Κανείς δεν αθωώνει τις κυβερνητικές παλινωδίες γύρω από το προσφυγικό, ειδικά μετά τις τελευταίες 180 μοιρών μεταστροφές Μουζάλα στην ερμηνεία της συμφωνίας που, σε συνδυασμό με την αναβλητικότητα της Ευρώπης στην εξέλιξη των αναγκών και των προβληματισμών του προσφυγικού, έχουν δικαίως προκαλέσει ανησυχία, ειδικά στις κοινωνίες των νησιών.

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός όμως που έρχεται σήμερα έχει να κάνει με τη σκόπιμη (εμφανώς) παραπληροφόρηση, η οποία ποινικά αναγνωρίζεται ως διασπορά ψευδών ειδήσεων στο άρθρο 187. «Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση ως τρία έτη ή χρηματική ποινή».

Είναι αδιανόητο στη Λέσβο του σήμερα, οι καθ ύλην αρμόδιοι να μην έχουν αναγνωρίσει ξεκάθαρες τέτοιες περιπτώσεις που έχουν σηκώσει στα κάγκελα τον κόσμο. Δεν είναι μία περίπτωση, ούτε δύο. Είναι δεκάδες, όπως είναι και δεκάδες εκείνοι που κατά συρροή διασπείρουν τον πανικό με αληθινά ψέματα, επωνύμως, χωρίς καμιά επίπτωση γι’ αυτό. Είτε από το πληκτρολόγιο του facebook είτε από το άλλο το πληκτρολόγιο της παραδημοσιογραφίας. Η κοινωνική συνοχή είναι υπό πραγματική απειλή από συγκεκριμένα κέντρα, πασίγνωστα, τα οποία στοχοποιούν μεταξύ άλλων και ανθρώπους, κέντρα που τα ακούνε, τα διαβάζουν καθημερινά.

Είναι αποθηκευμένα με το tag της Λέσβου στη σύγχρονη ιστορία του διαδικτύου με κεφαλαία γράμματα «ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ». Δεν έχει συμβεί ακόμα. Υπάρχει λίγος χρόνος ακόμα λοιπόν να επιληφθούν, πριν συμβούν τελικά εδώ και τώρα και είναι πραγματικά αργά για εκ των υστέρων ενέργειες. 

 

Μαρίνος Ορφανός