Ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της Τουρκίας, που τελευταία ανακαλύφθηκαν, αντιμετωπίζει μια σοβαρή απειλή λόγω της δραστηριότητας παρακείμενου λατομείου με τις ανατινάξεις που προκαλεί. Πρόκειται για το μαρμάρινο άγαλμα της εγγείου μητέρας, θεάς Κυβέλης, που χρονολογείται από την εποχή του βασιλιά του Πόντου, Μιθριδάτη (120-63 π.Χ.) δηλαδή πριν 2.100 χρόνια.

Το άγαλμα βρίσκεται στο κάστρο του χωριού Bayati στην περιοχή Ουρντού της Μαύρης Θάλασσας. Βρέθηκε άθικτο στην αρχική του θέση και αυτό, σύμφωνα με τη θεωρία του αρχαιολόγου Şenyurt, που το ανακάλυψε, οφείλεται στο ότι κατέρρευσαν τα τείχη και το σκέπασαν κατά την πολιορκία και εκπόρθηση του κάστρου από τους Ρωμαίους.

Ύστερα από διαμαρτυρίες τοπικών συλλόγων έως το 2011 είχε αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας του παρακείμενου στο κάστρο λατομείου. Τα επόμενα χρόνια, το λατομείο επαναλειτούργησε με κάποιες διαφοροποιήσεις στην περιοχή εξόρυξης ώστε να μην βλάπτεται το κάστρο. Όμως τόσο ο Δήμος, που χρηματοδότησε τις ανασκαφές, όσο και οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ζητούν την ανάκληση της άδειας λατομείου γιατί το κάστρο κινδυνεύει να καταρρεύσει.