σας εύχομαι όταν μας εγκαταλείψετε, να είναι λόγω προαγωγής. Αυτό ευχόμουν και στους συναδέλφους σας, που πέρασαν απ’ το νησί, αλλά μέχρι τώρα δυστυχώς, διαψεύστηκα. Εύχομαι να μην συμβεί το ίδιο και με εσάς.

Πριν λίγα χρόνια έστειλα στην Αστυνομική Δ/νση Λέσβου, αναφορά με τις θέσεις και τις απόψεις μου ως πολίτης για ό,τι αφορά την Αστυνομία και εμμένω σ’ αυτές. Αν θέλετε, τις ρίχνετε μια ματιά. Αυτά για την ώρα.

 

Εισαγγελείς που τιμούν το λειτούργημα τους

Όταν δικάζονταν για πρώτη φορά στη Θράκη, οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί για τη λαθραία είσοδο στη χώρα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου στην Τουρκία, είχαν συγκεντρωθεί οπαδοί του Ερντογάν έξω από το δικαστήριο της Θράκης και ζητούσαν, απειλώντας τους Έλληνες δικαστές, να τους εκδώσουν στη χώρα τους.

Τότε ο εισαγγελέας της έδρας, τους επανέφερε στην τάξη λέγοντας: «Εδώ δεν είναι ντοβλέτι των Τούρκων για να μας πείτε τι θα κάνουμε και τι όχι». Άφεριμ λεβέντη μου.

 

Ελλάς τα τέκνα σου (ποίηση)

«Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι,

κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.

Κι από προσπάππου κι από παππού

συγχρόνως μπούφος και αλεπού.

Θέλει ακόμα -κι αυτό είναι ωραίο-

να παριστάνει τον ευρωπαίο.

Στα δυό φορώντας τα πόδια που ‘χει

στο ‘να λουστρίνι, στ’ άλλο τσαρούχι.

Δυστυχία σου, Ελλάς, με τα τέκνα που γεννάς!

Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα, τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα;» Γιώργος Σουρής 1859-1919.

Αυτό το απόσπασμα  από ποίημα του σατυρικού ποιητή, γράφτηκε πριν 100 χρόνια. Κι όμως λες και ήταν χτες…

 

Το ύψος της βροχής

Το βροχόμετρο στον Παπάδο, έδειξε 24 ίντσες, επιπλέον το χιόνι. Πέρυσι από 1/10 έως 31/3 του επόμενου χρόνου, είχαμε συνολικά 27 ίντσες χωρίς χιόνι.

 

Απορία διαρκής

Γιατί οι εργαζόμενοι σε ΟΤΕ και ΔΕΗ, προτιμούν να βγαίνουν στην ύπαιθρο του νησιού τις αργίες για να εκτελέσουν μη επείγουσες δουλειές, τις περισσότερες φορές;

Με ελάχιστα τυπικά προσόντα, το πάλαι ποτέ αλλά και σήμερα ακόμα, ήταν και είναι οι προνομιούχοι μισθολογικά. Από κάτι τέτοιες ενέργειες κατάφεραν, ευτυχώς, να ιδιωτικοποιήσουν ΟΤΕ και ΔΕΗ, και ομού με άλλες παρόμοιες εκτροπές, να οδηγήσουν τη χώρα στο τρίτο μνημόνιο. Βέβαια για εμάς πρωτίστως, είναι υπεύθυνη η πολιτική ηγεσία που ενέδιδε στις πιέσεις των συντεχνιών.