Σήμερα θα παρουσιάσουμε μία ακόμα επιτύμβια αετωματική στήλη με ακρωτήρια, αποκεκρουμένη κατά το ήμισυ. Κάτω από το αέτωμα φέρει επιγραφή. Βρέθηκε το 1999 στο Βαλιντέ Τζαμί στην πόλη της Μυτιλήνης και μεταφέρθηκε στο Μουσείο, όπου και φυλάσσεται. Έχει διαστάσεις 26Χ23Χ6 και από το σχήμα των γραμμάτων χρονολογείται τον 2ο/1ο αι. π.Χ. Ανήκει στον συνήθη τύπο των επιτυμβίων στηλών, αλλά εντύπωση κάνουν τα έντονα και ωραία γράμματα της εποχής.

 

Τερφήϊος

Διονυσίου

χαῖρε.

 

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της επιγραφής είναι ότι το όνομα του θανόντος, Τερφήϊος, σχετίζεται σχεδόν αποκλειστικά με την Μυτιλήνη και μάλιστα μαρτυρείται ήδη από τον 6ο αι. π.Χ. στην Ναύκρατη της Αιγύπτου, όπου βρέθηκε αναθηματικό βάθρο του Δεινομάχου Τερφηῒου Μυτιληναίου προς την Αφροδίτη. Με την ευκαιρία αυτή, να θυμίσουμε ότι η Ναύκρατις ιδρύθηκε από Μιλησίους στα μέσα του 7ου αι. π.Χ., πολιούχος της ήταν η Αφροδίτη και προσέλκυε εμπόρους και ναυτικούς, όπως τον Τρεφήϊο Μυτιληναῖο.

Στην Λέσβο απαντά σε τρεις ακόμα επιγραφές ως Τέρφεος και ως Τέρφηος καθώς και σε κατάλογο ονομάτων του 1ου αι. π.Χ. από την Κύζικο. Σημειωτέον ότι Τερφεῖος ἤ Τερφεὺς είναι καλοκαιρινός μήνας του λεσβιακού ημερολογίου καθώς και της αιολικής Κύμης και αντιστοιχεί στον μήνα Μεταγειτνιώνα του αττικού ημερολογίου, τον δεύτερο μήνα του αττικού ημερολογίου, αντίστοιχος με το χρονικό διάστημα 22 Ιουλίου-24 Αυγούστου.

 

Μαρία Σ. Διακουμάκου

msdiakoumakou@gmail.com